Stran 13 od 13
Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 2:47 pm
Napisal/-a mil
Hoj, tudi mene zanima, kaj so ti beli črvički z repi v koprivovki. Ima kdo odgovor, ali so škodljivi?
Lepo bodite, Mil
Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 2:59 pm
Napisal/-a brbr
Mislim, da je bilo o teh živalicah že govora (spomnim se, ker so mi bili zanimivi zaradi "repkov"). Osebno mislim, da nobena živalica sama po sebi ni škodljiva, če se pojavlja v zmernem številu.
Zanima pa me, ali nimate posode v kateri pripravljate gnojevko pokrite, da imate takle otroški vrtec. Ali pa starši pridejo pod pokrov... Malo verjetno je, da so jajčeca že na koprivah predno gredo v vodo, se mi zdi._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 3:59 pm
Napisal/-a figula
mil je napisal/a: |
Hoj, tudi mene zanima, kaj so ti beli črvički z repi v koprivovki. Ima kdo odgovor, ali so škodljivi?
Lepo bodite, Mil |
So, so, Mil, škodljivi so. Zalezejo se ti v štunfe in te žgečkajo po podplatih do onemoglosti
To so ličinke, ki jih privabi visoko koncentrirana in razpadajoča organska snov ter pomanjkanje kisika. V bistvu so tudi pokazatelj, da je tvoj pripravek hranljiv. Bolj ko bi pripravek redno mešala/dovajala kisik in imela odprt pokrov, manj bi bilo teh migetajočih repkov.
Običajno so to ličinke tele neškodljive muhe:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eristalis_tenax
Ker naša dejanja in percepcijo vodijo tudi oči, ti svetujem, da pred uporabo pripravek precediš in ličinke vržeš na kompost.
Da te ne bodo v sanjah preganjali veliki žužki, ki si jih potrosila po vrtu
Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 4:14 pm
Napisal/-a andreja62
Seveda sem precedila in goščo zakopala v kompost, ker smrdi, kot sam vrag. Se pravi tekočino bo najbolje razredčeno zalivati ob sadikah in ne po listih?
Koliko pa redčim? 1:10?_________________Andreja
Objavljeno: Sr Jun 01, 2016 4:23 pm
Napisal/-a figula
Citiram: |
Seveda sem precedila in goščo zakopala v kompost, ker smrdi, kot sam vrag. |
Citiram: |
Se pravi tekočino bo najbolje razredčeno zalivati ob sadikah in ne po listih? Koliko pa redčim? 1:10? |
Jap, 1:10 za zalivanje.
Če je res nuja in potreba za škropljenje po listih daj raje še bolj razredči, da si ne skuriš rastlin.
Ali pa za ta namen scopraj drugačen pripravek . To je moje mnenje, lahko se tudi motim.
Objavljeno: Po Jul 22, 2019 1:28 pm
Napisal/-a mravlja
Super tema, škoda, ker je malce zamrla.
Imam vprašanje: pred časom mi je v cvet ušlo nekaj pomladne solate. Ker sem bil ravno v pomanjkanju "domačega" gabeza in ker je bilo "odpadne" solate približno za eno kilo, sem jo uporabil in si napravil solatno prevrelko. Prevrela je, smrdi tudi "ko sam vrag", le vem (še) ne, zakaj naj bi bila dobra.
Naj jo porabim, za kaj naj jo uporabim? Škode si z njo verjetno ne bom delal...
Objavljeno: Po Jul 22, 2019 2:55 pm
Napisal/-a figula
Res je mravlja, najbolj zavzeti kuharji smo se spravili drugam
Sama ugotavljam, da je srž naše rodovitnosti, odpornosti na škodljivce in bolezni drugje in so nam naše čarovnije sicer lahko v užitek in zavedanje, da smo vsaj nekaj postorili in pripomogli.
Solata ima razmerje C:N = 30:1, tako da ni nevarnosti, da bi s preveč dušika ranil rastline. Malo vseeno razredči in zalij okoli lačnih plodovk ali kapusnic.
Jim bo že prav prišlo
Objavljeno: Po Jul 22, 2019 4:31 pm
Napisal/-a mravlja
Figula, hvala ti za odgovor, bom porabil po navodilu.
(Je pa res dokaj mir "tu gor", bo po dopustih bolje, upam...)
Objavljeno: Ne Avg 04, 2019 6:18 pm
Napisal/-a tajana
Pred 14- imi dnevi sem uporabilo travni odkos od rotacijske kosilnice za pripravo fermentirane rastlinske mase. V posodo sem potlacila plast zelene mase in posipala z doma pripravljenim bokasi posipom. Nato dodala plast zelene mase, potlacila in posipala s posipom. In tako izmenjaje do vrha posode. Posodo sem zaprla s pokrovom. Zaradi pomanjkanja primernih posod sem po enakem postopku napolnila tudi eno vreco 150 l za smeti in jo zavezala. Vse skupaj sem pustila ob rastlinjaku na soncu. Danes sem odprla prvo posodo. Rezultal: lepo fermentirana raslinska masa, prijetnega vonja, brez plesni. Uporabila sem jo za zastirko paradizniku in papriki. Kao bodo zadovoljne rastline porocam kasneje._________________CARPE DIEM