Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Moja soseda čista klasika. Je na morju za paradižnik je itak ne briga. Vse črno in že leži na tleh. Lani sem vse poslikal in vzel vreče, da mi ni vsega mojega paradižnika napadlo ter potrgal in pobral. Naredil napako ker mi je zelo zamerila. Letos puščam in mi je že prešlo na moje paradižnike. Šprical nisem nič ker mleko in podobne zadeve pri tem kaj ima soseda 10 m stran nima nobenega smisla več._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
-
- Kraj: Domžale
Ufff ... na to ( in podobne teme ) bi se jaz tudi jaz lahko na dolgo in široko razpisal.
Pa morda bolje, da ne začenjam, ker me ponavadi potem ljudje grdo gledajo.
Samo tole bom rekel: V svojem gozdu na smeš imeti bolnih dreves. Hitro pride inšpektor ter označi in odredi odstranitev.
Medtem ko po vrtovih in sadovnjakih ljudje brez posledic smejo "gojiti" bolezni in škodljivce.
Mimogrede, včeraj sem pojedel prvi plod MS ( sadika na balkonu v loncu ).
Na njivi se poleg Sungold začenjajo barvati prvi Datterino.
Še vedno imam sadike pod nadzorom - le dve stebli pri posamezni rastlini.
Jaz sem svoje sadike na prostem sicer zaščiti s fungicidom, ampak je že kar precej časa od tega.
Dvomim, da še učinkuje, pa ravno zdaj, ko prihaja kritični čas, vreme se na noče stabilizirati.
Nad ponvnim škropljenjem v tem času nisem navdušen. Mogoče z bakrom malo po listih ?!
Morda kaj bo ... drugače pa ne bo !
Pa morda bolje, da ne začenjam, ker me ponavadi potem ljudje grdo gledajo.
Samo tole bom rekel: V svojem gozdu na smeš imeti bolnih dreves. Hitro pride inšpektor ter označi in odredi odstranitev.
Medtem ko po vrtovih in sadovnjakih ljudje brez posledic smejo "gojiti" bolezni in škodljivce.
Mimogrede, včeraj sem pojedel prvi plod MS ( sadika na balkonu v loncu ).
Na njivi se poleg Sungold začenjajo barvati prvi Datterino.
Še vedno imam sadike pod nadzorom - le dve stebli pri posamezni rastlini.
Jaz sem svoje sadike na prostem sicer zaščiti s fungicidom, ampak je že kar precej časa od tega.
Dvomim, da še učinkuje, pa ravno zdaj, ko prihaja kritični čas, vreme se na noče stabilizirati.
Nad ponvnim škropljenjem v tem času nisem navdušen. Mogoče z bakrom malo po listih ?!
Morda kaj bo ... drugače pa ne bo !
Poizkusi najti tukaj: http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/DiagnosticKeys/TomWlt/TomWiltKey.html
Tako situacijo imam jaz pri melonah. lepo so rasle, ta vikend pa venijo in pri tleh točno tak pojav kot pri tebi. Nič ne bo od domačih melon.
Moje izkušnje s ščitkarjem in rdečimi ušmi letos - škropila sem z Actaro. Nič več nimam teh škodljivcev.
prva dva klasična debela zrela rdeča paradižnika sem pobrala konec junija, edina dva, ki sta se začela debeliti in barvati zelo hitro po presajanju. Po moje je sadika nekam zbezljala, ker imam klasični rdeč paradižnik. Sadika je na prostem, brez strehe. Na prostem so letos paradižniki močni, zdravi, v rastlinjaku pa žalost. Vsaj do sedaj so zdravi._________________Lp, Živa
Moje izkušnje s ščitkarjem in rdečimi ušmi letos - škropila sem z Actaro. Nič več nimam teh škodljivcev.
prva dva klasična debela zrela rdeča paradižnika sem pobrala konec junija, edina dva, ki sta se začela debeliti in barvati zelo hitro po presajanju. Po moje je sadika nekam zbezljala, ker imam klasični rdeč paradižnik. Sadika je na prostem, brez strehe. Na prostem so letos paradižniki močni, zdravi, v rastlinjaku pa žalost. Vsaj do sedaj so zdravi._________________Lp, Živa
Enako se je pri meni te dni poslovila Armenijska kumara. Imela je že lepe več kot meter dolge veje. Druga za drugo so pričele veneti. Izgledalo je, kot da jih ne nekaj pogrizlo po površini. Par dni nazaj je ovenela še glavna veja. Znaki so bili, kot bi jo nekaj pregrizlo tik pri tleh. Ampak tisti centimetrski delček, ki je še ostal nad koreninami, je bil gnil. Ne vem, je bila gniloba vzrok ali posledica. Posajena je bila v kompostniku.