Stran 12 od 13
Objavljeno: To Sep 21, 2021 10:39 am
Napisal/-a Andrej Banko
Ker gre za gosenice, bi morda pomagal Lepinox Plus ( Bacillus thuringiensis ), biotični, prosto dostopen pripravek.
Na kapusnicah odlično deluje. Proti jabolčnemu zavijaču žal ne tako dobro, oziroma bi najbrž moral res zadeti točno pravi čas.
Objavljeno: Sr Sep 22, 2021 1:57 pm
Napisal/-a živa
hvala._________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Sep 22, 2021 8:22 pm
Napisal/-a mfranc
Živa, si tesno za petami Plamenki . Kakšno sorto pa imaš? Ampak s svojimi Ljubov dlan sem čisto zadovoljen, čeprav niso dolžinske rekorderke!
Gosenice: letos sem jih preklinjal na paradižnikih, prvič da so mi naredile večjo škodo.
Jezim pa se lahko samo na sebe, po izkušnjah jih fenta skoraj vsak navaden, dotikalni insekticid - samo uporabiti ga je potrebno.
Seveda so najbolj hinavske te zelene barve, ki so dobro "skrite"_________________mfranc
Objavljeno: Sr Sep 22, 2021 8:39 pm
Napisal/-a mfranc
GrGr je napisal/a: |
Mrežice so fina stvar, še zdaleč pa ne nujne. Sam dajem v kis le še čilije Jalapeno, ki so se mi po letih zanimivo izrodili, tako da so zdaj dolgi 10-20cm (predvsem 20), pa še vedno mesnati, sočni in okusni. Čilije dam na pol, očistim, naložim na tesno v kozarec, zalijem z vrelim kisom do vrha (1:3, čisto malo soli in sladkorja), zaprem in za dan obrnem na pokrovček. Nikoli še nič pokvarjenega, niti oksidiranega, čiliji pa ostanejo povsem hrustljavi leta dolgo. |
Uporabljava zelo različne filozofije shranjevanja. Vlagam cele plodove, da niso "kislinsko preparirani" še znotraj. V njih ostane zrak in jih vzgon stalo tišči navzgor; ustavi jih šele pokrov.
Za razliko od razrezanih, se rad pojavi kak notranji zrak, lahko pušča kakšna paprika - zrak je tudi pri pokrovu in so lahko paprike zgoraj na suhem.
Ni nujno da se pokvarijo, ni pa niti okusno niti "apetitlih" .... _________________mfranc
Objavljeno: Če Sep 23, 2021 3:27 pm
Napisal/-a Plamenka
Še nekaj pobranih paprik. Največja med njimi je Largo de reus, dolga je preko 20cm. Lahko bi še malo počakala, a ker je plod ležal na zemlji, me je skrbelo, da bo začel gniti. Najti moram kako spletno trgovino, kjer prodajajo semena, ker jih nisem izolirala. Zraven so 3 paprike Karamela, za tisto na levi pa nisem pogledala na označevalec.
Objavljeno: Če Sep 23, 2021 4:53 pm
Napisal/-a Bicikel
Ja letos je vreme za paprike in bučke. Velikosti so tiste trgovinske, ko se čudiš kako so jih nafilali s hranili. Pa izgleda, da morajo biti pogoji za rast tudi idelani.
Konec avgusta je bilo takole:
Večina je šla v razrez in v zmrzovalnik. Tile ta dolgi sta iz pred leti vzetih semen trgovinske paprike.
Objavljeno: Če Sep 23, 2021 5:37 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Letos je res izjemno leto za papriko ( če so že drevesa bolj prazna ).
Objavljeno: Pe Sep 24, 2021 9:00 am
Napisal/-a živa
AB, paprikam rečem avjaruše, ker so vse za peko in ajvar. Ne vem, lahko so mešanica Kurtovske kapije inSlonovega ušesa (če imam prav). Ljubov dan mi je letos podarila seme original Brbr, vendar so bile posajene drugje (ne sadim vseh paprik skupaj, samo eno sorto skupaj) na njivi, kjer je struktura zemlje drugačna in so navkljub obilni zastirki trpele sušo. Ljubov dan ima malo paprik na rastlini, te rdeče pa imajo veliko paprik.
Podolgovata rdeča je Sladka palena.
Lahko dobiš seme, če hočeš._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Sep 24, 2021 9:47 am
Napisal/-a živa
MFranc, oprosti, sem te preimenovala v Andreja. tebi je bil namenjen odgovor o paprikah._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Sep 24, 2021 11:54 pm
Napisal/-a mfranc
Živa, kaj bi ti zameril, saj je AB fant od fare .
Semen ne rabim, hvala - še kupljena semena ne pridejo na vrsto. Se pa tudi strinjam, letos je skoraj južnobalkansko leto ; se je izgleda vse lepo izšlo za papriko.
Naša Ljubov dlan sicer ne rodi več tako kot pred mesecem in več, vendar jih je preko glave za sproti. Še sreča, da jih ima rada tudi hči, in vsakih nekaj dni pride po sveže.
Ker so široke prek ramena, se ne vidi da so tudi dolge; desna je nekaj čez 20 cm._________________mfranc