Stran 12 od 13
Objavljeno: To Nov 03, 2020 5:16 pm
Napisal/-a vinkoz
No, letos le kakšnih 40 kg plodov oz nekaj več.So pa vsako leto večji plodovi. Povpraševanje je preseglo ponudbo. Bom pa vsekakor prihranil nekaj marmelade če se bo KORONA umirila in bo pomladansko srečanje.Sem pa letos naletel na Feijojo, s kapitalnimi plodovi velikosti kokošjih večjih jajc. lp. Vinkoz
Objavljeno: To Nov 03, 2020 9:51 pm
Napisal/-a Danilo
Vinkoz, hvala za tvoje zapise o feijoji. Sadiko imam posajeno v loncu in zdajle ima kakih dest plodov velikosti jajca in tudi barva je bolj taka. Kdaj se pobere plodove? Dozorijo na rastlini ali jih še kaj dozorevaš po obiranju?
Lp
Objavljeno: Če Nov 05, 2020 10:41 am
Napisal/-a vinkoz
Danilo je napisal/a: |
Vinkoz, hvala za tvoje zapise o feijoji. Sadiko imam posajeno v loncu in zdajle ima kakih dest plodov velikosti jajca in tudi barva je bolj taka. Kdaj se pobere plodove? Dozorijo na rastlini ali jih še kaj dozorevaš po obiranju? Lp |
Sem predvideval, da imaš sadiko v loncu.Ljubi toplejše podnebje, ne prenese preveč mraza, zato je prosto posajena bolj omejena na Goriško in priobalni pas. Plodove obereš, ko so še homogeni oz. ob dotiku ostanejo v roki.Tudi barva plodov postane bolj viola barve na sončni strani.Užitna zrelost je ,ko se prav malo odzovejo ob dotiku . Ko ob rezu prečno vidimo strukturo mesa rjave barve so že preveč zreli za uživanje.Marmelada in džem je prava poslastica. Lahko uporabiš cele ali olupljene plodove, moja ocena raje olupljene. Osušeni olupki so enkratni kot posušeni za čaj zaradi vsebnosti Kalija in ostalih prvin.lp. Vinkoz
Objavljeno: Če Nov 05, 2020 10:55 am
Napisal/-a vinkoz
No, še redki plodovi so letos na drevesih,
Objavljeno: Pe Nov 06, 2020 9:23 pm
Napisal/-a Danilo
Vinkoz,
hvala za odgovor. Sadiko imam na sončnem mestu, se pa bojim, da bo plodovom do zrelosti zmanjkal kak teden današnjega vremena.
Lp
Objavljeno: Če Nov 12, 2020 6:08 pm
Napisal/-a muha
Za pokušino sem nekaj plodov kupila od dobavitelja neretvanskih mandarin. In veselo zagrizla v prvo umedeno. Od grenkobe mi je kar usta skup potegnilo. . Po sistemu najprej poskusi sam, potem preberi navodila, sem šla skozi tole temo in našla:
vinkoz je napisal/a: |
Prvi plodovi se konzumirajo, najboljši način je vsekakor rez na pol, kot pri Kivi, nato žlica v izogib lupljenju. |
Prvi vtis: niso slabe, vse bomo pojedli, ne gre pa za kak presežek okusov.
Objavljeno: Ne Okt 10, 2021 3:52 pm
Napisal/-a vinkoz
Najprej lep pozdrav.
No, tudi letos bo enormna količina plodov. To kliče po nakupu večje posode
za kuhanje marmelade, olupke pa bom sušil za čaj zaradi velike vsebnosti Kalija in C vitamina .
lp.
Objavljeno: Ne Nov 28, 2021 12:01 pm
Napisal/-a MijaLan
Letos prva res omembe vredna letina: za dva berača plodov s samooplodnega grma, starega šest let. Nekateri večji od kokošjega jajca, nekaj zelo drobnih, večina malo manjša od jajca. Seveda sva z možem včeraj v Biljah kupila še sadiki sort Mamut in Triumf. Malo sem negotova, koliko narazen ju posaditi. Ker sem z zračnim grebeničenjem že dosegla uspehe pri okrasnem rastju, bom morala preizkusiti tehniko tudi na starem samooplodnem grmu. Imam pa še sejanec - na spletu sem iskala podatke o cepljenju, ampak nisem bila uspešna.
Objavljeno: Ne Nov 28, 2021 12:27 pm
Napisal/-a Daniel R
Jaz nebi šel na razdalo manjšo od 3 metre, raje 4, če bi rada imela še toliko prostora okoli njih da bo udobna košnja s kosilnico.
Jaz svoje obilno redčim, to pomaga da imaš večji delež večjih plodov. Samo jih je treba res dobro razredčit. Zaenkrat sem probal 50% in je še premalo._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Objavljeno: Ne Nov 28, 2021 12:31 pm
Napisal/-a MijaLan
Ja, okrog tri metre sva jim nameravala odmeriti, bova pa še malo razširila - za zdaj je še prostor!
Ali jih kaj obrezuješ? Po Vinkovem mnenju, če sem ga prav razumela, to tudi pripomore k velikosti plodov.