Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Elstar, kako pa to zgleda - gomolji, pridelani iz cim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za deljenje mnenj. Jaz za eksperimetiranje letos nimam prostora. Cilj je pridelati letno potrebo po krompirju (70-80kg), ki bi se dobro skladiščil vso sezono.
Nekako si ne upam stavit samo na enega konja Embarassed

Na vrtu, po krompirju (do letos zgodnji Colombo), sadim radiče, kapusnice, solate. To je enkrat julija.
Za zimskega sem imela sorto Romano (ta letos ne pride v poštev, ker ga prodajajo samo v vrečah po 25kg). Kopala sem ga konec avgusta.

Kdaj pospravljate Adoro (če jo hočeš skladiščiti, mora tudi do konca dozoreti, a ne?) in Rudolfa?_________________naredimo svet lepši
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Adoro sem lani pobiral okrog 15.7.
Rudolpha pa mislim, da v drugi polovici avgusta.

Kot zanimivost: v kleti je Adora edina, ki še ne odganja.
Vse ostale sorte so začele v nekaj dneh po izkopu odganjati. Razlog? Po moje vpliv suše. Adora je dozorila pred hudo sušo in bila pobrana v normalnih razmerah.
Ostale, pozne sorte so preko sušnega obdobja bile v zemlji in so padle v dormanco. Po izkopu so se v vlažni kleti prebudile.
brbr

No, izgleda, da se tehtnica nagiba na stran Adore... Elstar, kdaj si jo pa sadil?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za moj okus je Adora vsestransko uporabna sorta. Krompir sicer kupim, najraje prav Adoro, žal ga na kmetiji, kjer ga zadnje čase kupujem, hitro zmanjka.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

brbr je napisal/a:
No, izgleda, da se tehtnica nagiba na stran Adore... Elstar, kdaj si jo pa sadil?

Za ozimnico 11.aprila; za sprotno porabo pa en teden prej in pokril s kopreno. Ta, slednji, je bil na razpolago nekje okrog 20. junija (mogoče še kakšen dan prej, nimam točno zabeleženo).
brbr

Hvala.

Danes sem v lončke posadila semeski krompirček Colomba. Dala sem ga v sklaidšče, med ostale rastline, ki jih prezimujem. Ko/če bo odgnal, pa ga bom dala ven, v zaščitem prostor, na svetlo. Potem mislim rastlinice presadit v večje lonce... No, tak je načrt. Kaj bo nastalo iz vsega skupaj, povem.

IMG-20230131-104211 IMG-20230131-105117 IMG-20230131-110658

Posadila sem vse, tudi tiste, ki so že močno zgubani/izsušeni._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Zelo prav si naredila, da si posadila tudi ta zgubane. Jaz sem lani, če se prav spomnim, našla neko papirno vrečko z nekim zgrbančenim drobižkom in doooolgimi poganjki, delno posušenimi, delno so pa na spodnjih koncih odgnali nekakšni gomoljčki. Mislim, da je vrečka s krompirčki tam ležala od predlani, bili pa so to gomoljčki, vzgojeni iz semena._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

In kakšen je bil "hektarski donos"?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tonaža Razz Razz Razz_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova