Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Se mi zdi, da je letos koloradskih hroščev kot že dolgo ne.
Jaz svojih 25 kvadratnih metrov sicer lahko obvladujem z ročnim pobiranjem.
Opazujem pa njive v bližini, kjer imajo kmetje večje površine krompirja. Se lepo vidi, kdo je škropil z insekticidom in kdo ne. Tam, kjer ni bilo izvajano varstvo, je pravi masaker. Vse rdeče od ličink !
Jaz svojih 25 kvadratnih metrov sicer lahko obvladujem z ročnim pobiranjem.
Opazujem pa njive v bližini, kjer imajo kmetje večje površine krompirja. Se lepo vidi, kdo je škropil z insekticidom in kdo ne. Tam, kjer ni bilo izvajano varstvo, je pravi masaker. Vse rdeče od ličink !
No, vsaj ena dobra stran moje letošnje vrtne pridelave krompirja - ni koloradskih hroščev.
Počasi, za sproti kopljem prvo gredo, posajeno 17.3., vendar bi rada čimveč krompirja pripeljala do popolne zrelosti. Zaenkrat imam občutek, da krompir ni preveč dobro naredil. No, bomo videli na koncu, kakšen bo "hektarski donos".
Me pa skrbi krompir sajen pod seno. Ta je dosti bolj temno zelen, kot običajno sajen krompir. Se boljim, da je pregnojen in bo tako naredil še manj
Prva slika: krompir pod senom. Na drugi, za primerjavo, pa običajno sajen krompir..._________________naredimo svet lepši
Počasi, za sproti kopljem prvo gredo, posajeno 17.3., vendar bi rada čimveč krompirja pripeljala do popolne zrelosti. Zaenkrat imam občutek, da krompir ni preveč dobro naredil. No, bomo videli na koncu, kakšen bo "hektarski donos".
Me pa skrbi krompir sajen pod seno. Ta je dosti bolj temno zelen, kot običajno sajen krompir. Se boljim, da je pregnojen in bo tako naredil še manj
Prva slika: krompir pod senom. Na drugi, za primerjavo, pa običajno sajen krompir..._________________naredimo svet lepši
Dvakrat sem letos v trgovini kupila mlad krompir slovenskega izvora. Ponavadi mi v mojem "kevdru" čudovito zdrži in še po 14 dneh je kožica dovolj mehka, da jo lahko ostrgam. Kar se kožice tiče, je bilo tudi letos tako, je pa po dveh tednih dobra tretjina gomoljev propadla, kot bi jih napadla trohnoba.
No, moj krompir je ves bolan, napadla plesen. Arrow popolnoma, kifeljčar, oba se sušita nenormalno hitro, da bo treba vsega izkopati. čeprav ga zmeraj sadim konec marca ali še teden prej, je zmeraj cima ostala do konca junija ali začetka julija, sedaj pa se suši ali pa ima črno nogo. ne vem. Jemo ga tri tedne. Žal za naslednje leto ne bo mojega semena ne Arrowa in ne kifeljčarja. prvega mi je žal, ker mislim, da ni več tako zgodnjega krompirja na tržišču že od lani. Lahko, da se motim.
edino krompir, sajen naknadno sredi maja (zaradi moče zgnil ali delal samo gomoljčke), je majhen in zaenkrat zdrav._________________Lp, Živa
edino krompir, sajen naknadno sredi maja (zaradi moče zgnil ali delal samo gomoljčke), je majhen in zaenkrat zdrav._________________Lp, Živa
Zgodnji krompir navadno pobegne plesni in tudi hrošču brez posebne zaščite. Ko ta dva na polno napadeta, je že primeren za izkop. Moj kifeljčar, ki je bil sajen v drugi polovici aprila, ima zaenkrat liste še ok. Predvidevam, da se bo hitro spremenilo v kakem tednu ali dveh. Če krompirja v notranjosti nič ne žre, potem sem ga jaz pustil kako leto kar na vrtu brez cime in ga kopal, ko sem ga rabil. Tak je vseeno boljši kot tisti, ki je nekje skladiščen.
Običajno je kak mesec in še več lepo počakal, ta čas pa smo ga pojedli. Zadnja leta si tega več ne morem privoščiti, ker je vrt že dolgo na tem mestu in je zemlja dobila prebivalce, ki bi tudi jedli krompir, ko je na voljo.
Pozni krompir pridelujemo na njivi, tam tudi naredim dve ali tri škropljenja, da se cima obdrži skoraj tako dolgo kot pri resnih pridelovalcih v okolici.
Pozni krompir pridelujemo na njivi, tam tudi naredim dve ali tri škropljenja, da se cima obdrži skoraj tako dolgo kot pri resnih pridelovalcih v okolici.