Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Ker stranke niso imele več potrebe po krompirju, mi je ostal veliko Marabela in Rudolfa, ki ga ne moremo vsega pojesti.
Resda zdaj že odganja, vendar ne bi rada kupovala novega za saditev.
Ima kdo izkušnje?

Sadim pa od lani večje gomolje, ker se v naši zemlji in suši dosti bolj obnesejo..._________________sonček je in .....
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Mislim, da ne bi smelo biti problema. Jaz sem lani tudi posadil eno vrsto domačega, jedilnega in je rasel in obrodil primerljivo s kupljenim semenskim.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

kaj naj pa s klicami, poganjki? Jih dam namerno stran ali pustim?_________________sonček je in .....
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Vsaj zadnjih 20 let za sajenje na njivo kupujemo krompir za sajenje na njivi vsako drugo leto. Torej eno leto kupljen semenski, potem pa še naslednje leto domačega iz tega pridelka. Nekih prehudih razlik v pridelku tako količinsko kot kakovostno ni bilo nikoli. Problem je lahko pri sortah, ki hitro dobijo kako bolezen na gomoljih in se potem to drugo leto prekomerno razširi.
Zadnjih nekaj let sadimo marabel.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Predolge in tanke kalčke jaz odstranim. Saj zrastejo novi.
Če so pa kratki ( do 1cm ) in čokati, bi jih pa pustil in take posadil.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V moji mladosti se semenskega krompirja sploh ni dobilo. Sadili smo vedno domač pridelek. Bodisi lasten, bodisi v menjavi z oddaljenimi kmetijami.

Vzeli smo največje gomolje, odrezali ven najmočnejša očesa, po 2 do 3 na en (velik) kos , pustili odrezane kose par dni, da so se zasušili in posadili. Predolge klice smo odstranili v celoti, ker so bile prešibke. Zrasle so nove, krepkejše. Zakaj niso raje sadili drobnih gomoljev, ne vem. Nek razlog so najbrž že imeli. Tako da, dašabina, kar brez skrbi posadi svojega.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Pri nas pa smo zmeraj sadili bolj droben krompir. Kake debelejše smo rezali na pol. "Semenskega" smo dobili od medžimurcev, ki so pri nas kupovali vino ali mošt.
Andrej B.

Odgovor Napisal/-a Andrej B. »

Danes smo v naši vasi sadili krompir. No, vsaj trije sosedje. Posadil sem Rudolfa, Marabel in Adoro. Very Happy
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pridni, mene tudi mika, ampak zdravja noče biti Sad_________________Lp, Živa
Andrej B.

Odgovor Napisal/-a Andrej B. »

živa je napisal/a:
Pridni, mene tudi mika, ampak zdravja noče biti Sad

živa, želim vam čimprejšnje okrevanje če vam zdravje nagaja.

danes sem še malo dosejal rdeče pese in korenčka.
Odgovori