Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kakšno ima pa listje?

V naselju raste(jo) Trnata gledičevka, trnasti prvak! Evil or Very Mad

https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/invazivne-tujerodne-vrste/invazivne-tujerodne-rastline/trnata-gledicevka/_________________mfranc
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

mfranc listje robinije? Mimoze?
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

To na Bankovi fotki nikakor ni gledičevka, je robinija. Ima pa gledičevka enako pernato deljene liste kot robinija, le lističi so, po spominu, bolj ozki in daljši in več parov sestavlja 1 list, pri robiniji je obratno. Tudi nekako debelejši listi so, manj nežni.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

BorutL je napisal/a:
mfranc listje robinije? Mimoze?

BorutL, moje vprašanje se nanaša na vprašanje AB -ja na predhodni strani

Andrej Banko je napisal/a:
Kaj bi bilo pa to za eno zlobno drevo ( ali pa grm ) s hudimi trni ?
------

v kontekstu, da je mlado drevo težje pogruntati samo po lubju. No ja, za laike, kot sem jaz Cool .

Pa kot sem omenil, v naselju smo imeli ob glavnih ulicah nasajene Trnate gledičevke. Tule rastejo na glavni tržnici. https://www.ljubljana.si/assets/Uploads/Trnata-gledicevka-na-ljubljanski-trznici-Foto-BrankaTrcak.jpg
Trni pa ne samo zlobni, ampak morilski, desetcentimetrski in več! Enkrat sem bicikljal po naši "aleji", za hipec pogledal nazaj, ko pa sem se obrnil naprej, sem se z veliko sreče umaknil takšnemu trnu .....

Sedaj so posadili čisto miroljubna drevesa._________________mfranc
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Aha, vse jasno mfranc. Včasih se kaj zmede...

Kot si že zapisal, trni gledičevke so res morilski. Ko jih 1x vidiš, si jih za vedno zapomniš. Pri robiniji so bolj 'normalni'.
Listje je le po obliki podobno, robinija ima bolj 'nežne' liste, niso tako trdi oz. robustni.
Drugo pa je razrast, saj so gledičevke res velika, močna drevesa, robinije pa ne.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole se je zasejalo v tistega pol kvadrata, ki ga obdelujem na parceli pod hruško.
Mogoče kdo zna po teh dveh sličicah določiti, če je to hruška ali kaj drugega?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Nisem 100%, bi pa stavil na jablano._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, čisto možno, v okolici so tudi jablane._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tole sem kupila brez imena. Je nizka, prezimna, kot travica. Podobna je šizofilu Schizostylis coccinea, le da ima šizofil malce širše liste in na internetu ga nisem našla v rumeni barvi.
Ali kdo ve ime?

Connie

Odgovor Napisal/-a Connie »

To je Zephyranthes citrina. Po anglesko je rain lily._________________Lp, Connie
Odgovori