Nizke sorte fižola
-
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Ja, če je zelo mlad, je tudi zelo tanek. Neko leto, ko sem poleti ponovno sadila nizki fižol, sem ga pred grozečo slano sredi septembra vsega pobrala, še precej majhnega in drobnega, do zadnje tanke iglice. Sin ni mogel prehvaliti okusa in je "prijavil": "Mami, zakaj pa vedno ne nabiraš takega fižola?" I, zakaj! Zato, ker bi potem jedli zelo zelo malo stročjega fižola ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Kraj: Radegunda, Golte
AB, lončki so že pripravljeni in napolnjeni z zemljo, čez noč bom fižolčke namočila kar v vodi, Algoplasmina najbrž nimam (moram nocoj narediti še inventuro v kleti, kjer pa najbrž prenočuje naš gož in me to ne osrečuje preveč
) .
Koliko jih pa ti zalivaš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Koliko jih pa ti zalivaš?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Kraj: Domžale
A sadike v lončkih ?
Hja, kaj pa vem ... zmerno, oziroma po potrebi. Pač, da se ne izsuši. Pretiraval nisem.
Zalival sem pa kar z 2L pršilko, kjer sem curek nastavil na ozek in bolj močen.
Se mi je zdelo najbolj praktično, pa še na začetku sem s tem načinom lepo "potlačil" nazaj zemljo, ki so jo kaleči fižolčki močno dvignili.
Hja, kaj pa vem ... zmerno, oziroma po potrebi. Pač, da se ne izsuši. Pretiraval nisem.
Zalival sem pa kar z 2L pršilko, kjer sem curek nastavil na ozek in bolj močen.
Se mi je zdelo najbolj praktično, pa še na začetku sem s tem načinom lepo "potlačil" nazaj zemljo, ki so jo kaleči fižolčki močno dvignili.
-
Aha, hvala! Tudi Algoplasmin sem našla, goža pa nisem srečala
.
Lončke bom dala kar v hišo, dokler ne vzkalijo. Je lepo konstantna temperatura.
Predvidevam, da si ti sadike potem presadil kar vse 4 iz enega lončka skupaj, a ne? Jih najbrž nisi vlekel narazen? Jaz bom dala v pollitrske lončke po 4, v litrske pa kar po 5. Mogoče itak ne bodo vsi kalili. Te lončke imam od zimske setve paradajzkov._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Lončke bom dala kar v hišo, dokler ne vzkalijo. Je lepo konstantna temperatura.
Predvidevam, da si ti sadike potem presadil kar vse 4 iz enega lončka skupaj, a ne? Jih najbrž nisi vlekel narazen? Jaz bom dala v pollitrske lončke po 4, v litrske pa kar po 5. Mogoče itak ne bodo vsi kalili. Te lončke imam od zimske setve paradajzkov._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Jaz sem za prvo sajenje fižolčke posadila kar v lončke iz časopisnega papirja. Stran Dela sem prerezala na pol, plasti je bilo ravno dovolj, da je lonček držal skupaj, ni pa naredil nepredirne plasti. Naredila sem precej visoke (tam okoli 15 cm), ker so mi v nižjih korenine spodaj prehitro predrle dno. Za model mi je bila litrska steklenica od Donata. Ko je bilo zunaj dovolj toplo, sem vse s papirjem vred posadila v zemljo. V vsak lonček sem dala po 4 semena.
Lončke sem dala v podstavek s plastjo perlita (lahko bi bil tudi pesek, šota ali kaj podobnega), jih stisnila tesno skupaj in zalivala. Sprva od zgoraj,kasneje v podstavek. Korenine na ta način hitro pridejo ven iz lončka, kar je pri sajenju na stalno mesto zelo dobrodošlo. V fiksnih lončkih se spodaj rade pričnejo zavijati in jih je treba ob sajenju dajati narazen.
Lončke sem dala v podstavek s plastjo perlita (lahko bi bil tudi pesek, šota ali kaj podobnega), jih stisnila tesno skupaj in zalivala. Sprva od zgoraj,kasneje v podstavek. Korenine na ta način hitro pridejo ven iz lončka, kar je pri sajenju na stalno mesto zelo dobrodošlo. V fiksnih lončkih se spodaj rade pričnejo zavijati in jih je treba ob sajenju dajati narazen.
-
- Kraj: Domžale
-
AB hvala za nasvet! Fižolčki že četrti dan pridno prihajajo ven
. Mogoče bom pa letos le lahko jedla tudi berggold
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
Izgleda, da bo letošnje leto dobro za fižol (vsaj do zdaj zelo dobro kaže). Stročji Prvider in tudi Marconi sta polna kot že dolgo ne. Tudi "zrnarji" na njivi so bogato obloženi s stroki. Tisti, ki sem jih sadila kasneje, pa imajo množico cvetov.
Će bo poletje milostno še naprej, bomo za vse leto dobro preskrbljeni z municijo
_________________naredimo svet lepši
Će bo poletje milostno še naprej, bomo za vse leto dobro preskrbljeni z municijo
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)