Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jabolka, ki se dobijo pri nas v trgovini, lepa jabolka, ne trda, sladka, zelo dobra. Nič ne piše katero sorto prodajajo.
Sem iskal po spletu in še najbliže mi je prinčevo jabolko iz : https://www.kmetijskizavod-celje.si/uploads/kgzs_-_zavod_ce/vinogradnitvo_in_sadjarstvo/katalog_tradicionalne_sorte_sadja22.pdf
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

V običajnih živilskih prodajalnah (Mercator...) je na pogled taka sorta kot je Prinčevo v katalogu z linka kar Gala. Lahko je zelo trda, sočna in slastna (samo tako kupujem), lahko pa zmehčana, povsem drugačna.
mravlja

Ni Gala, jo pa imajo zraven.
mravlja

Kaj pa jabolko Rdeči Astrahan, ima kdo kako informacijo, izkušnjo z njimi?

Se vnaprej zahvaljujem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vatiant sorte Gala je zdaj cel kup. Letos se poskusila 2, muha 1, so debelejše ( te so z drevesc, posajenih jeseni) in močno rdeče, ne tako trde in le sladkastega okusa kot izvorna sorta. Celo meni so še kar okusne, čeprav Galo sicer ignoriram. Moja naj trojica plantažnih, a le od enih pridelovalcev je Elstar, Topaz, Braeburn. Ja, Sadjarstvo Aškerc je to. Že kar nekaj Hartlčanov jih pozna. 😊🍎🍏, zdaj bodo imeli tudi hruške. Viljamovk je bilo letos za vzorec in sem jih zamudila, Conferans sem dobila in so krasne.
mravlja

To so ta "moja" jabolka, po katerih imenu povprašujem ...

20230912-142552

Po obliki so daleč od Gale, po okusu tudi, a so zelo dobra. Še vedno se nagibam k ideji o Prinčevemu jabolku...
Pri nas se k sladkim jabolkom nagiba ženski del družine (kar pomeni večina), in željam velja ustreči.

Sorto Royal Gala še vedno iščem, tudi ustrezno nadomestim.
Tudi cep Boskove steklenke še vedno iščem, upam, da mi do pomladi uspe.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mravlja, pri nas žal potem ni bilo nič z Boskovo, obe poskušeni sadiki sta propadli. Ne vem, v čem je štos. Na splošno imam vtis, če pomislim 15 let nazaj, da je vedno več neuspelih sadenj. Ne vem, a je z mano kaj narobe ali se je stanje okolja tolko spremenilo. Ni pa to ali-ali Smile
mravlja

A veš, da nisi prvi, od katerega slišim tako izkušnjo.

Mogoče jih v drevesnicah scrkljajo, mogoče prodajajo premlade, ne vem. Kar sem kupil sadik, so bile vse manjše, enoletne (pošta), a so šle najprej za leto, dve, ... v lonec. Niso mi vse preživele prvega leta.
Seveda z začetka poskrbim za dobre pogoje. Nato se, hote in nehote, utrjujejo.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

mravlja je napisal/a:
To so ta "moja" jabolka, po katerih imenu povprašujem ...

20230912-142552

Po obliki so daleč od Gale, po okusu tudi, a so zelo dobra. Še vedno se nagibam k ideji o Prinčevemu jabolku...
Pri nas se k sladkim jabolkom nagiba ženski del družine (kar pomeni večina), in željam velja ustreči.

Sorto Royal Gala še vedno iščem, tudi ustrezno nadomestim.
Tudi cep Boskove steklenke še vedno iščem, upam, da mi do pomladi uspe.

Primerek na fotografiji me po videzu zelo spominja na slabo obarvan (neobarvan) Braeburn. Vendar pa tvoj opis oddaljuje zadetek k tej sorti. Rolling Eyes
mravlja

Poznam Braeburn, ta gornji to sigurno ni.
Odgovori