Stran 13 od 23
Objavljeno: Sr Mar 11, 2015 5:53 pm
Napisal/-a cinija1
Hvala Zuf, zadnjo rundo sušim. Lističi so malo preveliki, pa mislim, da bo vseeno ok.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Mar 11, 2015 10:00 pm
Napisal/-a zuf
trajnica, kar vprašaj, kar te zanima!
cinija, ko se bodo posušili, jih lahko zdrobiš med prsti,
Listavko je bolje presejati predno se uporabi za posip, kot si ugotovila.
Objavljeno: Sr Mar 11, 2015 10:19 pm
Napisal/-a lpmami
Letos se nisem odločila za lovljenje domačih koristnih mikroorganizmov za izdelavo bokaši posipa. Izbrala sem skrajšani postopek: kupljen posip sem zalila z mlačno vodo, dodala sladkor in zaprla. Po dveh dneh se je začelo peniti, ko odprem, izhajajo plini, vonj je prijetno kisel. Ko se bo (skoraj) nehalo peniti oziroma ko bodo (skoraj) nehali izhajati plini, bom s to tekočino omočila otrobe, natlačila v neprodušne posode in pustila kakšen mesec. Mislim, da bo v redu delujoč bokaši posip.
Malo pa moram še raziskovati. Ostalo mi je kakih 8 dag kislega zelja, ki je bilo predolgo v hladilniku, da bi ga še z veseljem pojedla. Tudi tu sem nalila mlačno vodo, dodala sladkor, zaprla in postavila na toplo. Pričakujem podobno penjenje in "pridelek" za nadaljnjo uporabo. Tale zadnji eksperiment je bolj gorenjske sorte - da nič preč ne pride, tudi v hladilniku pozabljeno kislo zelje ne _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Mar 11, 2015 10:38 pm
Napisal/-a pep
Bi jogurt koristil kompostiranju?
Objavljeno: Sr Mar 11, 2015 11:54 pm
Napisal/-a zuf
lpmami, tekočina ni potrebna, če je nimaš. Posip lahko narediš samo s sladkorjem, listavko/kompostom in otrobi.
Sicer pa poročaj, kako se bodo obnesli tvoji eksperimenti, slišijo se dobro.
pep, bi pomagal, saj vsebuje določene koristne mikroorganizme.
Objavljeno: Če Mar 12, 2015 12:14 am
Napisal/-a lpmami
Zuf, vzamem, kar imam pri roki. In listavka mi je od rok, kompost pa trenutno tudi. Pa vanj je šlo jeseni precej odpadlih, nagnitih jabolk, tako da ga je po moje še prezgodaj uporabiti za izdelavo bokaši posipa.
Sicer pa še poročam _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Mar 21, 2015 3:38 pm
Napisal/-a cinija1
Zuf malo me potroštaj, da bom lažje spala.
Zadnjič mi je tista zadeva v šajtrgi lepo uspela, sem že vse porabila. Malo na kompost ostako pa v rastlinjačku in okrog rožic zunaj. Sem kar s pestjo malo potrosila nato pa z tistimi malimi krevljčki malček pokopala.
Danes sem pa že "pametna" in sem v šajtrgo nametala svega i svašta.
En hubok otrobov sem stresla v šajtrgo in čez stresla vsebino organka in vse fino premučkala. Dodala malo namočene šote, pol huboka res prave listavke, že skoraj zemlje. Vse z rokami premučkala in zlila čez v vodi zmešano marmelado, malček navadnega sladkorja in tiste tvoje tekočine 4 velike žlice (mislim da je BIM). To je bilo mlačno. Premešala in imam v garaži. Upam, da bo ok.
Medtem, ko se bo to "pacalo" bom šla po hubok ali dva listavke in 2 huboka krtin.
Potem bom (ko bo zadeva v šajtrgi gotova) pogrnila zunaj polivinil in stresla nanj vsebino iz šajtrge, krtne in listavko in vse zmešala in imela to za priboljšek pri sajenju zelenjave na vrt in pa za rože.
Ali bo to dobro ali bo slučajno premočno? Hvala za odgovor in
lep pozdrav vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: So Mar 21, 2015 3:43 pm
Napisal/-a orhy
cinija šajtrgo poznam, huboka pa ne. Lahko pojasniš prosim !_________________
Objavljeno: So Mar 21, 2015 4:13 pm
Napisal/-a zuf
orhy, mi rečemo hobuk tistim jupol vedrom...
cinija, čisto prava čarovnica si že... proces se mi zdi dober, tudi namen uporabe se mi sliši dobro!