Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Poročam, da so v enem tednu pognali lepe poganje. Očitno je nekaj pomagalo. sedaj so dobili še žajbelj in kamilico (preizkušeno pri kolegici)._________________Lp, Živa
jakob

Odgovor Napisal/-a jakob »

Živjo,
na kar nekaj rastlinah sem opazil da se na spodnjih listi pojavljajo male črne pike.

https://scontent.flju1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/207585195_2589501951345006_4117031431456995988_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-3&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=BCmnlU5lXtkAX946gCM&_nc_ht=scontent.flju1-1.fna&oh=58d22a17168692438e18ccf62a17233b&oe=60E36AA0

Po tem kar sem googlal bi rekel da gre za okroglo listno pegavost. A je to res in s čim bi se splačalo poškropit?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Na prvi strani imaš link za prepoznavo bolezni. Čudni pa se mi zdijo še beli kosmi povsod po listu. Ali je ostanek kakšnega škropiva? Če ne, pod zelo močno lupo poglej, če slučajno nimaš še pršice.
Sicer pa se mi res vidi kot črna listna pegavost (Septoria leaf spot).

Bakreni pripravki, sicer pa FFS:
"Fungicides containing maneb, mancozeb, chlorothalonil effectively control Septoria leaf spot. Apply at 7 to 10 day intervals throughout the season, mainly during flowering and fruit setting."
živa

imam luknje na zelenih paradižničkih 42 days. v enem je bila ličinka, ena je lezla po drugem. tako zelene barve kot paradižnički, torej svetle in dolge vsaj 2 cm. Evil or Very Mad škodljivec je našel paradižnik na balkonu, na višini čez 3 m. daleč okoli nobenega paradižnika in ne koruze. pošljem fotko, ko bo delala stran shrani.si.
ker bo verjetno paprika vsa preluknjana na njivi (ene so že preluknjane), moram ugotoviti, s katerim insekticidom škropiti. lani je več kot 1/3 paprik šla zaradi poškodb škodljivcev. tam pa imam koruzo._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Lani sem tudi jaz imel kar nekaj takih gosenic v rastlinjaku. Sploh jih težko vidiš, ker so zelene in se lepo skrijejo. Z vztrajnostjo in zvečer z lučjo sem jih vse polovil. Znak prisotnosti znajo biti obgrizeni listi in iztrebki. Sčasoma se poredijo do nekaj cm velikosti, če jih prej ne uspeš najti.

Glede paprik pa bi sumil polže, predvsem tiste majhne sive.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Prenekatera poškodba ploda, ki jo napravijo ptiči, je posledica njih žeje - saj nikjer več ne pridejo do vode. Isto čebele...
Sem se spomladi odločil, da jim v naslednjem letu postavim neke vrste "pitnik".
živa

pri meni je ravno to problem, da imam dovolj vode (smešno se sliši v tej suši), in sicer napolnim cisterne do vrha, potem pa imajo ptiči bazen. s tem jih na žalost tudi navadim na ta teren. vrabci so letos v rastlinjaku, pa dvomim, da lovijo žuželke.

jaz tista dva večera ne utegnem iskati gosenic v rastlinjaku, moram kaj drugega naštudirati. doma sem ju našla, ker sem potrgala vse zelene kroglice z luknjo. listi neobžrti, te gosenice so zelo svetlo zelene. ena je bila v paradižničku, ena na njem.
paprika in polži gredo skupaj, ampak sem našla lani v papriki tudi gosenice._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Živa, Neem tonik pomaga. Tudi jaz imam vsake toliko te zelene gosenice na paradižnikih, pa na vrtnicah in še kje drugje, po škropljenju pa je nekaj časa bolje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bicikel je napisal/a:
... Znak prisotnosti znajo biti obgrizeni listi in iztrebki. Sčasoma se poredijo do nekaj cm velikosti, če jih prej ne uspeš najti ...
Jaz na balkonu gosenice izsledim po iztrebkih v podstavku lonca ali na ploščicah na tleh. So pa taki mojstri mimikrije, da sem jo imela 20 cm od oči, pa je nisem videla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa

res je, sem sejala kitajsko zelje v platojčke in vsak dan je bilo listne mase manj, iztrebki, gledam, nič ne vidim oz. v zemlji mini zelene gosenice. enkrat imam pa srečo, pod največjim listom konkretno velika zelena gosenica. In to pod balkonom, na betonu. sem kupila sadike. letos je vseh škodljivcev za malo morje.

poskusim z neem tonikom._________________Lp, Živa
Odgovori