Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Meni so dosedaj še kar uspevali, s tem, da sem imel vsako leto "problem" z dozorevanjem plodov (drugi, ali tretji rod v sezoni) preko zime in posledično pozno pripravo na novo sezono.
Mfranc, do kdaj pa naj bi rastline rešili plodov, da bi se imele čas pripraviti na novo sezono? Si svoje, ki jih nameravaš prezimiti, že prenesel noter?
Mfranc, se pravi, da sejančkov nima smisla matrati preko zime, če ne nameravam uporabljati umetne svetlobe?
Bobolino, iskreno rečeno, NE!
Morda si opazila, da sem sejal plodovke precej za vami, pa potem v sezono prispel z velikimi sadikami. Saj je logično, dan se daljša, temperature se dvigajo in je potrebno manj dodatnega ogrevanja in manj dodatne svetlobe kot nekaj mesecev prej. Oziroma, pozneje dodajana svetloba in toplota imata več efekta!
Brez njih pa razen pri tistih, ki imajo recimo ogrevane zimske vrtove z veliko ur sonca (brez ljubljanske megle ) tudi ne gre; če hočemo saditi res močne, cvetoče sadike.
Take močne sadike, posajene na prosto ob pravem času, ko je zemlja že ogreta, pa ne morejo dohiteti pozneje sejane, šibke sadike, kot se rado govori. To je larifari. Od zgodaj vzgojene, močne sadike je tudi velika verjetnost (govorim za paradajz ) da da že kar nekaj pridelka, preden nas preseneti poletna, ali celo poznopomladna bolezen po imenu krompirjeva plesen .
Sem pa omenil, da je moja trenutna predvzgoja nekako testiranje, nabiranje izkušenj, preverjanje možnosti in limitov mojih "predvzgojnih danosti" .
Torej, če te zanima, ti lahko prinesem kak Jalapeno s prvimi pravimi listki .
Mfranc, do kdaj pa naj bi rastline rešili plodov, da bi se imele čas pripraviti na novo sezono? Si svoje, ki jih nameravaš prezimiti, že prenesel noter?
Težko vprašanje , predvsem, če čakamo dva, tri čilije, da dozorijo v recimo marcu .
Obiranje do marca ni problem, če je sadika lepa, relativno zdrava in po končanem friziranju v marcu ostane močna sadika, ki se hitro obraste in ozeleni. Hudič je če nimamo dobrih pogojev in čakamo nekaj plodov, grm pa nima pravih pogojev za prezimitev. Ponavadi plodove čakamo v toplem prostoru, kjer je lahko premalo svetlobe, ali pa premalo vlage (centralna kurjava) ali preveč vlage. Grm lahko vidno opeša; za zimovanje bi rabil svetel, hladnejši prostor, z minimalnim zalivanjem.
Mogoče se spomniš tega novoletnega Rocoto , fotka je iz 31.12.2012 http://shrani.si/f/3G/bV/4OEGAJ7/0141.jpg na zadnje plodove sem čakal še v mesecu marcu, na terasi pač ni bilo pogojev za hitro zorenje; pa tudi interes mi je bil, še raztegniti sezono. Marsikaka veja je omagala, pobrala jo je plesen, vendar sem bolane zadeve sproti odstranjeval. Sam grm sem pa potem tako in tako rigorozno porezal nazaj, ker nimam prostora za šavje višine 2 m, kar lahko rocoto mimogrede naredi .
Težko ti svetujem konkretno, vse zavisi od pogojev, ki jih imaš; torej ti bo praksa pokazala, kje so tvoji limiti. Ali koliko si pripravljena pogoje izboljšati - finančno .
Moji Habanero so trenutno na terasi, ampak bolj zato, da se presušijo; večna moča v loncih jim je dala vetra . Šli bojo še ven, ker na terasi še ni pravih pogojev, predvsem je še precej senčna zaradi kivija. Pa indijansko poletje so nam danes obljubili , torej bodo lahko še nekaj časa zunaj. Plodov pa večina tako nima več ...
Imam pa vrtne, dvojne Ring of Fire in Queen Laurie še polne mladih plodov in sem zainteresiran, da jih dam čimprej notri; in moram še pogruntati prenos s čim manj motenj. Poskusil bom iz zemlje dobiti nepoškodovano grudo, in jih previdno dati v tako velike lonce da gruda tudi ostane čimbolj nepoškodovana. Šele po obiranju (srčno upam, da mi uspe) jih pripravim na zimovanje, po potrebi verjetno zopet izlončim. Očiščeni, obrezani, dobijo manjše lonce.
Hvala, Mfranc. Ni druge; ali se potruditi ali pa bo vse kilavo, a ne ? Bližnjic pa ni.
Lani mi je s prezimljanjem zelo lepo kazalo, tja do konca marca, aprila. Veš, da sem bila vesela, se mi je zdelo, da mi kar uspeva. Nakar so mi tri BJ splesnele v dveh tednih, Rocoto pa menda še prej. Ni pomagalo odstranjevanje, škropiti pa nisem hotela. In od šestih ali sedmih je uspelo dočakati sezono samo Bishop's crown. Ta je pa še ves zelen, nehvaležnež . Bom morala še enkrat razmislit, če se grem zares in kot se spodobi, ali raje sejem.
Res so dileme, in vsak naj se sam odloči - seveda pa tudi ne škodi probati .
Sam imam za zimovanje poldobre pogoje (na terasi), preveč sem odvisen od vremena, pomeni sončni ali oblačni zimski dnevi, s skoki med 30 in 5 °C ... Moram še kaj narediti v tem pogledu.
Letos bom del čilijev prezimil v podstrešni sobici, kjer je temperatura bolj stabilna; odkar notri ni hladilnih skrinj, ki so sušile zrak, bodo pogoji verjamem kar ugodni.
Celestrina ni daleč od Maribora, tako da se lahko tudi zapeljete do njih, sicer pa sem te tulce videl še v trgovini Agro center v Hočah (Miklavška ulica 73) in v trgovini Enolog v Mariboru (Šentiljska cesta 71).
Mhm, sem že videl link, pa so mi preveliki. Imajo samo za 0,75l ali 1l steklenice, manjših ne poznajo. Bom se moral sam znajt, škarje in fen v roke pa gremo
Aljaž, mogoče veš, skrčko precej uporabljamo mi električarji, v "nemadanema" dimenzijah. Dobi se v večini elektro, elektronika trgovinah. Tudi doma jo imam že leta, skupaj s pripadajočim "fenom" 2000W.