Stran 119 od 132
Objavljeno: Po Maj 29, 2023 9:27 am
Napisal/-a živa
Mi smo včeraj jedli pečen prvi letošnji kifeljčar, za 6 oseb ga je bilo komaj dovolj ena velika skleda surovega. Zelo se skrči med pečenjem._________________Lp, Živa
Objavljeno: Po Jun 12, 2023 11:20 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Se mi zdi, da je letos koloradskih hroščev kot že dolgo ne.
Jaz svojih 25 kvadratnih metrov sicer lahko obvladujem z ročnim pobiranjem.
Opazujem pa njive v bližini, kjer imajo kmetje večje površine krompirja. Se lepo vidi, kdo je škropil z insekticidom in kdo ne. Tam, kjer ni bilo izvajano varstvo, je pravi masaker. Vse rdeče od ličink !
Objavljeno: To Jun 13, 2023 10:47 am
Napisal/-a brbr
No, vsaj ena dobra stran moje letošnje vrtne pridelave krompirja - ni koloradskih hroščev.
Počasi, za sproti kopljem prvo gredo, posajeno 17.3., vendar bi rada čimveč krompirja pripeljala do popolne zrelosti. Zaenkrat imam občutek, da krompir ni preveč dobro naredil. No, bomo videli na koncu, kakšen bo "hektarski donos".
Me pa skrbi krompir sajen pod seno. Ta je dosti bolj temno zelen, kot običajno sajen krompir. Se boljim, da je pregnojen in bo tako naredil še manj
Prva slika: krompir pod senom. Na drugi, za primerjavo, pa običajno sajen krompir..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jun 15, 2023 1:07 pm
Napisal/-a muha
Dvakrat sem letos v trgovini kupila mlad krompir slovenskega izvora. Ponavadi mi v mojem "kevdru" čudovito zdrži in še po 14 dneh je kožica dovolj mehka, da jo lahko ostrgam. Kar se kožice tiče, je bilo tudi letos tako, je pa po dveh tednih dobra tretjina gomoljev propadla, kot bi jih napadla trohnoba.
Objavljeno: Pe Jun 16, 2023 12:34 am
Napisal/-a metuljc
Sama sem kupila Adoro, mlad krompir, kake 3 ali 4 tedne nazaj na Kmetiji Kristan na Sneberski cesti. Predvčerajšnjim pojedla zadnjega, pečenega, v predsobi v bloku je ostal neoporečen. Ga pa nisem strgala, ker ga za peko nikoli ne.
Objavljeno: Po Jun 19, 2023 9:07 am
Napisal/-a živa
No, moj krompir je ves bolan, napadla plesen. Arrow popolnoma, kifeljčar, oba se sušita nenormalno hitro, da bo treba vsega izkopati. čeprav ga zmeraj sadim konec marca ali še teden prej, je zmeraj cima ostala do konca junija ali začetka julija, sedaj pa se suši ali pa ima črno nogo. ne vem. Jemo ga tri tedne. Žal za naslednje leto ne bo mojega semena ne Arrowa in ne kifeljčarja. prvega mi je žal, ker mislim, da ni več tako zgodnjega krompirja na tržišču že od lani. Lahko, da se motim.
edino krompir, sajen naknadno sredi maja (zaradi moče zgnil ali delal samo gomoljčke), je majhen in zaenkrat zdrav._________________Lp, Živa
Objavljeno: Po Jun 19, 2023 10:04 am
Napisal/-a Pepe
Zgodnji krompir navadno pobegne plesni in tudi hrošču brez posebne zaščite. Ko ta dva na polno napadeta, je že primeren za izkop. Moj kifeljčar, ki je bil sajen v drugi polovici aprila, ima zaenkrat liste še ok. Predvidevam, da se bo hitro spremenilo v kakem tednu ali dveh. Če krompirja v notranjosti nič ne žre, potem sem ga jaz pustil kako leto kar na vrtu brez cime in ga kopal, ko sem ga rabil. Tak je vseeno boljši kot tisti, ki je nekje skladiščen.
Objavljeno: Po Jun 19, 2023 10:07 am
Napisal/-a muha
živa: kaj, ko bi od zgodnjega znova posadila nekaj gomoljčkov? Toliko, da boš imela za seme.
Moja dobra znanka ga vedno po izkopu prve saditve, sadi še enkrat (ne na isto mesto, seveda) in pobira jeseni..
Objavljeno: Po Jun 19, 2023 10:08 am
Napisal/-a muha
pepe: kaj ni ušel v rast?
Objavljeno: Po Jun 19, 2023 10:40 am
Napisal/-a Pepe
Običajno je kak mesec in še več lepo počakal, ta čas pa smo ga pojedli. Zadnja leta si tega več ne morem privoščiti, ker je vrt že dolgo na tem mestu in je zemlja dobila prebivalce, ki bi tudi jedli krompir, ko je na voljo.
Pozni krompir pridelujemo na njivi, tam tudi naredim dve ali tri škropljenja, da se cima obdrži skoraj tako dolgo kot pri resnih pridelovalcih v okolici.