Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Jabolka, ki se dobijo pri nas v trgovini, lepa jabolka, ne trda, sladka, zelo dobra. Nič ne piše katero sorto prodajajo.
Sem iskal po spletu in še najbliže mi je prinčevo jabolko iz : https://www.kmetijskizavod-celje.si/uploads/kgzs_-_zavod_ce/vinogradnitvo_in_sadjarstvo/katalog_tradicionalne_sorte_sadja22.pdf
Sem iskal po spletu in še najbliže mi je prinčevo jabolko iz : https://www.kmetijskizavod-celje.si/uploads/kgzs_-_zavod_ce/vinogradnitvo_in_sadjarstvo/katalog_tradicionalne_sorte_sadja22.pdf
Vatiant sorte Gala je zdaj cel kup. Letos se poskusila 2, muha 1, so debelejše ( te so z drevesc, posajenih jeseni) in močno rdeče, ne tako trde in le sladkastega okusa kot izvorna sorta. Celo meni so še kar okusne, čeprav Galo sicer ignoriram. Moja naj trojica plantažnih, a le od enih pridelovalcev je Elstar, Topaz, Braeburn. Ja, Sadjarstvo Aškerc je to. Že kar nekaj Hartlčanov jih pozna. 😊🍎🍏, zdaj bodo imeli tudi hruške. Viljamovk je bilo letos za vzorec in sem jih zamudila, Conferans sem dobila in so krasne.
To so ta "moja" jabolka, po katerih imenu povprašujem ...
Po obliki so daleč od Gale, po okusu tudi, a so zelo dobra. Še vedno se nagibam k ideji o Prinčevemu jabolku...
Pri nas se k sladkim jabolkom nagiba ženski del družine (kar pomeni večina), in željam velja ustreči.
Sorto Royal Gala še vedno iščem, tudi ustrezno nadomestim.
Tudi cep Boskove steklenke še vedno iščem, upam, da mi do pomladi uspe.
Po obliki so daleč od Gale, po okusu tudi, a so zelo dobra. Še vedno se nagibam k ideji o Prinčevemu jabolku...
Pri nas se k sladkim jabolkom nagiba ženski del družine (kar pomeni večina), in željam velja ustreči.
Sorto Royal Gala še vedno iščem, tudi ustrezno nadomestim.
Tudi cep Boskove steklenke še vedno iščem, upam, da mi do pomladi uspe.
A veš, da nisi prvi, od katerega slišim tako izkušnjo.
Mogoče jih v drevesnicah scrkljajo, mogoče prodajajo premlade, ne vem. Kar sem kupil sadik, so bile vse manjše, enoletne (pošta), a so šle najprej za leto, dve, ... v lonec. Niso mi vse preživele prvega leta.
Seveda z začetka poskrbim za dobre pogoje. Nato se, hote in nehote, utrjujejo.
Mogoče jih v drevesnicah scrkljajo, mogoče prodajajo premlade, ne vem. Kar sem kupil sadik, so bile vse manjše, enoletne (pošta), a so šle najprej za leto, dve, ... v lonec. Niso mi vse preživele prvega leta.
Seveda z začetka poskrbim za dobre pogoje. Nato se, hote in nehote, utrjujejo.
Primerek na fotografiji me po videzu zelo spominja na slabo obarvan (neobarvan) Braeburn. Vendar pa tvoj opis oddaljuje zadetek k tej sorti.