Stran 13 od 17
Objavljeno: Po Dec 14, 2015 8:17 pm
Napisal/-a klemenv
Kravzlj je napisal/a: |
Kakor sem na hitro pogledal, nič ne odcedi paletov. Skupaj s vodo zlije v vrečke, kar se mi zdi napačno. |
prej vzame malo količino peletov in izmeri, koliko tekočine "popijejo"
Objavljeno: Ne Dec 20, 2015 7:01 pm
Napisal/-a seba993
Ker sem pri starih starsih in sem na na internetu na telefonu bi nekoga ki bi napisal kak dobet vodič od začetka do konca za bukove ostrigarje. Od tega kako vzeti vzorec iz gobe, kako sterilizirati orodnje, koko porihtat karton, kdaj dodat lesne čepke, kako pripravit lesne čepke, kaki pogoji morajo bit...?_________________LP seba993
Objavljeno: Po Dec 21, 2015 10:14 am
Napisal/-a Kravzlj
Preberi ta link
_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Po Dec 21, 2015 12:43 pm
Napisal/-a seba993
Da bi imel računalnik in dostop do interneta bi z veseljem sam poiskal ker pa na nesrečo nimam pa nemorem zato upam da mi kdo pomaga._________________LP seba993
Objavljeno: Po Dec 21, 2015 3:39 pm
Napisal/-a zuf
Jaz sem par dni nazaj cepil s pomočjo okuženega žitnega zrnja. Cepil sem na sveže topolove hlode (v zareze ipd.). Pri žaganju hlodov sem seveda dobil žaganje. Na dnu kozarca sem pustil nekaj nepoškodovanega okuženega zrnja, dodal sveže žaganje in zaprl s pokrovom z vato.
Objavljeno: To Dec 22, 2015 2:33 pm
Napisal/-a zuf
Razmnoževanje lastnega micelija na kartonu
(vodič spisan s pomočjo prijatelja; če bereš, veš kdo si. hvala!)
1. Najprej skuhaš karton. Navadno rjavo lepenko. Kuhaš jo približno 20 min, toliko, da gre narazen na posamezne plasti.
2. Nato prestaviš karton v mrzlo vodo, da se ohladi!
3. Ko se ohladi, je zelo pomembno, da karton ožmeš, da ni preveč moker.
4. Potem obrežeš bete sveže pobranih gob in koščke betov daš na karton.
5. To narediš tako, da v posodo (uporabiš kakšno od sladoleda ipd.) daš plast kartona in nanj položiš koščke betov približno 3cm narazen. Koščki betov so lahko precej majhni.
6. Nato prekriješ s plastjo kartona in nanjo spet polagaš koščke po principu lazanje.
7. Razvoj micelija oz. gobe potrebujejo zrak, zato posode ne zapreš neprodušno. Posodo lahko pokriješ z alu folijo ali pa narediš majhne luknjice v pokrov posode 1-2 mm na vsake par cm.
8. Vse skupaj daš v temen prostor s sobno temperaturo.
9. Micelij se razvije v parih tednih.
Ali velja cel bet ali uporabljaš samo dno beta? A cel bet vsebuje zametke micelija?
Lahko celega. Odvisno koliko gobe želiš žrtvovati. Cela goba vsebuje zametke micelija.
Mi je čudno, da bi to delal z gobami iz trgovine? Recimo šampinjone?
Pomoje ne bo šlo. S šampinjoni niso preveč lepo ravnali, so preveč poškodovani, imajo zelo malo možnosti, da razvijejo micelij. Meni ni niti na agarju uspelo, ko sm ga na faksu izoliru.
Se da z ostrigarjem, šitakami?
Ja! Tudi z marelami bi najbrž šlo. Važno je, da je goba sveža in nepoškodovna.
Na voljo nimam gobe. Ali lahko namesto gobe uporabim okuženo žitno zrnje, čepke, karton, žagovino?
Ja. Ko imaš medij, ki je dobro okužen z micelijem, ga lahko s pomočjo kartona razmnožuješ v nedogled.Nazadnje urejal/a zuf 23 Dec 2015 00:03; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: To Dec 22, 2015 5:07 pm
Napisal/-a Kravzlj
In zraven na vseh teh korakih paziš na sterilnost._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Sr Dec 23, 2015 9:29 pm
Napisal/-a seba993
Hvala za vodič. Trenutno mam samo še eno uprašanje. Kako naj vlažim karton da bo cel dobro navlažen? Vse skupaj z gobo bom dal v steklen kozarec._________________LP seba993
Objavljeno: Če Dec 24, 2015 12:49 am
Napisal/-a zuf
Ko se greš tuširat, karton izobesiš na delno suhe lesene obešalnike. Za tuš kabino pa uporabiš dovolj velik kozarec. Je pa zelo pomembno, da predno greš pod tuš, vodič prebereš še vsaj desetkrat.
Objavljeno: Sr Jan 06, 2016 11:50 am
Napisal/-a Kravzlj
Nekaj novega. Večino gob mi je spet splesnelo.
Ostrigarji so delali čudovito, ko sem jih zadnjič hotel razmnožit, sem jih okužil. Reiši isto.
Ene svetleče gobe delajo dobre, moram dodati substrat. Ponoči se malo svetijo. Če je tema, in se navadiš na temo. Ali zapreš oči za par minut, vidiš da je nekaj svetlečega.
Šampinjoni so me presenetili. od treh je samo en začel malo plesneti. Rast je čisto drugačna od drugih gob.
Dobil sem še shitake iz Londona, ki sem jih razmnožil iz majhne količine na malo večjo, pa sedaj precepil.
Eni king oyster so lepo prerastli, in že poganjajo gobe.
Sem pa naredil poskus z izrabljenim substratom. Kjer so gobe že pognale. Sem dodal okoli svež substrat, in je prerastlo, in sedaj odganja. Bomo videli koliko bodo odgnale.
Tako na hitro malo kaj se dogaja. Slike pa drugič_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "