Shisandra - Schisandra

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Shisandra - Schisandra

Odgovor Napisal/-a muha »

Moje obrezovanje šisandre je bilo bolj po trenutnem navdihu. Ponavadi jeseni, ja, po obiranju.

Tam, kjer je bila, mi je preveč dodatno senčila vrt in sem jo prestavila. Sedaj že 2 leti bolj ko ne životari, v senci in bližini smrek, ne cveti, listja je pa tudi bore malo. Le toliko, da lahko rečem, da jo imam. Prej je hranila jemala iz dobro pognojenega humusnega vrta, sedaj pa iz borih par cm negnojene zemlje nad peščeno podlago. :oops:

Bolj pravi odgovor na to vprašanje bi verjento lahko dal tinko.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tudi jaz jo imam bolj za okras. Intentivno jo obrezujem. Cveti dobro in precej zgodaj. Verjetno je to vzrok, da je največ 5 plodov na leto. O kakih grozdih ni niti misliti.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Shisandrini mladi listi so precej aromatičnega, zanimivega okusa. Celo vnuki jih z veseljem hrustajo.Nekaj listja tudi posušim za čajne mešanice.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Na plodove šisandre se kar načaka - niso v parih letih.
Rodnost svoje sem rešil z dodano drugo sadiko. Obe sta še sorazmerno majhni, obe gnojim z "zelenimi" gnojili in obe rodita po nekaj deset grozdov.
Direktno sonce ni zanje.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Včeraj sem si ogledal šisandro. Bolj uboga je, kakšna tretjina je še živa; ampak poganjki so lepo porazporejeni po celi rastlini.
Preživela je moje nezanimanje, pa skupno petletno gradnjo pri sosedu (pol metra od meje raste) pa mojo lansko gradnjo ...

Sem jo pa že lani malo pedenal, privezoval poganjke, odstranjeval posušene poganjke. Sem zainteresiran da se ponovo razraste, če drugo ne, dela senco kompostniku! Upam da bo še kaj iz nje.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Meni je pred leeeti delala na polno, a pridelek res ni bil okusen - neko grenko varianto sem imel, zato je šla kmalu ven. Pravilno, ker zdaj tam robida raztura ;-)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Šisandra grenka? Sladka res ni, a prave grenkobe nisem nikoli zaznala. Nekaj, kot bi grizljala brinovo jagodo z malo limone in še česa. Res je pravi sadež 5 okusov. Za zobanje kot npr. robide pa res ni. Mi smo vse jagode in večino listov porabili za čaj.
Odgovori