Stran 117 od 158
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:04 am
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz sem zasledila ta podatek in zato Cheiro Roxa posadila v rastlinjak, ne v lonec. A mi ni zrasla visoko, še 1m ni dosegla. Za plodove sem pa pričakovala, da bodo večji, nekako podobno kot Jamaican Red ali oranžni Habanero. Ampak so precej bolj drobni.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:20 am
Napisal/-a cinija1
Pozdravljeni
Mene pa zanima kako dolgo so lahko čiliji na rastlini, čeprav so rdeči
Hvala za odgovor
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:24 am
Napisal/-a Plamenka
Če so predolgo, se začnejo plodovi sušiti, taki so primerni za seme.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:25 am
Napisal/-a metuljc
Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:30 am
Napisal/-a cinija1
Hvala Plamenka. Tiste, ki imam pocahnjene itak ostanejo še gor. Nekaj jih bom pa pobrala in kar skkuhala omakco za vnuka, ki ima rad čilije.
Pa še nekaj bi te vprašala. Nekaj teh bombic bi posušila in semlela v prah. A za to čilije kar poberem in jih posušim v sušilniku za sadje, ali pustim, na rastlini, da se posuši. Za odgovor najlepša hvala--
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:33 am
Napisal/-a pajo
Mislim, da so predebele tele bombice, da bi se na rastlini posušile. Bosta poznavalke več povedale._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:36 am
Napisal/-a Plamenka
Kar se sušenja tiče, bo na rastlini predolgo trajalo, pa še segnijejo lahko. Jaz jih sušim v pečici, eni pa v sušilniku, ampak izbiram pa čilije s tankimi stenami, saj se taki najhitreje posušijo. Včeraj, na primer sem jih nabirala za omako, za sušenje sem pa izbrala Tabasco, ki se lepo posuši. Ne delam pa prahu, ampak kosmiče - sesekljam v sekljalniku, take imajo naši radi.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 1:06 am
Napisal/-a Spiridon
metuljc je napisal/a: |
Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje. Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj. |
Jaz sem jih polnil po originalnem italijanskem receptu (tale na Kulinariki je slab prevod) in izpadli so odlični. Ravno nocoj sva jih z ženo zmazala en cel kozarec.
LP
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 2:34 am
Napisal/-a voda
Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 3:06 am
Napisal/-a Spiridon
voda je napisal/a: |
Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda |
Ogromnih razlik ni, so pa nekatere podrobnosti v Kulinaričinem receptu izpuščene, fileji inčunov so "preimenovani" v sardelne filete, ki jih bojda lahko izpustimo (?)...
Italijani pišejo takole (prosti prevod):
Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi
SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov
POSTOPEK PRIPRAVE:
Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.
Dober tek, kdor bo poizkusil!
LP