Stran 13 od 29

Objavljeno: Ne Dec 04, 2016 2:31 pm
Napisal/-a metuljc
Marsikdo, pa še vsi, ki so moj odgovor prebrali.

Objavljeno: Ne Dec 04, 2016 3:31 pm
Napisal/-a Melona
Ma, HB, da pove Metuljc ali kdorkoli, česar ne vemo ali smo pa pozabili! A ni fino, da več vemo?

Objavljeno: Ne Dec 04, 2016 7:16 pm
Napisal/-a brbr
Dajmar, takšen recept/napotke imam. Res moraš med pretakanjem kis dobro prezračit. Jaz sem ga dvakrat prelila z malo višje višine, tako se je pošteno spenil. Takega načina priprave se držim, ker mi kis po "običajnem" postopku dvakrat ni ratal. Enkrat je bil rezultat rjava voda brez vonja in okusa, drugič pa je bil kis zelooo blag, skoraj nič kisel in moten. Tako se zdaj držim tega načina, ker sem z rezultatom zadovoljna._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Dec 04, 2016 7:59 pm
Napisal/-a Dajmar
Iz jabolčnega soka najprej nastane jabolčno vino, pri alkoholnem vrenju ni dostopa zraka.( kipelna veha)Da se jabolčno vino (jabolčnik) skisa pa je potreben zrak. Pokvari se, če jabolka niso dovolj zrela in je posledično premalo alkohola. Za tega ne bi dal roke v ogenj. Razen če je dodal sladkor.
pep je napisal/a:
Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk.

Objavljeno: To Okt 03, 2017 7:48 pm
Napisal/-a laksikon
a je dovolj odprtina-čep na lesenih sodih, da se ustvari dober kis? Razmišljam, da bi reskiral en hrastov sod in bi ga imel samo za kis. Ali bi moral naredit oz. improvizirat pokrov na sodu?

Objavljeno: Sr Okt 04, 2017 10:11 am
Napisal/-a Kravzlj
Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Objavljeno: Sr Okt 04, 2017 4:28 pm
Napisal/-a laksikon
Kravzlj je napisal/a:
Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.

LP


saj to sem mislil, sedaj ravno poteka vrenje v sodu, potem pa bi jabolčnik pretočil v omenjen sod in pustil odprtega, samo mrežico gor.

Objavljeno: Sr Okt 04, 2017 5:09 pm
Napisal/-a Kravzlj
Sam lesen sod tudi diha, pa če pustiš odprtino frej, mislim da bo delalo. Za primer naj povem, da sem imel zdaj par let kis v belem sodu/60L , s pokrovom, pa je delal. Ima prav lepo matico na vrhu. Pač pokrov nisem zategnil, dal sem ga gor.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Objavljeno: Sr Okt 04, 2017 5:19 pm
Napisal/-a Melona
Laksikon, tudi jaz delam kot Kravžlj, vse imam pokrito s pokrovi, le priviti niso. Tudi za kis, ki je šele alkoholno fazo dal skozi, bo za drugo fazo odprtina od čepa čisto dovolj.

Objavljeno: Po Nov 13, 2017 1:37 pm
Napisal/-a brbr
Pred dnevi sem pretočila alkoholno fermentiran jabolčnik v kozarce za nadaljnje kisanje. Ker sem istočasno pretočila tudi lanski kis, so mi ostali lepi "klobuki", zato sem enega vložila v kozarec z novo nastavljenim kisom. Klobuk je potonil na dno. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro, ali naj ga raje odstranim. Nekje sem namreč prebrala, da je treba nastajajoči kis nemudoma pretočiti in odstraniti klobuk, če se ta potopi, ker se v nasprotnem primeru kis razkisa.
Prosim za nasvet._________________naredimo svet lepši