Stran 12 od 34

Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 3:14 pm
Napisal/-a metuljc
orhy je napisal/a:
Kako pa bi se obnesla cepitev aronije na ribez ? Je kdo to že probal ?


Ne bi se, ribez je iz povsem druge botanične družine kot aronija.

Objavljeno: So Jul 11, 2015 8:30 am
Napisal/-a vinkoz
Juglans.
Mogoče bom staknil kakšen moj fot Aronije cepljene na jerebiko. Grm pa je grm, redčiš poganjke, odstranjuješ večletni les, oziroma pomlajuješ. Pri cepljenki pa je omejitev rasti,število brstov v osnovi je majhno,pridelek je skromen. Po pravici povedano- cepil sem zaradi firbca na višini 60 cm od tal.
Lp. Vinkoz

Objavljeno: To Jul 14, 2015 10:18 am
Napisal/-a crtj
Kaj narediti s temi prisilno dozorelimi jagodami, ki so ze zdaj povsem crne? Verjetno od tega, da ostanejo na grmu, ne bodo nic izboljsane? Ali?

Objavljeno: To Jul 14, 2015 10:52 am
Napisal/-a pep
Lahko jih posušiš za dodatek čaju.

Objavljeno: To Jul 14, 2015 2:38 pm
Napisal/-a crtj
Je sicer plod po vsebini blizu normalno dozorelemu ali je bistveno slabši?

Pri nas to v šnops namakamo Smile

Objavljeno: To Jul 14, 2015 3:50 pm
Napisal/-a metuljc
crtj je napisal/a:
Kaj narediti s temi prisilno dozorelimi jagodami, ki so ze zdaj povsem crne? Verjetno od tega, da ostanejo na grmu, ne bodo nic izboljsane? Ali?


Ne vem, če so res prisilno dozorele. Mislim, da je to za aronijo normalno, da je vsaj mesec dni pred resnično zrelostjo obarvana črno. Zaščiti jo pred ptiči in pusti zoreti še naprej. Po moje sploh še niso dozorele.

Objavljeno: To Jul 14, 2015 10:51 pm
Napisal/-a crtj
Vseeno se mi zdi sredina julija zgodnja. Šel sem iskat lanske zapiske o tem, kdaj je bila zrela, pa jih nekako ni :(

Objavljeno: To Jul 14, 2015 11:19 pm
Napisal/-a metuljc
V soboto sem bila v Krškem in je bila aronija, ki je na travi (še mlada sadika), zaščitena s hišo in češnjo, skratka, ne raste v ekstremnih razmerah, tudi že s povsem črnimi plodovi. Tako da, letos je pač tukaj že 3. vročinski val, ne pozabi.

Objavljeno: To Jul 14, 2015 11:34 pm
Napisal/-a pep
Aronija ga letos zaradi vročine malo lomi. Na enem kobulu sem našel popolnoma črne in tudi zelene jagode. Pojedel sem par črnih,pa še niso ta prave.

Objavljeno: To Jul 14, 2015 11:47 pm
Napisal/-a crtj
Tako je tudi pri nas, v istem kobulu zelooo različne stopnje zrelosti (ali vsaj obarvanosti).

Nekatere vejice pa so se sploh kar posušile, čeprav to je lahko tudi posledica mojega pristopa k vzgoji (daj v zemljo, malo počohaj in kar bo sposobno tukaj rasti, super, ostalo več sreče kje drugje).