Stran 115 od 129
Objavljeno: To Avg 04, 2015 1:53 pm
Napisal/-a stara postaja
Fermentiraš brez vode? Jaz nalijem na iztisnjena semena malo vode, naprej kot ti Marijav, oprana semena pa lepo razporedim po porcelanastem krožniku in se lepo posušijo. Pod vsak krožnik (in prej kozarec z vodo), postavim listek z imenom in datumom. Ker delam postopoma, gre brez zmešnjave._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Objavljeno: To Avg 04, 2015 3:50 pm
Napisal/-a tigrček
originalnilist je napisal/a: |
Ej vi srečeneži, ja sem vsa vesela če v dveh dnevih naberem za eno solato Bi kdo morda kej prodal? |
Iz kje pa si, k meni lahko prideš in si ga nabereš po mili volji brezplačno. In še vprašanje za poznavalce pravijo da ko delaš ajvar da vse skupaj zmelješ v multipraktiku sedaj pa vprašanje, a to je tista mašinca z noži kot blender ali kaj.Ali tisto ko ima notri take okrogle ploskve.
Objavljeno: To Avg 04, 2015 4:13 pm
Napisal/-a Bicikel
Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača.
Objavljeno: To Avg 04, 2015 4:13 pm
Napisal/-a juglans
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.
Objavljeno: To Avg 04, 2015 4:45 pm
Napisal/-a originalnilist
Oj Tigrcek, ce ponujas zares seveda sprejmem kjerkoli si ze Se zmenimo na ZS.Hvala
Objavljeno: To Avg 04, 2015 4:55 pm
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz fermentiram večinoma brez vode, če je paradižnik sočen. Drugače pa prilijem malo vode. Ostalo naprej podobno, le da kozarčke zaprem s pokrovčkom.
Objavljeno: To Avg 04, 2015 5:13 pm
Napisal/-a stara postaja
Plamenka, sem šla gledat na prastari forum, kjer Ivčk piše podobno: če ni dovolj sočno, dodaš vode, da je pokrito. Ampak zgleda, da tudi več vode ne škoduje, saj imam tudi že zelo stara semena, pa še kalijo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Objavljeno: To Avg 04, 2015 5:33 pm
Napisal/-a MARIJAV
Ja, kot so povedale že predhodnice: vodo dolijem samo v primeru, če je premalo soka. Pa na kozarček vedno z alkoholnim flomastrom napišem sorto in isti kozarček uporabim tudi za sušenje, saj pri veliko sortah na ta način prihraniš prostor, ker običajno seme odvzemam v eni ali največ dveh rundah.
Če bi seme dajala na krožnik sušit, potem bi imela pa Semenomanijo ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: To Avg 04, 2015 5:45 pm
Napisal/-a nimam pojma
Marija
hvaaaaalaaaa za izčrpne napotke,sem vprašala tudi strica Gugla pa je skoraj povsod sama teorija, celo na Bodi Eko ni nič tako uporabnega kot tele tvoje vrstice.
Še tole sem pozabila:kako vem če je paradižnik hibrid?Sadike sem kupila na tržnici pri različnih pridelovalcih kar na slepo, označb pa na lončkih ni bilo.
Butasto vprašanje, a?_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Objavljeno: To Avg 04, 2015 6:01 pm
Napisal/-a Bicikel
Ne moreš takoj vedeti ali je hibrid! Lahko pa opazuješ vsa naslednja leta potomce iz semen vzetih iz take rastline in iz tega sklepaš. V ta namen rabiš velik vzorec = veliko rastlin. Več kot je potomcev večja je zanesljivost trditve. Če so vsi potomci enaki, potem ni bil hibrid. Če pa so poleg enakih tudi različni od originala pa ali je bil hibrid ali pa se je skrižal s kakšnim sosedom. Torej je za večjo zanesljivost potrebno narediti še zaščito pred križanjem oz. ustrezno osamiti osnovno rastlino. Prekomplicirano, itak !
Sicer pa vprašanje, zakaj te zanima, če so bili hibridi?