Stran 13 od 23
Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 11:22 am
Napisal/-a brbr
Glede registracije nove sorte bo vedela povedati ga.Perdih (Amarant), ki je dala "čez" registracijo Anke. Vem samo to, da postopek traja nekaj let in v tem času se morajo delati analize/preiskave iz katerih se ugotovi ali je sorta dovolj drugačna od drugih podobnih in skozi leta obdrži svoje značilnosti (pa mogoče še kaj drugega, kar jaz ne vem)._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 9:33 pm
Napisal/-a lana
Zelo dolga razprava je o česnu, tkao da nisem brala vsega. Imela sem kakih 5 let nek česen, ki mije naredil velikanske glavice in sem ga imela tudi za seme. Kupila v merkurju pred leti. Predlani ni bila dobra sezona, tako da sem morala lani sadit kupljeno seme. Spet ne vem katero. Je kar v redu naredil.
Zanima me, ali ste česen že sadili? Jaz ga navadno šele oktobra ali novembra, sem ga tudi že januarja, pa je zmeraj uspel. Ali mislite, da je še prezgodaj?
Objavljeno: So Sep 28, 2013 10:12 am
Napisal/-a brbr
Pravijo, da je najugodnejši čas za sajenje druga polovica okt. in prva polovica novembra. Jaz bom začela 13.oktobra._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Sep 28, 2013 8:47 pm
Napisal/-a battagelli
Odvisno od vremenskih pogojev,nekje okrog 15 oktobra.
Lahko tudi še ves november,vendar je težje pripravit zemljo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: Ne Okt 06, 2013 8:31 pm
Napisal/-a ciklama
V reviji Moj lepi vrt sem brala da neki nemški kmetovalec prideluje ćesen z imenom BARETTAS SUNSHINE ki naj bi zrasel precej visoko strok pa naj bi tehtal do 35gr.cela glava pa naj bi bila v velikosti dlani. Će kdo kaj ve o tem ali pa ga mogoće že ima kdo pri nas naj se prosim oglasi.
Objavljeno: Po Okt 07, 2013 11:49 am
Napisal/-a MARIJAV
V dobrih pogojih tudi ta moj česen zraste zelo debel. Letos ne, ker je tudi njega suša matrala._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Po Okt 07, 2013 12:45 pm
Napisal/-a TwityPity
Kolikor sem jaz našel in razumel z mojo nemščino, naj bi bil max. teža stroka tega Barettas Sunshine česna 33g (naši pa so zaokrožili navzgor ) Se mi zdi da je to njegova stran.
Je pa zopet vprašanje, kako bi se obnašal v naši klimi.
Ko sem domov prinesel česen od MarijeV, so mi doma rekli: "Kaj je pa to zaen kitajski česen?!?" Za probo sem razdrl najmanjšo (zame velika, ker še nisem pridelal takega) glavico - notri je bilo 6 lepih strokov in trda "palica" na sredini. Okus mi je pa tudi všeč.
Strok (4,3g) iz najmanjše glavice ter največja glavica (63g)
Še nekaj...Dobil sem tudi nekaj "zarodnih čebulic" zimskega česna - te se tudi sadi sedaj kajne?
Objavljeno: To Okt 08, 2013 9:15 am
Napisal/-a brbr
Z Marijav sva izmenjali nekaj glavic "najinih" česnov.
Naradila sem primerjavo med obema -mojo Anko in Marijinim česnom. Kar se zunanjega izgleda tiče mislim, da med njima ni omembe vredne razlike (vsaj jaz je ne vidim). Oba se lepo lupita, stroki imajo trdno svetlečo lupino. Barva lupine pa varira med rozarjavo in svetlorjavo barvo. Tudi v okusu ne najdem bistvene razlike - sicer pa je okus verjetno odvisen tudi od rastišča.... Eno glavico "Mrjav" sem dala na stran, da bom videla, če je kakašna razlika v skladiščenju.
Marijav, prosim, še ti prmerjaj, da bo primerjava bolj držala.
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Okt 15, 2013 11:10 pm
Napisal/-a Irenca
A ste že posadili česen? Jaz sem imela malo v mislih, da bi ga včeraj ali danes, če naj ga sadim na dan za korenino. Pa sta mi dneva ušla.
Naslednja šansa je, kot vidim po koledarju, drug teden v ponedeljek ali torek - to pa z vremenom slabo kaže.
Ah, zgleda bomo sadili, ko bo vreme malo držalo, pa če bo dan za korenino ali ne
A kaj posujete posajene gredice s pepelom in zastrete s slamo? Tako sem si jaz zamislila
Objavljeno: Sr Okt 16, 2013 11:01 am
Napisal/-a brbr
Jaz ga še nisem sadila. Je premokro, pa tudi še malo pretoplo (mislim). Verjetno ga bom drug teden ali pa okoli 1.novembra.
Grede pokrijem z zastirko (listje, seno, slama, dober bi bil tudi gabez, ki vsebuje dosti kalija,...) zato, da zemlja ni gola. Pepel pa potresem spomladi.
Je pa nekaj "pozabljenih" česnov od lanske sezone že vzklilo._________________naredimo svet lepši