Stran 117 od 125

Objavljeno: To Sep 13, 2016 12:22 pm
Napisal/-a crtj
Neki vrag je praktično prek noči totalno naluknjal liste paradajzkov... In to ne majhnih, to so stolpi po 3 m x 1 m. Po tleh pa polno drekcev kot od gosenic, vendar nikjer nobene najti. Podobno je pri mami 200 km stran (verjetno je kakšne prinesla s sabo). Ima kdo podobne težave?

Objavljeno: To Sep 13, 2016 12:24 pm
Napisal/-a mfranc
Brbr, imaš originalna F1semena?

Na tej sliki http://shrani.si/f/1e/Pd/1d6108IE/img63171.jpg je Big Beef na skrajni desni palici, to je druga vrsta, in se samo ta sorta nadaljuje do konca vrste.
Tudi druga palica v prvi vzdolžni vrsti je BB.

Res pa je tudi, da že sam nekaj let opažam, da kvaliteta semen opada, in da tudi Big Beef ni več tak kot je bil; kako jim to porata .... nevem
Isto se dogaja z Fourth of July, F1, tudi odporen na viroze in relativno zelo zgoden. So bila leta, ko semen sploh nisem dobil, sedaj pa kolikor hočem, kvaliteta pa ni več ista._________________mfranc

Objavljeno: To Sep 13, 2016 2:06 pm
Napisal/-a brbr
Mrfranc, ne vem, ali so originalna semena ali ne - dobila sem jih na Gartlcu.

Biodinamika uči, da je za vzdrževanje kvalitete in življenjskega potenciala rastlin pomembno, da poberemo semena na določen način. Za paradižnik naj bi pobirali semena z rastlin, ki so že od začetka rasti najboljši predstavniki svoje sorte. Rastline naj bodo zdrave, plodovi lepo oblikovani, brez raznih deformacij. Rastlina mora imeti na vseh etažah približno enako velike plodove. Seme pa pobiramo iz plodov , ki so rastli na 3. do 5.etaži - se pravi nekje na sredi rastline. S takim načinom odbrianja naj bi se zagotovila dolgoletna kakovost sorte. Jaz svojih nekaj sort (so žal brez imena) na ta način kar uspešno vzdržujem v dobri kondiciji cca 10let. Seveda se kakšno leto zgodi, da ni nobena rstlina primerna za semenenje. Zato imam na zalogi vedno stara semena, s kvalitetnih rastlin, da premostim izpad..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Sep 13, 2016 4:31 pm
Napisal/-a Aye-Aye
mfranc, spravim Smile seveda, morda pa je še tudi kak originalni semenček.

Objavljeno: To Sep 13, 2016 7:22 pm
Napisal/-a pajo
Pred odhodom na morje sem pobral večino zelenega paradižnika ker se je hotela pojavljati neka plesen. Ta je v kleti lepo dozorel. Ostalo pa je nekaj še na vrtu ker mi je enostavno zmanjkalo časa za vse in ta paradižnik sedaj kaže hvaležnost. Lepo se je ves obarval in sezona se zaključuje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: To Sep 13, 2016 7:37 pm
Napisal/-a Bicikel
Podobno pri meni. Sem pustil na pol pobrano in sedaj se dozorevajo, čeravno se jih je lotila plesen. Po 12 dneh odsotnosti sem bil prepričan, da bo vse šlo nekam..... pa ni. Seveda pa ni vse uporabno.

Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 8:53 pm
Napisal/-a mfranc
muha je napisal/a:
Po mojih opazovanjih paradižniki pospešeno zorijo v dneh, ki so po koledarju Marije Thun označeni kot dan za plod ali dan za cvet. Ponovili se bodo spet v četrtek-petek in ponedeljek-torek. Upanje torej, da bo "izbruh" v naslednjih sedmih dneh.


Pri meni kvalitetno zorenje že te dni, seveda je krivec visoka temperatura Wink .

Če bo še Marija Thun kaj pomagala, nimam nič proti, na grmih je še (pre)veliko zelenih plodov Cool ._________________mfranc

Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 9:02 pm
Napisal/-a mfranc
mfranc je napisal/a:
Brbr, imaš originalna F1 semena?

brbr je napisal/a:
Mrfranc, ne vem, ali so originalna semena ali ne - dobila sem jih na Gartlcu.

Če te zanima, našel sem še nekaj semen, lahko sorto dehibridiziraš in si jo po svojih metodah in željah spremeniš v okusen in roden navaden (open pollinated) paradižnik.

Zunaj je zelo popularno, da dobre hibride "prevzgojijo" v navaden paradižnik._________________mfranc

Objavljeno: Ne Sep 18, 2016 10:38 am
Napisal/-a brbr
Mfranc, oprosti za pozen odgovor - nekako mi je ušlo iz spomina tvoje prijazno pisanje Embarassed
O prevzgoji paradižnika ne vem tako rekoč nič, vseeno pa te prosim za semenček ali dva... Bi vseeno poskusila. In, seveda, hvala za ponudbo.

Danes sem paradižnike ponovno poškropila z mešanico kefirja, surovega mleka in vode. Nadkriti paradižniki se zaenkrat odlično držijo in tudi množično zorijo. Tako upam, da bom v prihodnjem tednu kuhala glavno rundo mezge.
Zunanji so v slabši kondiciji. Zaradi plesni sem jim potrgala kar precej listov, tako izgledajo bolj klaverno. Počasi pa bodo tudi vsi dozoreli, tako, da ne bo velike škode, ko bo plesen zmagala..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Sep 18, 2016 12:43 pm
Napisal/-a julijak
Pri meni je rosa vzela že 90 % paradižnika, pustila mi je samo momotaro, liči tomato, t.i. paradižnikovo drevo in še eno, katerega imena pa nimam poleg sadike napisanega. Sem pa si že ogledovala, kaj bom imela naslednje leto za ene sorte, čeprav še ta sezona ni končana Very Happy