Stran 115 od 158
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 6:05 pm
Napisal/-a pajo
Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 6:37 pm
Napisal/-a Spiridon
pajo je napisal/a: |
Pip dobil konkurenco po domovini. Mislim, da kolikor je gojiteljev čilija toliko je različnih omak. Samo še sprobat bi bilo treba vse skupaj. |
Me pa res zanima kdo bi organiziral takšno pokušino omakic. To bi bil kar velik in ne ravno poceni projekt...
LP
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 6:40 pm
Napisal/-a Plamenka
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. In razstavo čilijev.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 6:51 pm
Napisal/-a Spiridon
Tale razstava čilijev @Plamenka, je zelo dobra ideja, morebitno pokušino omakic pa bi bilo po moje potrebno še malo dodelati
LP
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 6:55 pm
Napisal/-a Plamenka
Predlogi so dobrodošli.
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 7:00 pm
Napisal/-a Melona
Spiridon, lepe omakce, čestitam!
Objavljeno: Sr Sep 10, 2014 10:46 pm
Napisal/-a mfranc
Sušenje čilija
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti .
Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi . Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje .
En velik za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.
Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili
- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Sep 11, 2014 12:54 am
Napisal/-a Spiridon
Jaz sem problem velikega rastra na pladnjih rešil tako, da sem nanje dal plastično mrežico (tisto zeleno, ki jo nekateri na oknih uporabljajo namesto muharnika) katero sem pred tem obrezal v ustrezno obliko. Zdaj mi posušeni in skrčeni čiliji ne padajo več skozi reže na dno sušilnika.
LP
Objavljeno: Če Sep 11, 2014 1:34 am
Napisal/-a Spiridon
Plamenka je napisal/a: |
Predlogi so dobrodošli. |
Težka bo... V mislih sem imel, da bi se pri taki degustaciji zagotovila tudi hrana h kateri pašejo čili omakice (pica, meso z žara, testenine, riž, krompir v raznih oblikah...). Konec koncev omakic vendarle ne jemo samih, tako kot oni reklamni "degustatorji" na You Tube, temveč v kombinaciji z drugimi jedmi. Šele ko ocenimo skladnost z neko glavno jedjo/prilogo lahko rečemo, če je naš "zvarek" res OK, ali pa bo po kratkem postopku romal med odpadke.
Saj vem, drag in kompliciran hec... zato sem na prejšnji strani tudi napisal, da bi to bil dokaj velik organizacijski zalogaj.
LP
Objavljeno: Če Sep 11, 2014 1:41 am
Napisal/-a Plamenka
To seveda na tem srečanju ne bo izvedljivo. Degustirali jih bomo s kruhom.