Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
-
Moji so se po tisti katastrofi s psičko, precej popravili. Sem moral kar precej porezati, nekaj sadik zamenjati (na srečo sem imel še rezervo), nekaj časa odstranjevat vse cvetove in plodove,
da so se rastline vsaj malo ojačale in sedaj izgleda, da gre normalno naprej. So pa jolokie in moruge ostale dokaj majhne 25 do 30 ampak so precej košate z listi in debelimi stebli.
Pomoje pričakujem preveč od njih, ker si nikakro ne morem predstavljati, da bodo kdaj tako velike kot 3 letni chocolate habanero.
Imam pa en majhen problem oziroma bolj vprašanje. Je slučajno že kdo imel sadike Aji cito?
Pojavlja se mi namreč, da zvečer po 19.00 uri, ko rastline izgubijo sončno svetlobo na terasi, se njihovi vrhovi povesijo. Izgleda, kot pri drugih čilij, če so premalo zaliti,
vendar tukaj ni važno tudi če so rastline zalite, se vrhovi povesijo. Je imel že kdo podoben "problem"? Smešno se mi namreč zdi, da so cel dan lepo stoječe, zvečer pa se povesijo in se bojim, da bodo plodovi lomili veje.
Pa to je samo pri tej vrsti čilijev, ostale vrste čilija se ne povesijo.
Izgleda pa nekako takole
Pa še ena zanimivost. Kaj se zgodi, če se ti skrižata jalapeno in paprika babura ;)
Okus in barva babure, oblika in peče pa po jalapeno-tu. Ravno prav za prigrizek.
da so se rastline vsaj malo ojačale in sedaj izgleda, da gre normalno naprej. So pa jolokie in moruge ostale dokaj majhne 25 do 30 ampak so precej košate z listi in debelimi stebli.
Pomoje pričakujem preveč od njih, ker si nikakro ne morem predstavljati, da bodo kdaj tako velike kot 3 letni chocolate habanero.
Imam pa en majhen problem oziroma bolj vprašanje. Je slučajno že kdo imel sadike Aji cito?
Pojavlja se mi namreč, da zvečer po 19.00 uri, ko rastline izgubijo sončno svetlobo na terasi, se njihovi vrhovi povesijo. Izgleda, kot pri drugih čilij, če so premalo zaliti,
vendar tukaj ni važno tudi če so rastline zalite, se vrhovi povesijo. Je imel že kdo podoben "problem"? Smešno se mi namreč zdi, da so cel dan lepo stoječe, zvečer pa se povesijo in se bojim, da bodo plodovi lomili veje.
Pa to je samo pri tej vrsti čilijev, ostale vrste čilija se ne povesijo.
Izgleda pa nekako takole
Pa še ena zanimivost. Kaj se zgodi, če se ti skrižata jalapeno in paprika babura ;)
Okus in barva babure, oblika in peče pa po jalapeno-tu. Ravno prav za prigrizek.
Se pridružujem trditvi juglans-a da se bo v vročih dneh tehtnica začela počasi prevešati v prid rastlinam zunaj in v rastlinjaku, oz. videno v mojem rastlinjaku lahko to že potrdim. Rastline so namreč začele nenormalno rast in, vsaj po rasti že dohitele kakšno v loncu, tako da bom počasil res moral začet pazit kako hodim po deski na sredi rastlinjaka, da ne polomim vej, pravtako delajo vse več plodov in upam da se čimveč cvetov prime preden pridejo temperature 30°C+, ker pol bo res težko brez senčenja in bo super samo za rast. Je pa še vedno vse odvisno od sorte seveda - ene chinense boli tamali kako vroče je, spet drugi so zelo izbirčni.
Tako izgleda danes. Razen nekaj izjem - sorte pač, so sadike velike že od 50 in do skoraj 70 cm:
choco_chilli:
utrujene so! Po mojih izkušnjah in videnem je res tako. Mojim se enako dogaja kadar so cel dan na soncu, kot ga imamo sedaj. Nič narobe v glavnem. Bom dodal kakšno sliko danes zvečer, če bo pojav spet tako očiten. Moral bi biti, glede na to kako vroče bo.Nazadnje urejal/a Majro 01 Jul 2015 10:45; skupaj popravljeno 5 krat
Tako izgleda danes. Razen nekaj izjem - sorte pač, so sadike velike že od 50 in do skoraj 70 cm:
choco_chilli:
utrujene so! Po mojih izkušnjah in videnem je res tako. Mojim se enako dogaja kadar so cel dan na soncu, kot ga imamo sedaj. Nič narobe v glavnem. Bom dodal kakšno sliko danes zvečer, če bo pojav spet tako očiten. Moral bi biti, glede na to kako vroče bo.Nazadnje urejal/a Majro 01 Jul 2015 10:45; skupaj popravljeno 5 krat
Malo ste me pomirili, meni mece jalapeno konstantno dol cvetove, tako da sem že čisto
Spiridon, vidim, da imaš tudi ti enako rumene liste na Jalapenotu - imaš mogoče kakšno idejo pomanjkanje česa bi to lahko bilo? Kolikor sem bral naj bi bil magnezij, ampak pri meni še ni nekih znakov izboljšav (torej na novih listih) čeprav ga dodajam sedaj kar redno ...
Spiridon, vidim, da imaš tudi ti enako rumene liste na Jalapenotu - imaš mogoče kakšno idejo pomanjkanje česa bi to lahko bilo? Kolikor sem bral naj bi bil magnezij, ampak pri meni še ni nekih znakov izboljšav (torej na novih listih) čeprav ga dodajam sedaj kar redno ...
choco_chili je napisal/a: |
Imam pa en majhen problem oziroma bolj vprašanje. Je slučajno že kdo imel sadike Aji cito? Pojavlja se mi namreč, da zvečer po 19.00 uri, ko rastline izgubijo sončno svetlobo na terasi, se njihovi vrhovi povesijo. Izgleda, kot pri drugih čilij, če so premalo zaliti, vendar tukaj ni važno tudi če so rastline zalite, se vrhovi povesijo. Je imel že kdo podoben "problem"? Smešno se mi namreč zdi, da so cel dan lepo stoječe, zvečer pa se povesijo in se bojim, da bodo plodovi lomili veje. Pa to je samo pri tej vrsti čilijev, ostale vrste čilija se ne povesijo. |
Sem že opazil pri nekaterih mojih (mislim, da pri enem iz Vietnama), vendar ne letos. Nobenih posebnosti ni bilo pri rasti ali plodnosti. Vzroka pa ne poznam...
Jaz letos nimam problema z odpadanjem cvetov za enkrat, pa imam v rastlinjaku 35°C večino dneva. Imam pa zasenčene lonce, tako da se zemlja v njih ne segreje nad 30°C.
Če pa se lonec kuha na soncu, se mi pa zdi, da rastlina kar rada odvrže cvetove. Drug problem je pa gnojenje. Jaz gnojim z Chilli Focus polovična doza od predpisane, enkrat tedensko (50ml na 10l vode).
Če pa se lonec kuha na soncu, se mi pa zdi, da rastlina kar rada odvrže cvetove. Drug problem je pa gnojenje. Jaz gnojim z Chilli Focus polovična doza od predpisane, enkrat tedensko (50ml na 10l vode).
donkey je napisal/a: |
Spiridon, vidim, da imaš tudi ti enako rumene liste na Jalapenotu - imaš mogoče kakšno idejo pomanjkanje česa bi to lahko bilo? Kolikor sem bral naj bi bil magnezij, ampak pri meni še ni nekih znakov izboljšav (torej na novih listih) čeprav ga dodajam sedaj kar redno ... |
Pri meni so na Jalapeñu to še stari lanskoletni listi, ki počasi odpadajo. Na novo zrasli lističi so čisto OK.
LP
donkey je napisal/a: |
No, sem se z enim rumenim listom oglasil v Kaliji in imam baje pršice ... založili so me z nekimi hardcore zadevami, ki sploh ne vem, če bi jih uporabljal. Bom najprej poskusil z neem tonikom. |
Mrgolazen uspešno zatiram s Plantella Prima insekticidom širokega spektra (na bazi olja ogrščice). Imam en liter koncentrata (6,60€),
ki ga nato redčim, ko ga potrebujem (10 ml na en liter vode). Ker nima omejenega roka uporabe niti karence, mi bo ta količina zadostovala
za kar precej let.
Neem se sicer pogosto omenja med gojitelji vrtnin in tudi v njegovo učinkovitost ne dvomim, vendar enostavno nisem pripravljen
dati 15€ za pol litra te eksotike, ki jo je za povrh potem treba v 18 mesecih tudi porabiti. Ne da ne bi imel denarja, ampak iz čistega principa,
ker se mi zdi ta cena naravnost oderuška. Navadno "striženje ovc"!
LP
Spiridon je napisal/a: | ||
Mrgolazen uspešno zatiram s Plantella Prima insekticidom širokega spektra (na bazi olja ogrščice). Imam en liter koncentrata (6,60€), ki ga nato redčim, ko ga potrebujem (10 ml na en liter vode). Ker nima omejenega roka uporabe niti karence, mi bo ta količina zadostovala za kar precej let. Neem se sicer pogosto omenja med gojitelji vrtnin in tudi v njegovo učinkovitost ne dvomim, vendar enostavno nisem pripravljen dati 15€ za pol litra te eksotike, ki jo je za povrh potem treba v 18 mesecih tudi porabiti. Ne da ne bi imel denarja, ampak iz čistega principa, ker se mi zdi ta cena naravnost oderuška. Navadno "striženje ovc"! LP |
Klinc, zdaj je že naročen ... škoda, da nisem vsaj malo počakal na kak odgovor.