Včeraj sem se spravila izkopat moj jakon. Sicer se mi ni prav dalo, a glede na vremensko napoved sem se le odločila. Danes sem te svoje odločitve zelo vesela. Dobro, da ste tule na Gartlcu obširno poročali o izkopavanju jakona, mi je bilo zelo v pomoč. Izpuljenih gomoljev je bilo zelo veliko, pol jih je zbitih direktno pod stebli.
Slike so pač bolj sive, kot je bilo vreme, z občasnim rahlim pršenjem.
Kaj pa tele bunkice z rdečkasto glavico? A je to tista "kronca"? Kaj naj s tem?
_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lpmami, tisti rdečkasti gomoljčki so to, iz česar boš naslednje leto pridelala nove rartline in nov pridelek. Izkopano imaš že vse, zdaj samo odstrani vse gomolje, ki so za jest in ostanke zemlje ter korenine (te kar odrežeš). Ostal ti bo velik skupek teh gomoljčkov in ostanek stebla, ki si ga prirezala.
Vse kar tako skupaj lepo shrani v suhi šoti ali kupljenem substratu, lahko tudi v mivki, če jo imaš na voljo. Imej na hladnem, ne rabi biti svetlo. Vsake toliko preveri, da ne gnije, če se zelo izsušuje, poškropi z vodo. Do februarja bi moralo zdržat brez težav, potem pa očesa rada začnejo odganjat. Takrat 'krono' lahko ločiš na več manjših gomoljčkov - bodočih rastlin in jih posadiš v lončke ter zaliješ in daš na svetlo.
Take so moje izkušnje (in tako se yacon razmnožuje). Sem shranjevala že ločene gomoljče, a so mi se ali sušili ali gnili,zato zdaj shranjujem cele krone čez zimo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Oj, Ivčk, hvala za tako temeljito razlago. Drugo leto jakona ne bom mogla imeti in bom kar ponudila komu, ki bi ga rad gojil._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sem tudi nekaj ustvarjala, eksperimentirala. Smile Skuhala sem yacon razrezan na koščke, ga spasirala in pustila na peči, da se izsuši. Ostalo je zelo malo od njega. Smo se lepo posladkali. Naslednjič to maso zmešam z mletimi orehi ali lešniki in napravim jakunovo lešnikove kroglice. Njami Idea .
Vprašanje. Če dam yacon v emov sokovnik in sok potem zreduciram, bo užitno?
Počakala sem kar precej časa, skoraj cel mesec, da so se gomolji in zemlja na njih osušili. En zgrbančen gomolj sem očistila, lepo umila olupila, rezala na rezine in jih hrustljala. Meni deluje še najbližja primerjava s svežo mlado nadzemno kolerabico po hrustljavosti, s prijetnim sladkastim okusom. Ampak pol gomolja mi je bilo čisto zadosti, pa sem ostale rezine dala na krožniku na radiator sušiti. Tu se je začel zanimiv proces. Sok, ki se je izcedil pri rezanju, je hitro postal modrikasto zelenkast, med sušenjem pa je še potemnel. Sem že mislila, da bi bilo dobro testirati, kako bi barval volno Ampak potem so rezine čisto počrnele in niso bile nič več "apetitlih". Okus se ni nič izgubil, tako da sem jih pojedla, ko so bile še hrustljave. Le videz - ta je bil prav odbijajoč. Torej: organoleptične lastnosti sušenega jakona pri meni niso ustrezale. Kako ste pa drugi sušili?_________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje