Stran 117 od 129
Objavljeno: Ne Avg 09, 2015 10:33 pm
Napisal/-a Plamenka
Ena sadika Plum Lemon se mi je očitno skrižala, druga je normalna. Od tega rdečega bom vzela semena, da vidim, kakšen bo naslednje leto.
Objavljeno: Po Avg 10, 2015 5:01 pm
Napisal/-a rukola
tigrček je napisal/a: |
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja. |
Ojla, tigerček, jaz sem priseljenec v Dobrepolje - Ponikve. Kje pa si na Vidmu, se mogoče srečava.
Objavljeno: To Avg 11, 2015 10:27 pm
Napisal/-a crtj
Carbon dozorel. Bolj pozno, ker so šli pozno v sode.
Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.
Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki .
Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes
Kosovo sledi.
Objavljeno: Če Avg 13, 2015 4:00 am
Napisal/-a sqjam
Gospa Tadeja Bogdan je na Facebooku v skupini ZELENI KROG (menjava semen) napisala da rabi 20kg paradižnika. Sem prepričan, da bi lahko dobila prodajalca na tem forumu
https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf
Objavljeno: Če Avg 13, 2015 11:59 am
Napisal/-a bartmatej
Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.
Hvala.
Objavljeno: Če Avg 13, 2015 12:26 pm
Napisal/-a Ivčk
bartmatej je napisal/a: |
Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat. A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.
Hvala.
|
Vsekakor seme zavrzi in ponovi shranjevanje, tole seme je namreč že skalilo in tukaj ni poti nazaj. Če bi ga posušil in shranil, bi kalček odmrl in seveda pri ponovni nakalitvi (torej sejanju) ne bi oživel.
Ko boš na novo fermentiral, vsake toliko tekočino premešaj, da se spustijo plini, ki se naberejo v njej.
Takrat malo preglej stanje semen.
Ko gel okrog semen razpade, je to več kot očitno, takrat lahko semena že spereš in posušiš.
Ni nujno, da se na vrhu pojavi plesen, lahko je tudi taka tenka bela 'prevlekica' ali pa celo nič vidnega..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Če Avg 13, 2015 12:30 pm
Napisal/-a Bicikel
Ko enkrat odžene, je seveda vsakršno seme neprimerno za hranjenje. Torej ponovi vajo. Pa ne rabiš čakat na plesen. Bistveno je, da razpade želatinasta ovojnica okoli semen.
V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?
Ha, Ivčk, istočasno....
Objavljeno: Če Avg 13, 2015 3:14 pm
Napisal/-a juglans
Jaz v teh vročih dneh pustim fermentirati 24 ur, nič več.
Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.
Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem.
Objavljeno: Pe Avg 14, 2015 10:30 am
Napisal/-a Tiana
Nekaj sem pomešala listke z napisi. Tisti, ki ste ga že gojili, je tole Sweet Carneros Pink?