Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala. Metuljc... Nekako predolgo mi je pisati "zarodne čebulice", se opravičujem. Se mi zdi, da smo se že toliko pogovarjali, da vsak ve, o čem govorim. Seveda pa imaš prav, če že nekaj govoriš/pišeš, je treba biti dosleden Embarassed_________________naredimo svet lepši
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Mogoče,mu res pri meni ni ugajalo.Obljubim,da bo Anka dobila ob letošnjem sajenju (se hitro bliža)najboljše mesto na njivi.

Žal pa še zmerom nemorem,razumeti prednosti sajenja kot ga izvaja Brbr.
Mogoče v začetku gojenja ,kadar in če nam primankuje sadilnega materjala.
Drugače imamo veliko več fizičnega dela .Dvakrat sadimo,krat dva okopavamo...._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
brbr

Battagelli,
mislim, da delo ni dvojno... Če recimo ti sadiš eno površino s stroki česna iz glavic, ga recimo 1/7 kasneje porabiš za sajenje naprej, 6/7 pa za porabo. Jaz pa posadim 1/7 površine z zarodnimi čebulčki in 6/7 s stroki iz majhnih glavic. Torej je dela enako ali v mojem primeru celo manj, ker za pridelavo enakega števila sadilnih strokov ne potrebujem tako velike površine kot pri standardnem načinu, ker se zarodni čebulčki sadijo bolj na gosto (2-5cm) kot normalno veliki stroki (cca 15cm). Iz zar. čebulčka zraste ponavadi glavica s povprečno 3-4 strokci. Torej, če jih sadim na razdaljo 3cm, pridelam na razdalji 15cm od 18-24 sadilnih strokov. Če pa na razdaljo 15 cm posadim dva "navadna" stroka česna oblikujeta glavici 6-8 stroki, ki bi jih naslednje leto sadila. Torej na standarden način na isti površini pridelam le 12-16 strokov za sajenje.
Seveda je to idelalen izračun. Lahko, da zarodni stročki oblikujejo glavico s samo eni strokom - v tem primeru se moja računica ne izide. Vendar iz mojih 5 letnih izkušenj lahko povem, da enostročne glavice nastanejo samo iz zares drobnih zarodnih čebulčkov, iz vseh ostalih pa nastanejo drobne glavice z večjim številom stročkov._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Jaz sem si vzela čas Wink in sem zarodne čebulice sortirala po velikosti na 4 kupčke in jih bom tudi sejala ločeno in označila, bom drugo leto videla kakšna bo razlika v pridelavi semenskega materiala za naslednje leto. Enako se bom na eni gredi poigrala in sadila česen iz:
- vzgojenega iz lanskih zarodnih čebulčkov
- odbrane stročke iz manjših glavic
- stročke iz zelo debelih glavic česna
Že lani pa tudi letos sem se prepričala, da česen, ki mu nisem odstranila vršičkov z zarodnimi čebulicami, ni bil povprečno nič drobnejši od onega, kateremu sem jih odstranila._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Po mojih izkušnjah boš iz največjih semen pridelala glavice, ki bodo tako velike, kot če bi sadila stroke iz velikih glavic.
Ko sem prvo leto pridelala majhne glavice z majcenimi stroki, nisem verjela, da bo iz teh majhnih strokov zrastla normalno velika glava česna, zato sem sadila dve gredi česna "za jest"; eno posajeno z majhnimi stroki in drugo posajeno z velikomi stroki. Ravno tako je naredil prijatelj, kateremu sem podarila nekaj česna. Oba sva ugotovila, da so bile rastline, ki so zraslte iz majhnih strokov lepše/debelejše, kot tiste iz velikih strokov..._________________naredimo svet lepši
battagelli

V računanju sem bolj kratek,pa tudi teoretik nisem .
Do danes nisem še preštel,koliko strokov pri Morasolu sadim.
No danes sem iz radovednosti preštel stroke primerne za saditev
Razstročkal sem 10 glavic.Povprečje je prišlo 13 strokov primernih za saditev.
Za seme pustim najlepše in najdebelejše glavice. Premer 45+ mm.
Anko sem dobil iz eko kmetije z certefikatom, nisem već prepričan od kje,mislim,da iz dolenjske
Sadil sem po navodilih.Ker ne uporabljam herbicidov, so
mi trava in ostali pleveli povsem uničili pridelek iz stročkov.Iz normalih strokov sem normalno pridelal.
Vem moral bi bolj,natančno in večkrat okopati te nežne rastlinice iz stročkov.
Pridobivanje sadilnega materijala,na tak način se mi zdi,da pride zelo prav tam kjer smo omejeni z njivskimi površinami.
Bom pa iz radovednosti tudi sam posadil stročke Morasola(ne več kot 20)

Včeraj sem dobil potrjeno,da lahko pridobim originalni česen za sajenje sorte rdeči iz Sulmone. http://www.youtube.com/watch?v=hRolJW4FcXM
Če ga hoče še kedo poizkusit,mu ga lahko pošljem.
Je pa cena okrog 11evr za kilo.
Jaz ga bom izprobal cca 10 kg,bomo videli če je res tako dober.
Pri česnu namreč iščem samo okus.
Zelo me zanima,kako bi ga lahko žlahtnili in križali med seboj.Zanima me tudi kako prideš do tega da registriraš novo sorto.V sloveniji je kar nekaj,lokalnih sort katero so vsa bez imena_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

MARIJAV je napisal/a:
Jaz sem si vzela čas Wink in sem zarodne čebulice sortirala po velikosti na 4 kupčke in jih bom tudi sejala ločeno in označila, bom drugo leto videla kakšna bo razlika v pridelavi semenskega materiala za naslednje leto. Enako se bom na eni gredi poigrala in sadila česen iz:
- vzgojenega iz lanskih zarodnih čebulčkov
- odbrane stročke iz manjših glavic
- stročke iz zelo debelih glavic česna
Že lani pa tudi letos sem se prepričala, da česen, ki mu nisem odstranila vršičkov z zarodnimi čebulicami, ni bil povprečno nič drobnejši od onega, kateremu sem jih odstranila.

Tole bi bila pa že kar lepa raziskovalna naloga kake nadebudne srednješolke ali srednješolca, škoda, da nisi kje bližje mojim nadebudnežem. Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za moje vrtičkarske razmere in firbec bi bila zadovoljna z glavico ali dvema, ob prvi priliki, ko se kaj srečamo (saj bo kaki kmalu, a ne? Wink )
battagelli

Kmalu,kmalu metuljc.
Hachiyia se že prav počasi barva._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

No, potem naročim še par glavic za na Štajersko._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori