Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Lani sem 2x poskušal s čajoto. Prvič na manjše kose, približno za 1x v usta, drugič naribano in ni uspelo. Oba krat je bil začetek obetaven in nato je začelo plesnet. Poskušal sem z odstranjevanjem plesni, vendar ni pomagalo. je kdo že poskusil samo s čajoto?
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kaj misliš s plesnenjem? Se je med fermentacijo delala na površini bela mrena? Povsod pravijo, da to ni nič hudega... Tudi pri meni se pojavlja, a jo sproti odstranjujem. Proti koncu fermentacije ne nastaja več.

S čajotami, žal, nimam izkušenj...

Mimogrede - v kozarcih že brbota. Tokrat jih hranim kar v pečici - je najbolj prikladen prostor v naši hiši._________________naredimo svet lepši
Nauta
Prispevkov: 267
Pridružen: So Feb 15, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Brbr,

si lani napisala, da zoriš čilije v kozarčku, potem jih fermentiraš.

Kako jih zoriš? Lp_________________Lp

Nauta
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zorila sem jih zgolj po naključju. Hotela sem shraniti zelene čilije za kasnejšo rabo. Tako sem jih oprala, posušila in zaprla v steklen kozarec, ki sem ga hranila na svetlem, na sobni temperaturi. Kmalu se je kar precej čilijev obarvalo. Te sem potem fermentirala._________________naredimo svet lepši
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Počasi razmišljam o kisanju zelja in ne vem, če nisem že malo pozen. Zakaj?

Lansko leto sem napravil vse po ps-u, po kamen za obtežitev pa sem se lepo zapeljal v Kamniško bistrico in tam izbral najlepšega belega, okroglega in gladkega. Skratka nekaj, kar izvira iz še dokaj čistega potoka-reke in takšnega, da ni težav s sprotnim in kasnejšim umivanjem.

Zelje je lepo skisalo, vendar pa je očitno kislina razjedala tudi kamen, kar se je poznalo tako na okusu (v znosno negativo) kot tudi na samem kamnu, ki je ostal z dokaj razjedeno površino.
Ne eno in ne drugo mi ni všeč in bi spremenil.

Ali ima kdo podoben problem in kako ga je rešil?
Ali obstaja kakšna kamenina, ki je fermentacija nebi razjedala ... in če ja, kje se nahaja, pa da ni ravno ob avtocesti in dolvodno za čistilno napravo. (morda Andrej Banko ...)

Fino bi bilo, če bi uspel najti rešitev še pred obilnejšim jesenskim deževjem.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, lep in bel kamen iz Kamniške Bistrice je skoraj brez dvoma apnenec, ki pa ga kisline počasi ( ali pa tudi hitro, če uporabiš kaj močnejšega Wink ) razjedajo.
Potreboval bi nekaj silikatnega.
Izognil bi se glinavcem, skrilavcem in peščenjakom, ker so porozni, radi razpadajo, oziroma se lahko drobijo.
Idealen bi bil čisti kremen. Ena taka lepa, gladka, velika kremenova skala.
Ne ležijo pa takšne čisto povsod.
Super bi bil tudi pohorski granodiorit, ampak boš moral na izlet vsaj tja nekje do Zreč ali Oplotnice.

Kako veliko skalo ( dimenzije ) pa potrebuješ ?
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Aha, Štajerska...

Jah, obstoječi je nekakšen jajčasti oval dimenzije 25x20x15. Približno.
In sigurno je apnenec, brez dvoma.

Kad je cca 40cm v premeru in večji ne sme biti. Skratka kamen ne skala.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Drugače pa, vse okoli tebe so sedaj posavske gube, ki so pretežno zgrajene iz kremenovih peščenjakov, kremenovih konglomeratov, meljevcev in skrilavcev.
Med temi kamninami so vedno tudi čiste kremenove žile.
Lahko si vzameš čas in greš malo na sprehod po potočkih, ki pritečejo dol s hribčkov.
Prepričan sem, da se da najti kakšen primeren, malo večji "kresilni kamen." ( kremen ).

Bom pa vzel na znanje in če morda ta mesec srečam kje kaj primernega, ti dostavim.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Juglans, daleč najbolj enostavno je kisanje v kozarcih "od kumaric".
Naribaš začiniš premešaš, pustiš da malo dpusti vodo natlačiš v kozarce do vrha, da zgoraj izstopi voda, zapreš s pokrovčki lahko kar močno. Zložiš v posede ki bodo prestregle tekočino ki bo pod pokrovčki se prelila iz kozarca. Čez tri tedne preveriš če so kozarci dobro zaprti jih od zunaj umiješ in zložiš na polico na hladno in temno mesto. Moji lanski so še krasni.
Začimbe po naše: groba, nejodirana piranska sol cela kumina večbsrvni poper rezine kutine. Zelje pravo varaždinsko.
Zelo priporočam ta način kisanja. Enako za repo ampak jo moraš res na trdo natlačiti v kozarce da ni zraka prav nič.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Juglans pozdravljen.

Kot se rado zgodi, premlevam "probleme" z gartlca s svojo bolj "praktično" polovico, ki pravi, da lahko kamen, ki ga že imaš, vtakneš v večjo PE vrečko za hrano, in obtežiš zelje kot lansko leto.
Lahko pa napraviš "utež" z večjo PE posodo za zamrzovanje, v katero preprosto naliješ potrebno količino vode.

Me pa zanima kakšen les (če?) si uporabil pod kamnom?
Odgovori