Stran 122 od 158
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 9:24 am
Napisal/-a marmel
pajo je napisal/a: |
...Tondo picante, peče ko poješ, Chayene long slim...
|
"peče ko poješ"....Pajo, ta je pa dobra, sem se prav nasmejal
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 9:26 am
Napisal/-a pajo
marmel je napisal/a: |
pajo je napisal/a: | ...Tondo picante, peče ko poješ, Chayene long slim...
|
"peče ko poješ"....Pajo, ta je pa dobra, sem se prav nasmejal |
Ja saj peče tudi v ustih samo ko ga dol pošlješ še toliko bolj. _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 11:42 am
Napisal/-a aljaž
Lepa zbirka pajo
To ti vse uspe pojest? jaz imam že pri svojih 10 sortah probleme, sem velikokrat edini jedec pekočega
Pospešeno kuham omake, vlagam in sušim da bo zdržalo do naslednje letine
Ali morda kdo ve, kje bi se dalo kupiti termoskrčljivo folijo (mislim da je pogovor o njej tekel nekaj strani nazaj).
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 12:11 pm
Napisal/-a metuljc
aljaž je napisal/a: |
Lepa zbirka pajo Ali morda kdo ve, kje bi se dalo kupiti termoskrčljivo folijo (mislim da je pogovor o njej tekel nekaj strani nazaj). |
Za na zamaške? Svet stekla v Celju jo zanesljivo ima.
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 12:37 pm
Napisal/-a Andreja
Mi lahko kdo zaupa recept za omako iz čilija? Nujno moram nekaj narediti iz njih, ker jih je letos ogromno, pa tako so lepi, da bi jih bilo škoda vreči stran, čeprav nismo ljubitelji pikantnega..
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 4:06 pm
Napisal/-a papasmrk
Jaz bom letos Jolokio, Habanero in Bhutlah posadil že kar decebra, ker očitno je sajenje v sredini januarja malce pozno, ker se mi Jolokia šele zdaj počasi rdeči, bolje bi bilo če bi to kakšen mesec nazaj.
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 6:22 pm
Napisal/-a Plamenka
Andreja, tule je nekaj receptov: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1236.html
No, jaz naredim po svoje. Dam kuhat čilije, čebulo, včasih še korenje, paradižnik, kar je pri roki, potem vse skupaj zmiksam, posolim, dodam sladkor, kis za vaganje, še malo pokuham in nalijem v ogrete kozarce.
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 9:47 pm
Napisal/-a bobolino
Franc, nekaj si tudi ti menda govoril o tem, da bi že sedaj kaj posejal? Kako bi to potem 'temperiral', ujčkal, čez zimo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 10:04 pm
Napisal/-a muha
mfranc je napisal/a: |
papasmrk je napisal/a: | Jaz bom letos Jolokio, Habanero in Bhutlah posadil že kar decebra, ker očitno je sajenje v sredini januarja malce pozno, ker se mi Jolokia šele zdaj počasi rdeči, bolje bi bilo če bi to kakšen mesec nazaj. |
Posadil?, ali, verjetno posejal?
LP |
Debato o uporabi besed sejati in saditi nadaljujte prosim tule, da ne bodo čiliji preveč "zvodeneli" .
Je pa bilo tole ločevanje sila mučno, ker je nekdo na eni od strani nalepil velikanske slike in stran raztegnil za 3x grrr.
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 10:50 pm
Napisal/-a mfranc
Bobolino, sejančki Jalapena Kalia bodo vsak čas dobili prve prave listke - in ker sem sejal širokega srca, 2 x po pet semen in so vsa prišla ven, lahko kakšnega pogrešam, da se še kdo poigračka .
V bistvu sem želel do spomladi dobiti že kakšno močno sadiko, da jo dam v lonec z letošnjim Jalapenom TAM.
Seveda pa obenem malo eksperimentiram in si bom nabiral izkušnje, slično kot vzgoja čilija iz potaknjencev.
V principu mi je jasno, take zgodnje setve so problematične; dan se krajša, temperature padajo, posledično bo obojega, svetlobe in toplote premalo, brez tega pa bodo sadike živorarile in bolehale ...
V tej fazi si pomagam z notranjo razsvetljavo za rože (dobijo nekje 5000 lx), ko bom sejančke razsadil, jim bo kmalu zmanjkalo prostora.
bobolino je napisal/a: |
Franc, nekaj si tudi ti menda govoril o tem, da bi že sedaj kaj posejal? Kako bi to potem 'temperiral', ujčkal, čez zimo? |
Ja, potem se bo začelo ujčkanje , prenašanje sadik sem in tja. Sicer računam, da bo za dopolnilno razsvetljavo parih sadik zadoščala ena fluo žarnica 18 do 24 W in toploto od 15 °C navzgor.
Torej, dosvetljeval in dogreval bom toliko, da bi imele sadike rastne pogoje minimalno 6 - 8 ur na dan, kar pomeni ob slabem vremenu, ko bo sončno, pa seveda več!
Sadik ne bom forsiral, zato neki minimumi, se bom pa prilagajal v praksi in korigiral pogoje, če bodo sadike kazale znamenja "podhranjenosti"
- s svetlobo, ko so pretegnjene
- s toploto in svetlobo, ko začnejo propadati
- sem spada tudi število ur z rastnimi pogoji na dan
Iz prakse že vem, da nekaj dni čiliji preživijo pri brez škode pri slabih pogojih, temperature pod 10 °C in malo toplote, vendar po dveh, treh takih dnevih obvezno rabijo normalne pogoje, drugače se začne odpadanje cvetov, plodičev, listov, itd.
Torej, malo bom taktiziral in ekonomiziral, upam, da ne v škodo sadik .
Mimogrede, seme sem prvič dal v dnevni sobi na visoko omaro, tik pod stropom, kjer je bila skoraj konstantna temperatura 22, 23 °C. Jalapenčki so vskalili v 5 dnevih ... .
LP_________________mfranc