Nizke sorte fižola

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

marijav, dolgo vigno sem imela. A tudi to ni tisto pravo. G. brbr vzdihuje za stročjim fižolom kot ga sterežejo v Franciji. Mislim, da ni toliko vprašanje sorte ampak ga oni pobirajo še zelo mladega/majhnega..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ja, če je zelo mlad, je tudi zelo tanek. Neko leto, ko sem poleti ponovno sadila nizki fižol, sem ga pred grozečo slano sredi septembra vsega pobrala, še precej majhnega in drobnega, do zadnje tanke iglice. Sin ni mogel prehvaliti okusa in je "prijavil": "Mami, zakaj pa vedno ne nabiraš takega fižola?" I, zakaj! Zato, ker bi potem jedli zelo zelo malo stročjega fižola ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Vidim, Lpmami, da me razumeš. Tudi meni se zdi prav genocidno pobirati ne dovolj velik fižol.

No, zdajle sem nabrala prve pol kile Providerja (dovolj velikega). Bo danes za kosilo._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

AB, lončki so že pripravljeni in napolnjeni z zemljo, čez noč bom fižolčke namočila kar v vodi, Algoplasmina najbrž nimam (moram nocoj narediti še inventuro v kleti, kjer pa najbrž prenočuje naš gož in me to ne osrečuje preveč Rolling Eyes ) .
Koliko jih pa ti zalivaš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A sadike v lončkih ?

Hja, kaj pa vem ... zmerno, oziroma po potrebi. Pač, da se ne izsuši. Pretiraval nisem.
Zalival sem pa kar z 2L pršilko, kjer sem curek nastavil na ozek in bolj močen.
Se mi je zdelo najbolj praktično, pa še na začetku sem s tem načinom lepo "potlačil" nazaj zemljo, ki so jo kaleči fižolčki močno dvignili.
copatka

Aha, hvala! Tudi Algoplasmin sem našla, goža pa nisem srečala Wink .
Lončke bom dala kar v hišo, dokler ne vzkalijo. Je lepo konstantna temperatura.

Predvidevam, da si ti sadike potem presadil kar vse 4 iz enega lončka skupaj, a ne? Jih najbrž nisi vlekel narazen? Jaz bom dala v pollitrske lončke po 4, v litrske pa kar po 5. Mogoče itak ne bodo vsi kalili. Te lončke imam od zimske setve paradajzkov._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem za prvo sajenje fižolčke posadila kar v lončke iz časopisnega papirja. Stran Dela sem prerezala na pol, plasti je bilo ravno dovolj, da je lonček držal skupaj, ni pa naredil nepredirne plasti. Naredila sem precej visoke (tam okoli 15 cm), ker so mi v nižjih korenine spodaj prehitro predrle dno. Za model mi je bila litrska steklenica od Donata. Ko je bilo zunaj dovolj toplo, sem vse s papirjem vred posadila v zemljo. V vsak lonček sem dala po 4 semena.

Lončke sem dala v podstavek s plastjo perlita (lahko bi bil tudi pesek, šota ali kaj podobnega), jih stisnila tesno skupaj in zalivala. Sprva od zgoraj,kasneje v podstavek. Korenine na ta način hitro pridejo ven iz lončka, kar je pri sajenju na stalno mesto zelo dobrodošlo. V fiksnih lončkih se spodaj rade pričnejo zavijati in jih je treba ob sajenju dajati narazen.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz pri vseh sadikah na dno lončkov vedno položim krogec iz izrezanega časopisnega papirja.
Gruda potem ven pade kot iz kalupa.

Ja, presajal sem cele grude s po 4 rastlinami fižola.
copatka

AB hvala za nasvet! Fižolčki že četrti dan pridno prihajajo ven Very Happy . Mogoče bom pa letos le lahko jedla tudi berggold Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Izgleda, da bo letošnje leto dobro za fižol (vsaj do zdaj zelo dobro kaže). Stročji Prvider in tudi Marconi sta polna kot že dolgo ne. Tudi "zrnarji" na njivi so bogato obloženi s stroki. Tisti, ki sem jih sadila kasneje, pa imajo množico cvetov.
Će bo poletje milostno še naprej, bomo za vse leto dobro preskrbljeni z municijo Very Happy_________________naredimo svet lepši
Odgovori