Stran 122 od 206
Objavljeno: Sr Jul 01, 2015 7:32 pm
Napisal/-a Spiridon
donkey je napisal/a: |
Klinc, zdaj je že naročen ... škoda, da nisem vsaj malo počakal na kak odgovor. |
Saj ni nič narobe, če ga boste uporabljali (že zgoraj sem napisal, da v njegovo učinkovitost ne dvomim), le nesramno služijo z njim!
LP
Objavljeno: Sr Jul 01, 2015 11:57 pm
Napisal/-a Spiridon
Danes sem malo obiral. Sicer ni ne vem kaj, ampak za seme in nekaj krožnikov pasulja bo pa sigurno.
LP
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 11:01 am
Napisal/-a Zelenc
Spiridon, to sorto mam tut jest (izgledajo mi popolnoma enaki...). Kera sorta je to?
Sicer pa so meni najboljši posušeni, pa jih pol v lonc za golaž vržem. Grmiček je ful mejhen (rokometna žoga), gosto poraščen in poln plodov. No, enega sem žrtvoval, ga močno obrezal in bom videl če je kaj sprememb pri rasti in če mi bo uspel kot bonsai - so hecni ker navzgor rastejo....
Morda le še glede svetlih in temnih listov - pri meni je bilo tako, da so rastline, ki so bile pokrite s kopreno imele precej svetlejše liste, pa tudi mnogo manj vode so porabile. Rodnost je bila pa bolj klavrna... Zdej imam vse odkrito, pa bom videl kako bo šlo.
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 1:50 pm
Napisal/-a labia
Zelenc je napisal/a: |
No, enega sem žrtvoval, ga močno obrezal in bom videl če je kaj sprememb pri rasti in če mi bo uspel kot bonsai - so hecni ker navzgor rastejo.... . |
Ja, značilnost nekultiviranih sort, torej prvinskih "divjih" čilijev je, da so plodovi vedno majhni in seveda, da rastejo navzgor.
Večina teh posebnežev je iz Ekavdorja, Peruja in bližnjih držav, kjer so se ohranili. Manjši, kot je plod starejše je njegovo poreklo. So tudi taki, ki so veliki , kot borovnica in tudi take oblike so.
Šele s selekcijo in kultiviranjem se iz teh sort doseže večji plod in tako nastane nova sorta. So pa ti divji čiliji, ki niso za komercialno gojitev, pogosto pomemben vir genetske raznovrstnosti in sodelujejo pri ustvarjanju česa novega. Predvsem glede povečane rodnosti, boljše odpornosti proti boleznim in večkrat tudi zaradi okusa, ki je lahko precej drugačen od standardnih komercialnih primerkov.
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 1:53 pm
Napisal/-a Zelenc
O, Labia hvala. Tega pa nisem vedel. No, kot rečeno, jest jih sušim in pol pomalicam v raznih jedeh na žlico.
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 3:21 pm
Napisal/-a Spiridon
Zelenc je napisal/a: |
Spiridon, to sorto mam tut jest (izgledajo mi popolnoma enaki...). Kera sorta je to?
|
Mini Etna. Ponekod se jo da kupiti kot "okrasno" sorto.
LP
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 3:23 pm
Napisal/-a Zelenc
A, ok. Jest ji pravim kar raketa
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 4:23 pm
Napisal/-a Zelenc
Evo, sem še pofotkal zadevo. Semena sem lani dobil od Pajota, beležil sem ga kot "indian čili", sčasoma pa ugotovil, da mu bolj paše ime "raketa". Žena pravi, da je to edina sorta, ki ji je všeč in menda jo moram pripraviti do tega, da bo uspešno delovala na kuhinjski mizi. Ok, to bi še šlo, samo ne vem, kako ga bo napadel naš papagaj...
@mfranc - takrat si prosil za nekaj sprotnih informacij, pa jih ob tej priliki podajam kar tule - čili mi po okusu ne deluje ravno kot nekaj, kar ima izrazit okus, bolj je primeren za kuhanje in ne direktno konzumacijo. Nima namreč neke arome v sebi kot npr Habanero.
Skovili so solidni, tako da ravno pretiravati ni fajn, bolj kot vse, pa me je presenetilo dejstvo, da je grm res majhen (zelo!) in tako gosto zaraščen, da se čiliji ponekod komaj izven listov zbašejo. Obrodijo v velikem številu, ko pa sem enega ostrigel, sem šele lahko videl olesenelo steblo - prej to ni bilo mogoče, ker je grm kot krtača...
Mnja, tale ostrižen primerek bom skušal nahecati v bonsai. Glede na to, da sem ga ostrigel pred 3 dnevi, danes ugotavljam, da je v zgolj tem času naredil 5 novih belih cvetov, o katerih prej ni bilo ne duha in ne sluha. Morda mu paše, ker ima več zraka, prostora za rast? Kaj pa vem.
No ja, toliko o tem. Spodaj pa še ostrižen in krtačast primerek:
Objavljeno: Če Jul 02, 2015 11:52 pm
Napisal/-a mfranc
Zelenc je napisal/a: |
@mfranc - takrat si prosil za nekaj sprotnih informacij, pa jih ob tej priliki podajam kar tule - čili mi po okusu ne deluje ravno kot nekaj, kar ima izrazit okus, bolj je primeren za kuhanje in ne direktno konzumacijo. Nima namreč neke arome v sebi kot npr Habanero. |
Se strinjam, da te vrste čilija (recimo okrasni) niso hudo delikatesni, so pa čisto uporabni za kuho.
Tako, da si mi potešil tudi firbec, kar se Indian čilija tiče.
Sicer pa sem že lani začel ugotavljati, da mi tankostenski čiliji, tudi iz serije Cayenne ne odgovarjajo. Lani sem imel na vrtu grm čilija Ring of Fire, za čajenske sorte zavidljivih 70.000 do 80.000 skovilov, in mi tudi ni bil všeč. Je bil pa odličen v Harissa omaki! Je čisto možno, da gre drugo leto na vrt, zaradi omake ... .
Drugo leto poskusim še s sorto Cayennetta F1, prvič, ker sem seme nabavil že letos, drugič pa ker ima manj skovilov, samo 10.000 do 20.000. Pa zelo roden je, baje
http://1.bp.blogspot.com/-ijBmtR08BQY/VAlCZVUeLdI/AAAAAAAADao/AP70DIS4Lcc/s1600/Cayennetta_AAS_Pepper.JPG
Tale Super Chili pa drugo leto ne bo več stanoval pri meni - res je zgoden in zelo roden (tale grm je bil obran pred dvema dnevoma), okus pa ...., si ga že opisal
LP_________________mfranc
Objavljeno: So Jul 04, 2015 5:32 pm
Napisal/-a Ivčk
Moji trije habaneroti, Red, Orange in White (in še nekaj drugih čilijev v ozadju):
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A