Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

česen 2023

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kadarkoli sem karkoli delal na pravi dan, mi še nikoli ni bilo žal. Obratno pa skoraj zmeraj.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pravi dan je, ko imam čas. In sem pri volji.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz se poskušam držati setvenega koledarja M.T. Še posebno pri česnu, čebuli, krompirju.
Pri vložninah pa narjaje delam na dan za cvet ali plod.

Poročilo s česnove njive:

Česen je trenutno še zelen:

le na mestih, kje je zelo kamnita zemlja, rumeni (od spodaj navzgor).

Na nekaj mestih se je pojavila rja. Izpulila sem dve "rjasti" rastlini, no ene je bila dvojček.. Glavice so že lepo izoblikovane. Na površini se vidijo obrisi strokov.
Upam, da se do spravila še malo poredi...

IMG-20230629-130217_________________naredimo svet lepši
brbr

Včeraj sem pokosila potke med gredami česna. Tako je vse pripravljeno na pobiranje.
Česen vidno rumeni, tudi rja se kar hitro širi. Mislim, da bo okoli 13.julij čisto v redu za pobirat.

Malo me skrbi semenski česen. Bi bil kakšen že zdaj za pobrat. A ne bom imela časa. Tako se bojim, da jih (ponovno) veliko ne bom več našla, ko se bom spravila k izkopavanju...

_________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz še pskov nisem pobrala, najbrž jih bom jutri in v ponedeljek, če ne bo spet dež Rolling Eyes .
Tudi mojega rja že kar napada, se ne spomnim, da bi ga kdaj do zdaj tako Crying or Very sad.
Pa saj ni čudno, dež na dež ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enega, z največ porumenelih listov, sem danes izpulila. Stroki se že vidijo, a mu vseeno še malo manjka. Tja do 13. bo najbrž ravno pravi.
brbr

Včeraj sem se odločila in pobrala ves semenski česen, ki ni naredil cvetnega stebla. Po koledarju M.T. je bil sicer neugoden čas, a čez en teden rastlin ne bi več našla, ker bi listje v tem času odmrlo...

Ker je bil semenski material (zarodni čebulčki) zelo droben (lanska suša), so po večini zrastle glavice s samo enim strokom. So pa ti stroki po večini veliki. Zelo sem zadovoljna s pridelkom, čeprav bo semenskega materiala verjetno premalo.
Rastline, ki so naredile cvetno steblo, sem še pustila. Ker se ne bodo polegle, jih bom čez dober teden našla brez težav. Mogoče do takrat še kaj naredijo...

Posadila sem kar nekaj celih cvetnih glavic (zarodne čebulčke nisem ločila). Tudi ti so se (po večini) zelo lepo odebelili...

Tako, zdaj ima česen do 13.julij mir pred mano_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tvoj pridelek, Brbr, je bilo veselje pogledati v živo!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

In kakšni se ti zdijo ti enostročni česni?
Vem za 2, vključno z mano Smile, ki sta gojenje česna opustila zato, ker so bili skoraj sami enostročni plodovi, njihov okus pa nama RES ni bil všeč...
brbr

Lpmami, hvala.

Grgr, saj telih ne bomo pojedli. Te bom jeseni posadila in bodo naredili naslednje leto glave s stroki. Te bomo pa pojedli.

Mislim, pa, da je okus enak kot pri glavah z več stroki..._________________naredimo svet lepši
Odgovori