Stran 120 od 129
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 10:52 am
Napisal/-a robert
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.?
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:17 am
Napisal/-a metuljc
Lahko, zakaj pa ne, ne bo tako aromatično, ampak, če ne marate olivnega olja, bo v navadnem paradižnik vseeno dober.
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:22 am
Napisal/-a robert
Hvala metuljc.
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:57 am
Napisal/-a juglans
robert je napisal/a: |
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.? |
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu in mi je veliko boljše sončnično. Sploh, če je hladno stiskano in nerafinirano.
Suh paradižnik je dober v obeh primerih, najboljši pa v sončničnem olju. Sploh je meni všeč, če ob pričetku sušenja malo "popopram" paradižnikove koščke z mešanico soli in suhih zelišč.
Naj ti dobro uspe in dober tek.
In še malo za zdraven, o botulizmu, ki pogosto straši pri suhem paradižniku. (verjetno upravičeno)
Dodajanje soli vsem shrankom je varovalo pred bakterijami botulizma.
V primerih fermentirane hrane botulizem ni problematičen, ker ga mikrobiološka konkurenca močno omeji, poleg tega pa mu ne odgovarja kislo okolje. Kadar pa je govora o suhih živilih, kot na primer paradižnik, pa te konkurence ni. Zato je lahko sol tisti faktor, ki nas malce obvaruje.
"Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, .... "
Vir: tukaj
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 1:50 pm
Napisal/-a laksikon
Danilo je napisal/a: |
Leksikon,
čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?
Lep pozdrav
Danilo |
Starši imajo to sorto desetletja, dobili pa so semena od soseda, kateri je pripeljal to sorto iz Italije. V naši vasi pravijo italijanski paradajz:) V glavnem no name žal.
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 2:01 pm
Napisal/-a mfranc
juglans je napisal/a: |
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu |
Jap, zelo specifično je, z okusom malo nasilno in rado "prevpije" okus osnovnega hranila. Po domače bi rekel, da je majčkeno prevrednoteno v kulinariki; ali če hočete, modno olje ...
Za posušene čilije sem testiral kar nekaj olj. Kot glavno v uporabi je arašidovo olje, bil sem prijetno presenečen, kako nevtralno je v primerjavi z oljčnim oljem.
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje
Tudi repično olje ( oljna ogrščica) uporabljam, nekako toliko kot oljčno. http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje
Seveda, pa kot vedno, "sto ljudi, sto okusov"
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 2:32 pm
Napisal/-a robert
Juglans hvala-bom upošteval tvoj nasvet.
Tudi meni oljčno olje ne tekne nevem kako.Žal nismo navajeni tega okusa.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 3:17 am
Napisal/-a Špela
Vse lepo in prav z letošnjimi paradižniki, ampak nisem pa še našla sorte, ki si je želim - okrogel, lepe rdeče barve, plodovi nekje v rangu 200g, v grozdih, dober okus. Mi lahko prosim svetujete, katero sorto naj sprobam, da bo zadovoljila zgornji opis? Ivčk, kakšna ideja?
Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 8:11 am
Napisal/-a muha
Špela, lahko vzameš tudi seme iz kupljenih paradižnikov v grozdu, pri katerih ti bo okus všeč. Saj verjetno niso vsi F1.
Objavljeno: Po Avg 24, 2015 9:12 am
Napisal/-a juglans
@muha, brez dvoma so (F1) razen morda pri kakšni branjevki na zadnjem štantu tržnice, pa še to redko. Enostavno so časi, ko se morajo vsi (vsaj) kao obnašati tržno.