Stran 13 od 18

Objavljeno: Pe Okt 23, 2020 11:56 pm
Napisal/-a mravlja
Letos sem bil pozoren na lastnosti "naravno gojenih" (se ve da iz gozda) kostanjev, pa kakih velikih - opisljivih razlik ni bilo, so bili od kraja zelo dobri. Le neko drevo - raste na nekem grebenu samo zase - je imelo neverjetno velike kostanje. Smo jih z veseljem skuhali, potem je sledilo presenečenje - notranja ovojnica vseh plodov je bila zgubana v tolikšni meri, da celega kostanja po lupljenju ni bilo mogoče dobiti nobenega, samo "drobir". Verjetno prihaja v naravi do precejšnjih sortnih razlik. Se mi pa zdi možno, da bi bila to posledica kakih rastnih pogojev. Je o tem kaj znanega?

Objavljeno: So Okt 24, 2020 12:54 am
Napisal/-a lpmami
Nabrala sem ene dvajset kostanjev v gozdu nad 600 m. Niti en ni bil črviv ali kako drugače poškodovan. A se črvivost razvije kasneje a to pomeni, da so na tistem terenu zdravi? Ker imam v spominu, da je bilo veliko kostanja črvivega, ko smo kot otroci lupili kuhanega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Okt 24, 2020 8:33 am
Napisal/-a muha
lpmami: Letos je kostanj nasploh nadpovprečno zdrav. Izgleda, da so bile razmere zanj ugodne.
mravlja: morda, če raste na grebenu, ga je mučila suša?

Objavljeno: So Okt 24, 2020 2:07 pm
Napisal/-a tinko
Mravlja, kako se je lupil pečen?

Objavljeno: So Okt 24, 2020 2:18 pm
Napisal/-a Dajmar
Prvi kostanji na marsolu niso bili nič črvivi. Zadnji pa skoraj vsi. Lupi se, pečen v pečici bolj slabo. Na ognju pečen, se bolje lupi. Kuhan, prej olupljen trde lupine, če ni poškodovana drobna srajčka, se lepo lupi.

Objavljeno: So Okt 24, 2020 2:30 pm
Napisal/-a dejan84
tinko je napisal/a:
Podlage za cepljenje kostanjev v naslednjem letu sem že nabral in jih posadil.
Kljub temu, da je listje še zeleno, jih nakopljem ali izpulim med nabiranjem kostanja in jih doma takoj posadim. Iz narave odvzamem rastline, ki rastejo preveč skupaj ali na mestih, kjer jih erozija tal sama izkoplje.
Prav je, da to počnete z vednostjo lastnika gozda. Lahko se dogovorite za zamenjavo sejancev za nekaj cepljenih sadik.


imam isti plan najti par samoniklih kostanjev v gozdu, zanima me samo koliko velike, to izkopljes pulis?
Ali je mogoce z neko gardenia ročno motiko izkopat, mogoce kar z roko izruvat, kjer je vlazna in nezbita zemlja ali je treba prav z lopato pristopit k situaciji?


LP
Dejan

Objavljeno: So Okt 24, 2020 2:54 pm
Napisal/-a mravlja
muha, veš, da bi znalo biti... sploh mogoče v kaki občutljivi dobi tvorjenja plodov.

tinko, pri nas ga "šefica" po peki za nekaj časa, a ne za dolgo, zavije v papir (lahko tudi vlažno krpo), kondenz opravi svoje, in se vsak lepo lupi. Tudi ta se je.

Objavljeno: Ne Okt 25, 2020 1:29 pm
Napisal/-a mravlja
tinko je napisal/a:
Mravlja, kako se je lupil pečen?

tinko, te je gornje zanimalo samo po sebi, ali pa naj bi način lupljenja imel kakšen drug pomen?

Objavljeno: Ne Okt 25, 2020 3:01 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Letos je kostanja v gozdovih res obilo. Povsod !
Ga še nisem šel namensko nabirat, ampak vsakič, ko grem "kamne" iskat, še kostanj prinesem ...

Objavljeno: Po Okt 26, 2020 4:32 pm
Napisal/-a tinko
Samo zanima me, če se je pečen bolje lupil. Tudi jaz ga zavijem v mokro krpo za nekaj minut.