Stran 116 od 129
Objavljeno: Sr Avg 05, 2015 6:57 pm
Napisal/-a tigrček
Bicikel je napisal/a: |
Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača. |
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja.
Objavljeno: Sr Avg 05, 2015 7:04 pm
Napisal/-a tigrček
juglans je napisal/a: |
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok. V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo. Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru. |
Ali pravilno razumem, da je tole ta zadeva. http://www.lovecnacene.si/sekljalnik-gorenje/m/4300257/
Objavljeno: Sr Avg 05, 2015 9:36 pm
Napisal/-a muha
Reklamno sporočilo Paradajzmanija 2015
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 2:20 pm
Napisal/-a tigrček
juglans je napisal/a: |
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok. V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo. Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru. |
A tale mesoreznica bi bila vredu, ker sem gledal sekljalnike to je vse premajhno, kaj če meni 1 litrski sekljalnik če imam sto kil paprike za zmlet
http://www.conrad.si/?websale8=conrad-slowenien&ref=ceneje&subref=article/1170730&pi=1170730&utm_source=Ceneje-G&utm_medium=Ceneje_affiliate&utm_campaign=Ceneje
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 3:33 pm
Napisal/-a Avi
Ravno sem hotela ponovno prečesati forum, kje je že zapisano o pripravi in shranjevanju semen in vidim da je nedavno tekla debata o tem
Sem že hotela zabrisati vsa semena stran, ker se mi je na semenih, ki sem jih po navodilih, ki sem jih enkrat skopirala iz foruma dala v kozarčke, nabrala plesen- semena so v kozarčkih slaba 2 dni. Sedaj pa vidim, da je MarijaV napisala, da je normalno, če se na vrhu pojavi plesniva skorjica. Ker pa to delam čisto prvič, me zanima, če je normalno, da je plesni precej- sive in malo zelene. V enem lončku (paradižnik micro tom), pa je poleg sive plesni, okoli semen nekaj belega- morda bela plesen? Zanima me tudi, ali je normalno, da imajo vsi po vrsti precej močan vonj po gnilem?
In kot piše MarijaV, da to poteka 3 dni, me zanima, ali naj semena sperem že po 2 dneh, če je gor že plesen?
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 4:13 pm
Napisal/-a Bicikel
Avi, važno je, da razpade sluzast gel okoli semen. To je osnovna posledica fermentiranja/gnitja kot v naravi. Trajanje ni pomembno ker je odvisno od temperature okolja. Plesni so posledice tega procesa gnitja in niso škodljive, saj jih itak izperemo in potem na suhih semenih ne morejo uspevati.
Skratka poglej, če je ovojnica razpadla. Če je, lahko že spereš in daš sušiti, če ne pa pusti še malo. Meni se zgodi, da jih imam tako na fermentiranju cel teden, če niso prav na toplem. Če so zelo dolgo, se semena lahko celo obarvajo, kar ni nič hudega.
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 8:05 pm
Napisal/-a Avi
Bicikel, hvala za odgovor Bom poskusila opazovati, kdaj bo razpadel gel. Če prav razumem, je bolje, če nisem povsem prepričana, da pustim kak dan dlje kot premalo?
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 8:32 pm
Napisal/-a MARIJAV
V tem toplem času je tri dni čisto zadosti časa, seveda pa kak da dlje tudi ne škodi. Jaz semena vsujem v cedilo, dam pod tekočo vodo in s prsti tako dolgo gladim semena, da vsa nečistoča, plesni in bleki gredo skozi cedilo, v katerem ostane lepo splaknjeno seme, ki ga z žličko postrgam in dam sušit v kozarček, kar sem že opisala._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Avg 06, 2015 8:54 pm
Napisal/-a Avi
Hvala, bom počakala do jutri, da bo 3 dni in naredila kot priporočaš
Verjetno je možno, da je proces stekel hitreje, ker je zadnje dni precej toplo?
Objavljeno: Pe Avg 07, 2015 4:02 pm
Napisal/-a muha
Da ne bi kdo zgrešil in se kasneje kesal:
Paradajzmanija 2015