Stran 120 od 129

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 10:52 am
Napisal/-a robert
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.?

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:17 am
Napisal/-a metuljc
Lahko, zakaj pa ne, ne bo tako aromatično, ampak, če ne marate olivnega olja, bo v navadnem paradižnik vseeno dober.

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:22 am
Napisal/-a robert
Hvala metuljc.

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 11:57 am
Napisal/-a juglans
robert je napisal/a:
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.?


Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu in mi je veliko boljše sončnično. Sploh, če je hladno stiskano in nerafinirano.

Suh paradižnik je dober v obeh primerih, najboljši pa v sončničnem olju. Sploh je meni všeč, če ob pričetku sušenja malo "popopram" paradižnikove koščke z mešanico soli in suhih zelišč.

Naj ti dobro uspe in dober tek.

In še malo za zdraven, o botulizmu, ki pogosto straši pri suhem paradižniku. (verjetno upravičeno)

Dodajanje soli vsem shrankom je varovalo pred bakterijami botulizma.
V primerih fermentirane hrane botulizem ni problematičen, ker ga mikrobiološka konkurenca močno omeji, poleg tega pa mu ne odgovarja kislo okolje. Kadar pa je govora o suhih živilih, kot na primer paradižnik, pa te konkurence ni. Zato je lahko sol tisti faktor, ki nas malce obvaruje.

"Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, .... "
Vir: tukaj

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 1:50 pm
Napisal/-a laksikon
Danilo je napisal/a:
Leksikon,

čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?

Lep pozdrav

Danilo


Starši imajo to sorto desetletja, dobili pa so semena od soseda, kateri je pripeljal to sorto iz Italije. V naši vasi pravijo italijanski paradajz:) Smile V glavnem no name žal.

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 2:01 pm
Napisal/-a mfranc
juglans je napisal/a:
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu


Jap, zelo specifično je, z okusom malo nasilno in rado "prevpije" okus osnovnega hranila. Po domače bi rekel, da je majčkeno Cool prevrednoteno v kulinariki; ali če hočete, modno olje ...

Za posušene čilije sem testiral kar nekaj olj. Kot glavno v uporabi je arašidovo olje, bil sem prijetno presenečen, kako nevtralno je v primerjavi z oljčnim oljem.
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje

Tudi repično olje ( oljna ogrščica) uporabljam, nekako toliko kot oljčno. http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje

Seveda, pa kot vedno, "sto ljudi, sto okusov" Very Happy

LP_________________mfranc

Objavljeno: Ne Avg 23, 2015 2:32 pm
Napisal/-a robert
Juglans hvala-bom upošteval tvoj nasvet.
Tudi meni oljčno olje ne tekne nevem kako.Žal nismo navajeni tega okusa.

Objavljeno: Po Avg 24, 2015 3:17 am
Napisal/-a Špela
Vse lepo in prav z letošnjimi paradižniki, ampak nisem pa še našla sorte, ki si je želim - okrogel, lepe rdeče barve, plodovi nekje v rangu 200g, v grozdih, dober okus. Mi lahko prosim svetujete, katero sorto naj sprobam, da bo zadovoljila zgornji opis? Ivčk, kakšna ideja?

Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna.

Objavljeno: Po Avg 24, 2015 8:11 am
Napisal/-a muha
Špela, lahko vzameš tudi seme iz kupljenih paradižnikov v grozdu, pri katerih ti bo okus všeč. Saj verjetno niso vsi F1.

Objavljeno: Po Avg 24, 2015 9:12 am
Napisal/-a juglans
@muha, brez dvoma so (F1) razen morda pri kakšni branjevki na zadnjem štantu tržnice, pa še to redko. Enostavno so časi, ko se morajo vsi (vsaj) kao obnašati tržno.