Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če želiš spodbuditi rast, pognoji. Kiviju sploh dobro dene nekoliko AS._________________Narava vse povrne!
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

tudi sibirske borovnice AS požene kot raketa.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Za darilo sem dve leti nazaj dobil ameriško borovnico, ki je cepljena.
Dejansko izgleda kot drevo. Eno steblo in krošnja na vrhu.
Cvetov toliko, da je vse belo, po drugi strani pa komaj kakšen list.
Sadika je že dobila drugo dozo AS, sem mislil, da bo pognala kaj zelenja.
Ne vem, kaj naj naredim... pustim, da rodi kolikor lahko in počakam na zelenje, ali naj potrgam del cvetov...
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

mogoče ve kdo zakaj mladi poganjki počrnijo?
ferdo36

Mladi poganki počrnijo zaradi pozebe ali pa zaradi okužbe z glivičnimi boleznimi.
Zavarujemo jih zgodaj spomladi z bakrom, sedaj pa s Scorom ali Signumom._________________Narava vse povrne!
robi14

Živjo,
pojavilo se je nekaj težav.
Vse tri slike so z enega grma. Pred cca. 14 dnevi je dobil 2 dozo AS, iz previdnosti manj kot mislim, da je dovolj.
Grm cveti BP in že ima mlade plodove. V vrhnjem delu, je listje rjavo, suho. Mlajše veje so zelene.
Glede na to, da imam enako težavo samo še na enem grmu, ostalih 40 je ok in lepo delajo, malo dvomim, da sem jih pregnojil.
Kakpen nasvet ali mnenje kaj bi lahko bilo narobe?

ferdo36

Ni izrazitih bolezenskih znakov. Lahko je marsikaj. Poškropi s Signumom 0,8%.
Dodaj 0,2% Foliar cvetal in 0,3% Protifert LWM. Spodnja slika pa kaže na pomanjkanje železa Fe kar je lahko prehodno zaradi preveč dežja. Tretiraj
zvečer, da ne pride do ožigov. Vsa ta sredstva so nestrupena za ljudi in čebele.
Ps. Če si posipal AS na vlažne rastline, so lahko to ožigi od gnojila._________________Narava vse povrne!
robi14

Ferdo, kako mislite, če sem posipal na vlažne rastline?
Posipal sem na zemljo, ko je deževalo. Gnojilo ni imelo stika z nadzemnim delom.
Ali lahko dodam tudi samostojno železo?
https://www.agrolit.si/zelezo-tekoce-clasic-1-l

Hvala za odgovor
ferdo36

Rastline ti bodo hvaležne za dodatno železo._________________Narava vse povrne!
robi14

Zvečer sem borovnicam, jagodam in malinam dodal foliar, protifert in železo. Upam, da ponoči ne bo dežja. 🤞
Odgovori