Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Približno take poškodbe so tudi pri meni; se mi zdi da kar prvič. Če bom še našel kak prizadeti poganjek, ka poslikam.

Sem pa šele pred dnevi naredil spomladansko delo (odstranitev lanskih "štorov", slabih in preštevilnih poganjkov), ter takšne poganjke - ti pa so bili zelo majhni.
Ali zaradi poškodb (neki ožig?), ali pa so bili napadeni zapozneli poganjki .... Rolling Eyes

Ker nimam hude škode, sem zadevo že pozabil, kontrola pa ne bo škodila Wink_________________mfranc
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Živjo. Meni to deluje bolj kot neka fiziološka poškodba zaradi .... (pitajboga česa) sploh mi je sumljivo tisto klorotično razbarvanje na nekaterih rosno mladih listih/popkih.

Teoretično bi to lahko bilo tudi zaradi stresa, ki ga je vreme do sedaj čisto lahko sprožilo. Ni nemogoče.

Če bi bila pršica, bi bila prvenstveno na starejših listih, takole v eksploziji rastne sezone pa kar težko na samih vršičkih. Ni tako zelo mobilna in do takšnega scenarija pride bolj v pozno poletnih dneh, ko je rast počasnejša.
Če so rastline zadnji čas (od maja dalje recimo) stale na prostem ob vsemu dežju in vlagi, to nikakor niso pogoji za njeno ekspanzijo. Kvečjemu za životarjenje.
Vzami lupo in podrobno poglej na spodnji (redko tudi na zgornji) strani listov. Odrasli primerki so svetlo rjavi (poleti tudi temno rj.), jajčeca pa so resnično bele pikice.

Bel poprh = cvetni (ali kakšen drug) prah???

Kot rečeno, sumim na stres.
Jaz bi tretiral s kakšnim foliarnim gnojilom z več dušika, da aktiviraš novo rast. (preraščanje)
Ali pa enostavno površičkaš (+ foliar) in ne bo sfiženih listov celo leto.

Vseeno naredi po svojih občutkih. Poročaj.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

20230616-155205

Tole je, presenetljivo, prezimilo v sejalnem platojčku na balkonu, čisto nič zaščiteno in slabo oskrbovano.
Zanimiva je nekakšna odebelitev stebelca pri izraščanju, ki se je pojavila čez zimo.
Ker so kar poganjali listke, so si prislužili večje lončke.

20230616-155310

Na te nisem resno računala in sem spet sejala 21. marca. Lonček se je drenjal med množico drugih in ker so poganjali samo plevelčki, sem ga zanemarila do danes, ko sem opazila, da mi hibiskusi klijejo in poganjajo.
Zdaj moram samo še ugotoviti, če so Dajmarjevi mešani ali moji temno rdeči s temnordečim listjem od znanke._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Juglans, hvala. Hibiskusi so na prostem in so mogoče nekateri res bolj občutljivi na vremenske razmere. Tudi letošnji sejanci se najbrž zaradi vremena razvijajo počasneje. Škropila sem jih z bakrom, danes ali jutri jih bom še z neemom, če sem že začela z nasveti prodajalce, potem bom pa videla, kako se bodo razvijali.
Uporabniški avatar
Plamenka

Takšna sta hibiskusa po škropljenju z bakrom - primerjajte s 1. in 2. fotografijo na prejšnji strani. Rjavenje listov se je ustavilo, poganjajo novi. Z neemom potem nisem škropila. Tudi sejančkom je koristilo to škropljenje, mislim, da bolje rastejo.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Neverjetno! Nikoli si ne bi mislila, da bi baker pomagal. Surprised
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi jaz nisem pričakovala, da si bodo tako opomogli.
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Plamenka je napisal/a:
Dva hibiskusa imata rjave liste. Kaj bi to bilo?

To je Kora alba:

To pa rdeč predlanski sejanec:

Tu se v notranjosti skriva strigalica, a najbrž ni povzročila te rjavine na robovih?

Taki so pa preostali hibiskusi. Razen da imajo kako poškodbo od toče, so v redu.

Če so napadeni listi kot to vidim pri tebi takoj odščipni poškodovan vršiček in kaj hitro poženejo zalistniki - nove cvetne vejice, ki so v glavnem zdrave.
braneb

Plamenka je napisal/a:
Tudi pri meni hibiskusi letos zelo dolgo cvetijo, nekateri pa imajo celo še popke.
Rdeči lanski sejanec z velikimi cvetovi, ki sem ga obdržala, kljub temu, da imam že Red sky.

Lanski sejanec, ki ima najtemnejše rdeče cvetove, ima popke in tudi semena.

Zacvetel je majceni klon Mauvelous. Jutri dobi novo lastnico.

Novi iz Poljske, ki bi moral biti Ballet slippers, a zelo verjetno ni. Naslednje leto se bom odločila ali ostane ali gre, saj so jesenski cvetovi ponavadi malce drugačni.

Prvi cvet Perfect storm. Naslednje leto poleti bodo cvetovi najbrž svetlejši.

Plamenka povej kateri spletni shranjevalnik fotografij uporabljaš. Bi objavil kakšno fotko in kar je mrknil shrani.si še nisem izbral drugega.
braneb

mfranc je napisal/a:
Red Sky ima še vedno dvajset + popkov. Izgleda, da ima slabo vest in bi se rad malo odkupil Wink .

017-1a

Na njemu pa živo mrgoli. Od šuštarja, čebelce, največ pa je smrdljivcev Cool .
Sedajle gomazijo po celem vrtu; tile na hibiskusu gredo že krepko v rdečo barvo.

Red Sky ima zelo močno barvilo, edini pri meni, ki ima na rdeče obarvana stebla.

012-1a

Mfranc, še tebe sprašujem kateri spletni shranjevalnik fotk uporabljaš ker imaš zelo lepe fotke in format fotk na Gartlcu?
Odgovori