Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

ck je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
ck, hvala za odgovor. Sicer mi prav nič ne diši na lojtro, a mogoče si bom vseeno moral omisliti kako drevo z močnejšo korenino.

Obe lahko s primerno rezjo držiš na višini 2,5 m.

tudi precej odvisno od sorte, imaš zelo bujne pa do šibke rasti. Te zelo bujne se bodo burno odzivale na močno rez (težko boš vzdrževal želeno obliko, polno bohotivk....)
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Jablane na podlagi m106 se da dobit - kartuzija pleterje. Imajo kar pestro ponudbo._________________Smeh je sončni žarek duše.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

laksikon je napisal/a:
ck je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
ck, hvala za odgovor. Sicer mi prav nič ne diši na lojtro, a mogoče si bom vseeno moral omisliti kako drevo z močnejšo korenino.

Obe lahko s primerno rezjo držiš na višini 2,5 m.

tudi precej odvisno od sorte, imaš zelo bujne pa do šibke rasti. Te zelo bujne se bodo burno odzivale na močno rez (težko boš vzdrževal želeno obliko, polno bohotivk....)

Seveda, bujne sorte npr melrose, mutsu, jonagold, rdeči boskopski kosmač... bo skoraj nemogoče držati nizko. Sredne bujne pa se da.
Bujne sorte kupim cepljene na M 9._________________lp
laksikon

Ve kdo, kje bi dobil cepič od zelo stare sorte Železnik, gre se za zelo zelo temno rdeča jabolka. KO sem še bil mulc, so še bile po vaseh, zdaj nobene več ne vidim.
Zaradi barve so mi fascinantna, se pa malo špilam doma, ko cepim različne sorte na eno drevo, te bi super pasale zraven Granny Smitha, pa še eno rumeno vmes Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

laksikon je napisal/a:
Ve kdo, kje bi dobil cepič od zelo stare sorte Železnik, gre se za zelo zelo temno rdeča jabolka. KO sem še bil mulc, so še bile po vaseh, zdaj nobene več ne vidim.
Zaradi barve so mi fascinantna, se pa malo špilam doma, ko cepim različne sorte na eno drevo, te bi super pasale zraven Granny Smitha, pa še eno rumeno vmes Smile

Si vprašal v Kozjanskem parku? Tam imajo marsikaj.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Evo, jabolko železnik:

https://www.kmetijskizavod-celje.si/uploads/kgzs_-_zavod_ce/vinogradnitvo_in_sadjarstvo/katalog_tradicionalne_sorte_sadja22.pdf

... zadnji pred oznako B. Pa napiši, če boš uspel dobiti cepiče. Wink
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Železnik je zelo dobro zimsko jabolko, ki pa ima nekaj težav s škrlupom, tako da ni za vse lege. Stric ga je imel na griču na zračni legi, pa so bili vseeno na plodovh znaki okužbe._________________lp
laksikon

metuljc je napisal/a:
laksikon je napisal/a:

Si vprašal v Kozjanskem parku? Tam imajo marsikaj.

Problem je, da ne poznajo pod tem imenom, ko omeniš Železnik, pravijo, da je to lokalno ime. Sploh ne vem kako se pravilno imenuje sorta.

Sem mislil, da je to "Roter Eiserapfel", ampak ene slike krožijo po netu in jabolka izgledajo drugačna. Ne vem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Laksikon, s fotko k njim, pa boste razrešili.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Laksikon, iščeš jabolko, ki ga tvoji "sosedje" v KZ Celje označujejo za sorto železnik, ali pa imaš v mislih kaj drugega?
Odgovori