Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vsako leto je aprilska pozeba par dni prej. Letos je vse bolj pozno, torej se bo vse lepo skrižalo in šlo svojo pot. Sem Optimist _________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Ali si predstavljaš: 300 sveč na ha X 4 ha = 1200 sveč po 15 evr = 18000 evr. Toliko niti v petih letih ne zaslužim!!!_________________Narava vse povrne!
Vsako leto je aprilska pozeba par dni prej. Letos je vse bolj pozno, torej se bo vse lepo skrižalo in šlo svojo pot.
OK, torej ti računaš, da smo v marcu že kasirali letošnjo aprilsko, ker pač je vedno hitrejša... Vendar kaj če se še dodatno pospeši in junija fašemo tisto od naslednjega leta
Pisec ima bogate tako sadjarske kot tudi vremenarske izkušnje.
Če slučajno ne vidite, se ne morete prijaviti (nisem ziher da ne gre za zaprt forum)
Resda nisem spremljal zadnjega zagona Kachelmanna, ampak za to noč je napoved oblačnosti zadel naš Aladin v nulo. Se pravi, je predvidel jasno jutro. Je pa predvidel tudi povratek burje, katera sicer piha, a nima vpliva na neprevetrene zatišne doline Goriških Brd. Zato tako v Šlovrencu kot v Vipožah jutranja temperatura pod lediščem, in sicer -1,2°C. V našem nasadu na 1,7 m že -1,7°C. Glede na 'podaljšek' jutra zaradi menjave ure, sveče spet gorijo od 7h dalje. Predivdevam namreč, da se bo inverzija v naslednji uri še poglabljala, predvsem na račun omenjanih bočnih vetrov, ki še dodatno hladijo zrak v dolini pred sončnim vzhodom. Dva posta nazaj sem omenjal plazove hladnega zraka, o katerih ste govorili pred leti v temi o mraziščih. Vendar se mi ta kalkulacija ni izšla, saj sem po meritvah videl, da je bil na vrhu doline bistveno toplejši zrak. Toda, prav nad nasadom je sedlo, ki vodi v sosednjo dolino. Predvidevam (tu bodo še izvedene meritve), da se sosednja plitvejša in precej zaprta dolina ponoči ohlaja in ko je jezero hladnega zraka polno vzpostavljeno, prične hladen zrak prek sedla pljuskati v sosednjo, nižjo dolino. Posledica so opažani bočni vetrovi in jutranje poglabljanje inverzije, oziroma dodatno padanje temperature.Druga stvar, o kateri razmišljam, je toplogredni učinek mreže, ki je bil v drugi noči kurjenja bolj izražen kot v prvi . Mislim, da sem zmotno pripisal toplogredni učinek višji vlažnosti in slani na protitočni mreži. Po literaturi naj bi slana prej dodatno ohladila zrak v nasadu, kot prispevala k učinku tople grede. Od kje torej ta učinek? Menim, da je posledica smoga iz sveč in nalaganja saj na protitočno mrežo. Kot bo razvidno iz slik, ki jih bom priložil končni analizi, je količina smoga ob gorenju parafinskih sveč velika. Odlaganje saj smo opazili tudi na cvetju nad svečami. Cvetovi so postali črni, sajasti. Torej kurjenje pod protitočnimi mrežami posledično prek saj povečuje učinek tople grede, zaradi 'črnine' pa tudi akumulacijo toplote v nasadu prek sončnega dneva. Upam, da se bo iz meritev gumbkov to dalo interpertirati. Razmišljam, kako bi izvedel meritve tega učinka. Mislim, da bi obvezno rabil senzorje nad in pod mrežo na različnih višinah. Kaj menite vi? Razmišlam tudi o kurjenju sveč že en dan pred predvideno inverzjo, samo zaradi nalaganja saj na mrežo in povečanja tologrednega učinka. To bi seveda prišlo v poštev le, če ne bi bilo napovedanih padavin. Torej klasična spomladanska pozeba, kakršna je bila lanskega aprila, s prehodom fronte in ohladitvijo ponoči po dežju, ne pride v poštev. Skratka, tematika je zelo zanimiva in v več pogledih presega moje zmožnosti meritev s skromnim številom senzorjev. V in izven nasada jih je vsega skupaj 7. Od tega je zunaj nasada en T/H gumbek, za boljši vpogled v morebitne nočne vetrove. Upam le, da bom s končnim poročilom zainteresiral koga od pristojnih za kmetijstvo, da bo opravljal meritve ob podobnih situacijah na več različnih lokacijah. Če imate vi mraziščarji še kakšne dodatne ideje, kaj bi se lahko merilo,se priporočam.
Lansko leto sem ob napovedani ohladitvi, na ženino željo postavil v rastlinjak vrtno svečo in jo zvečer prižgal. Temperatura je bila malenkost višja kot zunaj, toda vse rastline in notranjost rastlinjaka so bili črni od saj in le par rastlin je preživelo. Solata pa je bila uničena.