Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
trajnica
Prispevkov: 14
Pridružen: Pe Mar 06, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a trajnica »

Zdravo! Navdušena sem nad to zadevo Exclamation Definitivno moram probat naredit domači posip za organko Laughing Laughing Pridem nazaj s kopico vprašanj... če lahko seveda Embarassed
Ste pa res pridni in polni idej. zuf poklon poklon
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Zuf, zadnjo rundo sušim. Lističi so malo preveliki, pa mislim, da bo vseeno ok.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

trajnica, kar vprašaj, kar te zanima!

cinija, ko se bodo posušili, jih lahko zdrobiš med prsti,
Listavko je bolje presejati predno se uporabi za posip, kot si ugotovila.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Letos se nisem odločila za lovljenje domačih koristnih mikroorganizmov za izdelavo bokaši posipa. Izbrala sem skrajšani postopek: kupljen posip sem zalila z mlačno vodo, dodala sladkor in zaprla. Po dveh dneh se je začelo peniti, ko odprem, izhajajo plini, vonj je prijetno kisel. Ko se bo (skoraj) nehalo peniti oziroma ko bodo (skoraj) nehali izhajati plini, bom s to tekočino omočila otrobe, natlačila v neprodušne posode in pustila kakšen mesec. Mislim, da bo v redu delujoč bokaši posip.
Malo pa moram še raziskovati. Ostalo mi je kakih 8 dag kislega zelja, ki je bilo predolgo v hladilniku, da bi ga še z veseljem pojedla. Tudi tu sem nalila mlačno vodo, dodala sladkor, zaprla in postavila na toplo. Pričakujem podobno penjenje in "pridelek" za nadaljnjo uporabo. Tale zadnji eksperiment je bolj gorenjske sorte - da nič preč ne pride, tudi v hladilniku pozabljeno kislo zelje ne Wink _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Bi jogurt koristil kompostiranju?
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

lpmami, tekočina ni potrebna, če je nimaš. Posip lahko narediš samo s sladkorjem, listavko/kompostom in otrobi.
Sicer pa poročaj, kako se bodo obnesli tvoji eksperimenti, slišijo se dobro.

pep, bi pomagal, saj vsebuje določene koristne mikroorganizme.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zuf, vzamem, kar imam pri roki. In listavka mi je od rok, kompost pa trenutno tudi. Pa vanj je šlo jeseni precej odpadlih, nagnitih jabolk, tako da ga je po moje še prezgodaj uporabiti za izdelavo bokaši posipa.
Sicer pa še poročam Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zuf malo me potroštaj, da bom lažje spala.
Zadnjič mi je tista zadeva v šajtrgi lepo uspela, sem že vse porabila. Malo na kompost ostako pa v rastlinjačku in okrog rožic zunaj. Sem kar s pestjo malo potrosila nato pa z tistimi malimi krevljčki malček pokopala.

Danes sem pa že "pametna" in sem v šajtrgo nametala svega i svašta.
En hubok otrobov sem stresla v šajtrgo in čez stresla vsebino organka in vse fino premučkala. Dodala malo namočene šote, pol huboka res prave listavke, že skoraj zemlje. Vse z rokami premučkala in zlila čez v vodi zmešano marmelado, malček navadnega sladkorja in tiste tvoje tekočine 4 velike žlice (mislim da je BIM). To je bilo mlačno. Premešala in imam v garaži. Upam, da bo ok.
Medtem, ko se bo to "pacalo" bom šla po hubok ali dva listavke in 2 huboka krtin.
Potem bom (ko bo zadeva v šajtrgi gotova) pogrnila zunaj polivinil in stresla nanj vsebino iz šajtrge, krtne in listavko in vse zmešala in imela to za priboljšek pri sajenju zelenjave na vrt in pa za rože.
Ali bo to dobro ali bo slučajno premočno? Hvala za odgovor in
lep pozdrav vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

cinija Very Happy šajtrgo poznam, huboka pa ne. Lahko pojasniš prosim !_________________
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

orhy, mi rečemo hobuk tistim jupol vedrom...

cinija, čisto prava čarovnica si že... Smile proces se mi zdi dober, tudi namen uporabe se mi sliši dobro!
Odgovori