Stran 122 od 148
Objavljeno: Če Jul 31, 2014 9:06 pm
Napisal/-a bobolino
Moj ni tak, oziroma, zdaj pa nisem več prepričana, a sem sploh gledala kako sadiko...
pogledam v soboto, zdaj fejst dežuje._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Če Jul 31, 2014 10:55 pm
Napisal/-a Trocki
Kam je najbolje postaviti še zelen plod paradižnika da dozori?
Hvala, LP
Objavljeno: Če Jul 31, 2014 11:44 pm
Napisal/-a voda
če imaš več zelenih, ama baš čisto zelenih naredi chatni ala brbr. da dobro naredijo plodovi morajo imeti vsaj pikico roza barve. postaviš jih kamorkoli tudi v kuhinjski hlad. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:24 am
Napisal/-a nxyz
Trocki je napisal/a: |
Kam je najbolje postaviti še zelen plod paradižnika da dozori?
Hvala, LP |
Pri nas jih kar na okenske police zunaj dajemo.
Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 2:05 am
Napisal/-a lpmami
Tisti debelinko s 650 grami, je na prerez takle:
Prekati so zelo majhni, v njih pa je kar precej semen in malo tekočine. Meso je čvrsto, sočno in krasnega okusa.
Sem vzela semena in jih že fermentiram za sejanje (in talanje, če bo kdo želel) za drugo leto.
Na isti rastlini je zrastel še en polkilski, ki naj še malo zori v kuhinji. Ko sem včeraj opazila kar nekaj črnih lis na steblu, sem ga izpulila in je romal v kontejner. Naj mu bo lahka (kontejnerska) zemljica. Preden je podlegel plesni, me je razveselil s prvim zrelim, zelo velikim plodom._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 2:25 am
Napisal/-a lpmami
Iz tistih dveh zelenih, skupaj zraslih plodov, ki sem ju objavila konec junija, sta zrasla tale dva, eden 470 g in drugi 320 g:
Ta je rasel ob istem kolu z zgornjim Big Beefom in je ravno tako počrnel ter romal v kontejner. Poskusila ga še nisem.
Zraven sta rastla še tale dva:
Sta tako kvadratne oblike, kot bi ju selekcionirali za pakiranje v škatle _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Avg 02, 2014 9:45 am
Napisal/-a lpmami
Od ta sestavljenega paradižnika (gl. sl. zgoraj) sem vzela seme. Ker je precej zeleno, ne vem, če je primerno za sejanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Avg 02, 2014 10:32 am
Napisal/-a Ivčk
Lpmami, če je plod zrel, je zrelo tudi seme. V bistvu najprej dozori seme, potem šele začne zoreti 'meso'. Tako lahko dobimo kaljiva semena še iz skoraj zelenega plodu, ki je komaj začel barvati plod.
Na tvoji sliki je zelen le gel okoli semen, barva gela je odvisna od sorte in nima veze z zrelostjo semen.
Vse, kar imaš na krožničku, stresi v mali lonček in brž na fermentacijo, da gel okoli semen razpade. Letos je zaradi vseh možnih bolezni fermetiranje semen nujno, da preprečimo prenos bolezni s semeni._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: So Avg 02, 2014 12:59 pm
Napisal/-a lpmami
Ivčk, hvala za tole pojasnilo.
Pri jemanju semen in pripadajočih opravilih sem še precej "zelena" in sem hvaležna za nasvete bolj izkušenih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: So Avg 02, 2014 1:03 pm
Napisal/-a pika
Trocki je napisal/a: |
Kam je najbolje postaviti še zelen plod paradižnika da dozori?
Hvala, LP |
V plastično gajbico položi časopis, vanjo zloži paradižnike, ne vem sicer zakaj, a menda je dobro s tisto muho navzdol, vmes položi nekaj zrelih jabolk ali banan in zopet pokrij s časopisom. Gajbico daj na suho mesto, ne premrzlo in ne na sonce. Preverjeno hitreje zorijo kot samo na pultu.Nazadnje urejal/a pika 02 Avg 2014 11:07; skupaj popravljeno 1 krat