Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O glivah/gobah sicer vem kar dosti, poznam jih pa ne prav veliko.
Ampak tintovka ni isto kot tintnica, lpmami. Tako da se kar zanesina soncece.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Tintnic je kar nekaj, precej različnih, skupna pa jim je tinta v fazi razpadanja. Velike tintnice, "kosmate", so meni ene najokusnejših gob.
Top forum na temo gob je https://www.gobe.si/forum/. Odgovor glede razpoznavanja je običajno še isti dan, od strokovnjakov seveda.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, saj tega pojava tinte nisem opazila. Razen če je potem ves čas deževalo in je tinto sproti izpiralo.
Grgr, hvala za povezavo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Pri tistih tintnicah, ki so uzitne je potrebno biti previden - ne sme se piti alkohola tisti dan ko se jih je, drugace lahko pride do zastrupitve_________________Smeh je sončni žarek duše.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Zares uporabna je le velika tintnica, za katero slednje ne velja - preverjeno n-krat Smile
Goba na zgornji sliki je verjetno rožnatorjava tintnica, ki za prehrano ni primerna https://www.gobe.si/Gobe/CoprinusRufopruinatus.
In ja, res so tintnice in tintovke: https://www.gobe.si/Gobe/CoprinopsisPicacea.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Grgr, zdaj vsaj vem, kaj mi raste okrog doma.
Vem, da rastejo tudi štorovke, ta prave, užitne, živ dokaz sem pa jaz Smile
Samo potem mi je bagerist nenaročeno v moji odsotnosti štor izruval in odpeljal :( Smo potem na tisto mesto dali en napol preperel tram v upanju, da se ga bo kaj prijelo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

V Sloveniji se na področju imenovanja gliv veliko dogaja. Nekaj zaradi globalnega prilagajanja, nekaj zaradi novih odkritih razlik med njimi. To se je po izidu novega Seznama gliv Slovenije umirilo. Tako so se tudi ločile tintnice od tintovk. Sončece, te na fotkah so mi preveč rjave, da bi bile Prave tintovke, ki jim klobučki vlečejo bolj na sivo. In Prava tintovka je edina od užitnih z visoko vsebnostjo koprina, ki za kak dan preprečuje razgradnjo alkohola. Na gobarski razstavi v Kranju mi je duhoviti obiskovalec zaupal, da je to njegova najljubša goba, saj mu "trije piri" držijo cel dan.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danilo je napisal/a:
...
To se je po izidu novega Seznama gliv Slovenije umirilo. ...

Je govora o Operativnem... iz leta 2013? Nič novejšega nisem našel.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

20230810-130720

Tele trave je na kupljeni zemlji zraslo za izvoz. Veliko se ubadam-o z njo (beri: pulim-o, kosim-o), pa bi rada vedela, kako se imenuje.
Znana mi je še iz otroških let, ko se e ravno tako nerada pulila: raje se razdeli na manjše dele ali pa utrga. Zdaj se je vedno lotim s kopulico, da z njo zajamem koreninsko grudo in jo privzdignem - na ta način lahko izpulim praktično vse._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tele trave je na kupljeni zemlji zraslo za izvoz. Veliko se ubadam-o z njo (beri: pulim-o, kosim-o), pa bi rada vedela, kako se imenuje.
Znana mi je še iz otroških let, ko se je ravno tako nerada pulila: raje se razdeli na manjše dele ali pa utrga. Zdaj se je vedno lotim s kopulico, da z njo zajamem koreninsko grudo in jo privzdignem - na ta način lahko izpulim praktično vse._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori