Cepljenje sadnih dreves
-
Nekako tako sem do sedaj razmišljal. Sem tudi že zasledil v ponudbah drevesnic, da so za različne sorte hrušk uporabljali različno sorto posredovalke, v omenjenem primeru pa so za kompletno ponudbo hrušk uporabili posredovalko Hardijevo. Tak postopek se mi zdi dolg, kompliciran in (pre)počasen, a lahko kasneje - če ti sorta ne odgovarja - mirno precepiš na katerokoli drugo sorto, v tem vidim prednost - drugega vzroka pa ne najdem. Svoje "tri" sadike pa nameravam poenotiti, "optimizirati".
Katera posredovalka pa velja za boljšo: Hardijeva, Pastorjeva, Comice...?
Katera posredovalka pa velja za boljšo: Hardijeva, Pastorjeva, Comice...?
-
- Kraj: Domžale
-
-
Vprašaš seveda lahko, ampak dvomim, da ti bo "Gartlc sadjarsko občestvo" znalo odgovoriti.
Ker kar precej teh tvojih vprašanj se nanaša na razne napredne sadjarske prakse ali pa take zadeve, oziroma so v našem prostoru skoraj popolna neznanka.
Domnevam, da navdih za vprašanja dobiš kje po tujih forumih, kjer se zbirajo kakšni res hudi entuziasti.
Tudi tisti, ki recimo da nekaj povprečno vemo o sadjarstvu, smo pri takih vprašanjih brez odgovora.
Morda bi se le npr. Optimistu ali babacu lahko kaj sanjalo ...
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ker kar precej teh tvojih vprašanj se nanaša na razne napredne sadjarske prakse ali pa take zadeve, oziroma so v našem prostoru skoraj popolna neznanka.
Domnevam, da navdih za vprašanja dobiš kje po tujih forumih, kjer se zbirajo kakšni res hudi entuziasti.
Tudi tisti, ki recimo da nekaj povprečno vemo o sadjarstvu, smo pri takih vprašanjih brez odgovora.
Morda bi se le npr. Optimistu ali babacu lahko kaj sanjalo ...
-
Ho, navdiha je dovolj, prišel je pa z "leti in ne s tableti". Tablet se sicer izogibam, v kakršnem koli "agregatnem stanju"
- let se pa ne da. Z leti se (mi ... ) pojavljajo omejitve, se večajo, množijo ... - so pa najboljši vir navdiha. Odgovorov na vprašanja, tudi prejšnja, nisem iskal "na tujem", mogoče še bom, mogoče pa kar preizkusim, nekoč ... Problem mi je "češnjeva visokost" in bi jo rad napravil bolj "po meri človeka".
Kar se pa "gartlc občestva" tiče - rabi en tak luštn "udar po moško", upam, da se nas čez zimo več in bolje sliši.![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Kar se pa "gartlc občestva" tiče - rabi en tak luštn "udar po moško", upam, da se nas čez zimo več in bolje sliši.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
Mravlja,
velikost krošnje češnje (kot tudi ostalih sadnih vrst), bo zaenkrat najbolje
koregirati z izborom ustreznih podlag.
Nekaj o češnjevih podlagah piše tukaj:
http://sivis.si/mt-content/uploads/2018/12/2017_dr_nikita_fajt_podlage_izkusnje_in_priporocila.pdf
velikost krošnje češnje (kot tudi ostalih sadnih vrst), bo zaenkrat najbolje
koregirati z izborom ustreznih podlag.
Nekaj o češnjevih podlagah piše tukaj:
http://sivis.si/mt-content/uploads/2018/12/2017_dr_nikita_fajt_podlage_izkusnje_in_priporocila.pdf