Stran 118 od 158
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 3:22 am
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Nekateri čiliji se mi sušijo. Kdo ve, kaj je vzrok? Zunaj v loncih 2 sadiki, eni imajo samo bolj povešene liste, večina pa je lepih, zdravih. Tudi 1 sadika Cheiro Roxa v rastlinjaku se takole suši. Ta ima za razliko od ostalih spodnji del še lepo, zdravo obraščen. |
Plamenka, na žalost je vreme "čudovito" za bolezni paprik. "Na oko" so paprike bolj zdrave od paradižnika, ampak samo zaradi znanih par. bolezni, predvsem krompirjeve plesni. Paprike/čilije muči cel kup plesnob, ki prizadenejo sadike, pa še gniloba plodov. Največji sovražnik pa mokrota; talna ali zračna. Kako ta deluje zunaj, vidim, ko so mi te zadnje tri deževne dneve začele gniti paprike; danes sem imel inšpekcijo - katastrofa na plodovkah, nekaj dni nazaj sem se veselil zorenja fig, danes so bile vse raztreskane .
Kot berem tule, imajo(mo) probleme tudi v rastlinjakih .
Če bi imel rastlinjak, bi nekako poskušal z zračenjem najti nek kompromis med temperaturo in vlago.
Za paprike se ve, profiji* sadijo večinoma hibridno papriko, odporno na bolezni, čilijev nimamo hibridnih, je pa velika razlika med sortami. Zanimivo, zaenkrat se pri meni izredno dobro drži Pimenta, razen seveda, da so plodovi čisto cotasti.
Odpornost pa normalno zmanjšuje tudi temperatura, ki trenutno ni pisana na kožo papriki in čilijem.
Če ti kaj pomagajo, nekaj linkov .
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zver_janja.pdf
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_dolinar_katarina.pdf
http://www.fito-info.si/index1.asp?ID=OrgCirs/takson.asp&CODE=E1C23EB7-C245-4C91-B201-6B3E6B105CBB
http://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/pepper/phytophthora-on-peppers.htm
* v mislih imam seveda našo celinsko klimo, cono 7, nižje od nas v ex jugi imajo cono 8, ali celo 9.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 8:34 am
Napisal/-a metuljc
Spiridon je napisal/a: |
Jaz sem jih polnil po originalnem italijanskem receptu (tale na Kulinariki je slab prevod) in izpadli so odlični. Ravno nocoj sva jih z ženo zmazala en cel kozarec.
LP |
Pa si poslkusil vložene čilije po tem receptu? Dvomim, da je slab prevod, napisala ga je avtorica, ki živi v Italiji in jih pač tako dela. Ni enega in edinega recepta. Kupila sem polnjene čilije na stojnici od originalnega Italijana in so bili polnjeni le s tuno, enaki kot v tem receptu.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 10:09 am
Napisal/-a labia
lepa kata je napisal/a: |
Pozdravljeni Mene pa zanima kako dolgo so lahko čiliji na rastlini, čeprav so rdeči Hvala za odgovor lp |
Odgovor na to vprašanje je v temi Čili- prezimitev. Citiram del, ki te zanima:
Prezimitev čilija- paprike.
V nasprotju z nekaterimi, ki so mislili, da se da prezimiti samo določene vrste je dokazano, da se da v naših pogojih prezimiti VSE vrste čilija -paprike. Je kar nekaj primerov, ko imajo gojitelji tudi po 15 let stare rastline.
Bistvo je, da ne zmrznemo rastline. Najbolje prezimi pri 10 stopinjah celzija. Takrat preide rastlina v fazo mirovanja. Pri tem je važno, da odstranimo vse plodove.
Če ima rastlina zrele plodove si misli, da je zaključila s sezono. Ko odstranimo zrele plodove bodo dozoreli tudi preostali. Ko bomo pobrali vse bo rastlina začela ponovno cveteti in bo prešla zopet v fazo rasti in cvetenja. Vse to je zaradi hormonov v rastlini.
Če je na nekoliko toplejšem do 15 stopinj- potem rabi tudi več svetlobe in lahko raste upočasnjeno do pomladi- ob tem rabi tudi nekaj več vlage.
V jeseni ,če ostanejo zreli plodovi na rastlini bo mislila, da je opravila nalogo in bo pozimi odmrla.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:15 pm
Napisal/-a papasmrk
Okoli prezimovanja čilijev...
Doma imam grmiček Bhut Jolokie ki ga želim prezimit.Trenutno ima 12 plodov, ki bodo v roku 2 tednov dozoreli. Torej če prav razumem potem moram, ko potrgam vse plodove rastlino postavit v nek prostor kjer so temperature okoli 10 stopinj in takrtat gre rastlina v stanje mirovanja? Ko pa bo mesec marec pa jo počasi izpostavljam višjim temperaturam.
Ali prav razmišljam ?
lp
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 12:56 pm
Napisal/-a Spiridon
metuljc je napisal/a: |
Pa si poslkusil vložene čilije po tem receptu? Dvomim, da je slab prevod, napisala ga je avtorica, ki živi v Italiji in jih pač tako dela. Ni enega in edinega recepta. Kupila sem polnjene čilije na stojnici od originalnega Italijana in so bili polnjeni le s tuno, enaki kot v tem receptu. |
Seveda sem jih poizkusil @metuljc saj, če se dobro pogleda, sta recepta v bistvu enaka, le da je avtorica inčune (sardone) "preimenovala" v sardele, pa začimb, ki se dodajo mešanici belega vina in kisa ni precizirala. Po sestavinah in njenem opisovanju postopka sem skoraj 99% prepričan, da je uporabila isti italijanski recept (prevod na prejšnji strani), ki sem ga tudi jaz našel na spletu, le bolj "po domače" ga je napisala. A to je že bolj tema za kak kulinarični forum...
Zdaj, na kakšen način polnjeni čiliji so/niso komu všeč, je čisto stvar okusa posameznika. Osebno imam najraje Cherry bomb polnjene s kaprami in Feta sirom, moja "VD snaha" pa čilijev recimo sploh ne je...
LP
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 2:37 pm
Napisal/-a labia
Ja, papasmrk prav razmišljaš. Eden važnejših delov je potrgati vse zrele plodove.
V zimskem času je v bistvu premalo svetlobe in dan je prekratek. Ker je to danost, ki je ne moremo spreminjati moramo pač uporabiti drugo spremenljivko, ki jo lahko in to je temperatura.
V načelu velja: manj ko je svetlobe - nižja mora biti temperatura.
Tako, da v bistvu ves čas prilagajamo temperaturo naši svetlobi.
Ker takrat, ko rastlina upočasni svoj razvoj, ali ga skoraj ustavi, v bistvu ne smemo zalivati. Torej, če je res na 10 stopinjah potem enkarat na mesec malo zalijemo - v nasprotju s poletnimi sončnimi dnevi, ko v resnici zalivamo praktično vsak dan ( če je rastlina v lončku).
Če je svetlobe nekaj več ( ob velikem oknu, ki ima dovolj svetlobe čez dan- pozimi) je lahko na 15 stopinjah. Takrat v bistvu rastlina ne miruje popolnoma in ne bi izgubila vso listje in bo celo cvetela,...zato jo zelo redko pomalem zalijemo- morda dva do trikrat na mesec.
Ena večjih napak je spomladi prezgodnje povečanje zalivanja, ko se rastlina prične "prebujati", ker se dan prične daljšati in je nekaj več sončne svetlobe. Takrat prične odganjati nove listke, vendar še ne rabi "utapljanja" v vodi. Posledično rastlina odmre, čeprav smo v marcu že veseli, da nam je uspelo.
Posebno poglavje pa je obrezvanje. Nekateri prakticirajo jesensko in spomladansko, kar je najbolj smoterno.
Ko gre rastlina v mirovanje, ne more prehraniti vsega listja, če je jeseni postala košata, zato bo odvrgla skoraj vso listje, zato jo delno porežemo- zmanjšamo krošnjo.
Naknadno jo bolj porežemo še v pomladi, ko se prične "prebujati".
Rastlina, ki smo jo uspeli prezimiti bo dobila bolj olesenelo steblo in bo tudi prej producirala plodove, ker je že odrasla, v nasprotju s spomladanskimi pikiranci.
Sicer ima vsak svoj recept, kaj in kako, morda bo še kdo zapisal svoje ugotovitve.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 7:26 pm
Napisal/-a cinija1
Najlepša hvala vsem za vse nasvete in vas
prisrčno pozdravljam_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 8:31 pm
Napisal/-a Trocki
Danes sem tudi jaz prvič delal omakice iz čilijev. Naredil sem nekaj blagih varijant z veliko paprike ter paradižnika, ter par kozarčkov z habaneroti, ki ga žge na polno.
Sem tudi malo eksperimentiral z dodatki (ena omakca z čemažem, ena z kaprami, ena z baziliko...), bomo vidli kako se bo obneslo, upam da bo OK, ker sem za izdelavo porabil kar 6 ur.
Sem pa naredil eno veliko napako ko sem čilije rezal. Zgleda da mi je nekaj kapsicina prišlo za nohte, kjer me sedaj peče kot pr norcih. Zgleda da bo drugič treba poseči po rokavicah.
Objavljeno: So Sep 13, 2014 1:47 am
Napisal/-a Spiridon
Plamenka je napisal/a: |
Tudi jaz sem zasledila ta podatek in zato Cheiro Roxa posadila v rastlinjak, ne v lonec. A mi ni zrasla visoko, še 1m ni dosegla. Za plodove sem pa pričakovala, da bodo večji, nekako podobno kot Jamaican Red ali oranžni Habanero. Ampak so precej bolj drobni. |
Če vam niti v rastlinjaku niso zrasli preko enega metra, potem se mi je resnično odvalil kamen od srca! Pri nabavi semena sem bil namreč nekoliko zaletav, saj sem gledal zgolj na obliko in barvo plodov, na višino rastline pa nisem polagal pozornosti (še ena šola!).
Podatki o neki "nenormalni" velikosti so mi čisto slučajno padli v oči šele dosti kasneje, ko so bila semena že zdavnaj doma.
Trometrašev pa res ne morem imeti v koritu na okenski polici, ni prostora prekleto!
No, moja dilema je zdaj na srečo razrešena in semena Cheiro Roxa se bodo sredi januarja naslednje leto v kalilniku pridružila ostalim chinensesom.
LP
Objavljeno: So Sep 13, 2014 12:17 pm
Napisal/-a Zelenc
Jest imam svoje čilije, ki mi rastejo v teglcih namen prezimiti tako, da jih bom obrezal dokaj močno, potem pa postavil v klet, kjer je pozimi okoli 10 - 15 stopinj, svetlobe pa je sorazmerno malo. Me pa vseeno zanima sledeče:
Ali je sedaj že pravi čas, da zunaj poberem jalapenote in iz zemlje poberem grme? Sprešujem, ker imam na štirih grmičkih kakih 10 plodov, glede na vreme pa dvomim da bo še kaj pognalo...
Kdaj pa naj bi se rastline dajalo v prezimovanje? Slišal sem nekje da šele takrat, ko se narava pripravlja na zmrzal...? Je rastline za prezimovanje potrebno presaditi ali se to lahko naredi pomladi?