Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hruška - Pyrus

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

To bo verjetno hruševa rja ki je ušla z lista._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ste videli hruške Piturali v Mercatorju in Sparu?_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Živjo!
Nikakor mi ne uspe vzgojiti svojih sejancev hrušk!
Morda komu delajo "napoto", oziroma ve kje bi jih nabavil...
Rabil bi vsaj 10 kom zrelih za ceplenje (vsaj debelina mezinca)
Hvala!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Prosim za nasvet...
Jeseni 2012 sem posadila hruško Viljamovko, torej je letos njena 4. pomlad. Problem je v tem, da hudirjevo počasi rase. Najbolj natančno bi razložila s Crtj- evimi besedami, ko je na 6. strani te teme že pisal o tem problemu:

crtj je napisal/a:
Problem je to, da se vseskozi zelo počasi razvija - zelo po polževo požene kakšno novo vejico in še te so take, da vse skupaj danes štrlijo nobena več kot kakih 30 cm od debla.

Pri meni so še krajše od 30 cm, pa še teh je le enih par... Tudi lubje mi izgleda preveč sivkasto črno in čisto polno majhnih razpokic, čeprav baje to ni narobe?

Odločila sem se (glede na nasvete, ki ste jih dajali Crtj-u), da jo bolj pognojim, oplevem kolobar pod njo in jo močno porežem. Ko sem že bila na tem, da jo prikrajšam tako, da bi začela čisto na novo oblikovati ogrodne veje (temu bi se verjetno reklo, da bi jo 'obglavila'?), sem ugotovila, da je spodaj, komaj nekaj cm nad spojem s podlago, pognal nov svež poganjek, lepo pokončen, velik nekje 30 cm.

In zdaj razmišljam, če bi bilo morda bolje, da bi sadiko čisto prikrajšala do mesta, kjer izrašča nov poganjek, in bi iz njega oblikovala novo drevesce.

Kaj mi svetujete?
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Starkrimson cveti
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Irenca, obisk voluharja si izključila? Ravno prav požrte korenine lahko zavirajo rast, jih je pa še dovolj, da rastlina ne crkne.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Splošno se mi zdi hruškova družina precej muhasta... Pri nas se je lani nashi, star sicer že 6 let, doslej zmerno napredujoč, nenadoma skoraj podvojil v višino (z 2,5 m na 4 m), ne da bi jaz karkoli ukrenil glede njega. In to v super sušnem letu na tem področju. Njegov kolega, iste sorte, istočasno sajen 10 m stran, pa je še vedno palček pod 2 m.

Zdaj se ravno odpira. Čebele ga imajo zelo rade, kar sicer ni ravno značilno za hruškove cvetove, tega pa prav stražijo Smile Tako da je nerodno z njega pobirati tiste kosmate cvetožerske hroščke.
Nazadnje urejal/a crtj 05 Apr 2016 22:29; skupaj popravljeno 2 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

htf_lover ... lična opora ! up
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Hruška lepo cveti,potrebno pa je izrezati obe pavoditeljici.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

krnekdo je napisal/a:
Irenca, obisk voluharja si izključila? Ravno prav požrte korenine lahko zavirajo rast, jih je pa še dovolj, da rastlina ne crkne.

Hmmm, možno verjetno je, čeprav smo sadili v mrežo proti voluharjem...
Je pa že ves čas zelo malo pognojeno, že v času sajenja smo strašno 'šparali' z gnojem... pa še okrog debelca rase polno kopriv - je možno, da te ukradejo toliko hranil in vlage in zato 'bremzajo' hruško?
Saj letos, ko že več vem o tem, sem že oplela kolobar okoli hruške Smile

Glede rezanja - sklepam, da je med podlago in zgornjim delom posrednica, ker je eno koleno pri tleh in še eno kake pol metra od tal - tisti nov poganjek pa izrašča iz posrednice - torej ne bi bilo dobro požagati do poganjka, kajne? Laughing
Odgovori