Gobarjenje 2022

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, odlični so. Sploh vloženi v kis so mi boljši kot gobani.
Zadnje dve leti jih sicer nikjer nisem našel toliko, da bi se splačalo vkuhavati.
Včeraj sem sicer naletel na kar lep bataljon, ampak je bila večina že kar malo stara. Takih pa ne pobiram.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, mislim, da gredo h koncu. Tudi pri nas so bili včeraj v glavnem starejši, tile na sliki so bili nabrani v sredo in so odšli k sinu Wink . Zase sem pa včeraj nabirala, niso bili več tako lepi Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tod okoli tudi rastejo in jih tudi redko kdo nabira. Midva sva po izkušnji z rdečo mušnico itak precej zadržana do gob.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kakšno izkušnjo sta pa imela? Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Cigančki so tudi meni odlične gobe. Ob invaziji gobanov težje pridejo na "naslovnico", razen ob zastrupitvah, zaradi zamenjave z zeleno mušnico. Njuna rastišča se ponekod prekrivajo. Ko so klobučki še mali in zaprti, jih nepozoren nabiralec lahko zamenja. Če gledamo dnišče, kjer cigančki nimajo zadebelitve (jajca, okrogline), značilne za mušnice in rahlo vijoličasto rjavega poprhnjenega klobučka v nasprotju z rahlo zelenim zelene mušnice do napake ne more priti.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

copatka je napisal/a:
Kakšno izkušnjo sta pa imela? Rolling Eyes

Zgodba je stara 37 let, ampak poučna za ves lajf. Hodila sva po ljubljanski tržnici in tam je neka gospa prodajala karžlje. Precej dražje kot druge gobe. In čez dve uri sem verjela, da sem ta zaklad našla v gozdu. Sostro, Ljubljana. Tiste bele pike sem z lahkoto sprala s klobukov in gobe z vsem spoštovanjem ocvrla z jajci. Odlične so bile, zelo okusne, čisto rahlo sladkaste. Zaljubljena do ušes in še čez sem pol porcije odstopila svojemu princu. Potem sva šla spat. Kar dobro naju je zadelo, luštno. Najbolj se spomnim, kako lahke noge sem imela, kot bi lebdele v vodi. Pa tak blažen občutek zadovoljstva je bil. Potem me moj vpraša, če sem ok. Sem rekla, da sem super, samo noge so nekam lahke in do spanja mi ni. Zažene paniko, ker njemu je bilo pa samo čudno in slabo, nič fajn. Sva poskusila bruhat, pa ni šlo. No, v dveh urah je bilo spet vse po starem.

Naslednji dan moj privleče knjigo o gobah. Pri rdečih mušnicah seveda najde rešilca. Včasih se zbadava, da se nama posledice še vedno poznajo, pa ugotoviva, da niso mušnice krive, čudna sva bila že prej.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Danilo je napisal/a:
Enega od njih sem zaznal le po dvignjeni zemlji in listju. Malo sem mu olajšal delo in zaželel kariero kapitalca.

Danilo, mi lahko na ZS pošlješ njegovo GPS pozicijo?

Hvala!

Very Happy_________________mfranc
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Melona, saj veš; kar te ne ubije, te ojača!

Ergo ....

Po moje si cepljena proti strupu mušnic Laughing_________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj rdeče niso tako blazno strupene ( kot denimo zelena ).
Menda jih nekateri občasno uporabijo kot poceni droge - kakšen košček za malo halucinacij.
Jaz vseeno ne bi zavestno tega poskušal ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Banko je napisal/a:
Saj rdeče niso tako blazno strupene ( kot denimo zelena )...

Muhe so pa le uspešno lovili na mleko, v katerem so bile namočene rdeče mušnice. Od tod njihovo ime, tudi znanstveno, Amanita muscaria Embarassed
Odgovori