Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Very Happy Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pajo je napisal/a:
Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Very Happy Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj.

Me pa res zanima kdo bi organiziral takšno pokušino omakic. To bi bil kar velik in ne ravno poceni projekt...

LP
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. Wink In razstavo čilijev.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047
Spiridon

Plamenka je napisal/a:
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. Wink In razstavo čilijev.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047

Tale razstava čilijev @Plamenka, je zelo dobra ideja, morebitno pokušino omakic pa bi bilo po moje potrebno še malo dodelati Smile

LP
Uporabniški avatar
Plamenka

Predlogi so dobrodošli. Wink
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Spiridon, lepe omakce, čestitam!
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sušenje čilija

Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti Wink .

Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi Cool . Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje Rolling Eyes .
En velik za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.

Kako naprej:

- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga

- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili Evil or Very Mad

- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.

Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .

LP_________________mfranc
Spiridon

Jaz sem problem velikega rastra na pladnjih rešil tako, da sem nanje dal plastično mrežico (tisto zeleno, ki jo nekateri na oknih uporabljajo namesto muharnika) katero sem pred tem obrezal v ustrezno obliko. Zdaj mi posušeni in skrčeni čiliji ne padajo več skozi reže na dno sušilnika. Smile

LP
Spiridon

Plamenka je napisal/a:
Predlogi so dobrodošli. Wink

Težka bo... V mislih sem imel, da bi se pri taki degustaciji zagotovila tudi hrana h kateri pašejo čili omakice (pica, meso z žara, testenine, riž, krompir v raznih oblikah...). Konec koncev omakic vendarle ne jemo samih, tako kot oni reklamni "degustatorji" na You Tube, temveč v kombinaciji z drugimi jedmi. Šele ko ocenimo skladnost z neko glavno jedjo/prilogo lahko rečemo, če je naš "zvarek" res OK, ali pa bo po kratkem postopku romal med odpadke.
Saj vem, drag in kompliciran hec... zato sem na prejšnji strani tudi napisal, da bi to bil dokaj velik organizacijski zalogaj. Smile

LP
Uporabniški avatar
Plamenka

To seveda na tem srečanju ne bo izvedljivo. Degustirali jih bomo s kruhom. Wink
Odgovori