Stran 123 od 125

Objavljeno: To Nov 08, 2016 11:43 am
Napisal/-a brbr
Jaz delam čatni po tem receptu:
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),

To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.

Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Nov 08, 2016 11:57 am
Napisal/-a muha
Še nekaj idej:

Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki

Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost.

Objavljeno: To Nov 08, 2016 12:09 pm
Napisal/-a brbr
Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Nov 08, 2016 1:10 pm
Napisal/-a pajo
brbr je napisal/a:
Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed

Ne zakaj? Saj smo vsi glih._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Objavljeno: To Nov 08, 2016 3:28 pm
Napisal/-a lpmami
Danes sem se poslovila od zadnjih treh paradižnikov na balkonu Whippersnapper, Wooly Blue Jay iz potaknjenca in en majhen zapoznelec, ki je sedaj veselo cvetel v dveh etažah, a ga niti dežne kapljice niti snežinke niso oprašile. Saj so bili še vsi zdravi, a pri teh temperaturah in vlagi nimam več kaj pričakovati.
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Nov 08, 2016 3:55 pm
Napisal/-a brbr
Preverjeno deluje, če jih vsakega posebej zaviješ v časopisni papir...._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Nov 10, 2016 11:06 pm
Napisal/-a mfranc
Danes sem uspel vse recepte za zeleni paradižnik z vaših linkov spraviti na "čistopis" v mojo arhivo. Jutri sprintam, in oddam "tozdu kuhinja" Wink .

Sem pa opazil (zopet Cool ) kar precej debate in bojazni okrog solanina ...... Rolling Eyes

Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.

O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.

Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev._________________mfranc

Objavljeno: Pe Nov 11, 2016 9:53 am
Napisal/-a brbr
Jaz sem se pred leti pogovarjala z znancem, ki je biolog ali agronom (ne vem zagotovo). On pravi, da je solanin termolabilen, tako se skozi postopek vlaganja razgradi.

Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Pe Nov 11, 2016 9:57 am
Napisal/-a metuljc
Brbr, to smo že nekjakraz napiali, ja, da je solanin termolabilen, pa, da ga je malo, pa da se razgradi z zorenjem,.......
Preveč panike okoli solanina res ni potrebne. No, sploh ne.

Objavljeno: Ne Nov 27, 2016 9:31 pm
Napisal/-a nikolaj
Pozdravljeni!

Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna?