Stran 123 od 145
Objavljeno: To Sep 18, 2018 11:00 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ravno zmazal eno.
Dobil tri komade od "soseda", ki ima tako polno, da je veje moral povezat, verjetno sorte Prima.
A je nekdo enkrat nekaj pisal o tem, da če poješ preveč asimin naenkrat, to lahko ni preveč dobro.
Jaz bi jih zlahka pospravil 10 tako mimogrede ...
Objavljeno: To Sep 18, 2018 11:14 pm
Napisal/-a metuljc
Ja, res je, imajo nekaj strupov v sebi. Tole piše AndrejK : Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju. Tukaj. stran 55
Beri naprej, še izkušnja Optimista,....na isti strani.
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 12:17 am
Napisal/-a crtj
To se sliši smiselno. Vendar kaj pa zamrzovanje? Pričakoval bi, da se ravno tako poškodujejo stene. Hkrati pa kakor berem, ljudje veselo zamrzujejo - ali cele olupljene plodove ali koščke / pire.
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 12:29 am
Napisal/-a lpmami
Ravno sem prebrala precej o izkušnjah s procesiranjem asimin na forumu na povezavi. Videti je, da zmrzovanje ne povzroča hitrejšega sproščanja inkriminirane substance oziroma ne dela nobenih težav._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 8:41 am
Napisal/-a metuljc
lpmami, priložena povezava je TALE isti, stran 55.
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 5:38 pm
Napisal/-a crtj
Take pridejo Petersonove pri Breskvarju. Fejst drago, tako da sem malo nesrečen, ker ponavadi nikoli ne kupujem po samo en komad: večji riziko + ne veš, a so rezultati stvar sadike, sorte ali rastišča. Tokrat sem pa vseeno čisto pohlevno samo eno Wabash.
Višina je od tal cca 175, kar se mi zdi kar precej glede na velikost lončka. Razmišljam, da bi morda odrezal zgornjo tretjino, čeprav mi je takole na pogled kar žal, ker pač je privlačno razvejana. Susqehanna je na zalogi praviloma še malo višja, 2+ m.
Korenine smo dvignili v vrtnariji, so lepe barve in se dobro drži gruda, pri dnu so že malo začele krožiti, ni pa še neka groza.
Ono zraven so lanski jesenski potaknjenci oljčice.
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 5:47 pm
Napisal/-a papasmrk
Crtj,
kolk pa je cena sadike, če ni to neka skrivnost ?
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 5:58 pm
Napisal/-a crtj
Ni skrivnost, 65 eur je. Hudo drago, vendar trenutno edina meni znana možnost za to sorto, bi pa rad zdaj poasdil. Recimo, da se bom nekoč naučil uspešno cepiti
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 6:53 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Je pa res lepa in močna sadika, ni kaj !
Jaz bi jo pred zimo kar z malo slame zaščitil, pa mrežo okoli.
Tudi če nimaš divjadi v bližini, nikoli ne veš, če se morda kak naključni pes ali maček morda odloči, da kaj spraska ali odgrizne ...
Objavljeno: Sr Sep 19, 2018 7:29 pm
Napisal/-a papasmrk
Ja pri temu Breskvarju sem tudi jaz že pustil kar nekaj denarja. Ali je že nabavna cena visoka ali pa preprosto ve, da so asimine zadnje čase vroča roba in nabije ceno...