Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bi znala biti Krvava srakonja, zoprn plevel.

https://www.tvambienti.si/20/09/2020/nepovabljeni-gostje-najpogostejse-vrste-plevela/_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ogledaš si lahko tudi muhvič, "muhč", so si podobni.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Mene pa zanima, kaj je tole? Moram reči, da take zelo podobne rožice se pojavijo tudi zelo zgodaj spomladi.

Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Jaz sem skoraj prepričana, da je tisto jesenski podlesek. Ampak želim vašo potrditev. Pri nas je zelo veliko teh rožic, ki so smrtno nevarne. Danes je ena gospa nabirala te rožice in jih je imela polno košaro. Pa sem jo vprašala, da kaj to nabira in je rekla, da nabira žafran za rižoto in sem ji rekla, da to ni noben žafran, ampak to je jesenski podlesek in, da te rože so smrtno nevarne in, da naj bo zelo previdna, ko nabira rastline, če ne želi končati v grobu. Je imela srečo, da sem jo videla. Moram pa priznati, da nisem čist prepričana, da je tisto jesenski podlesek, ker iste take rožice brez listov cvetijo tudi zelo zgodaj spomladi. Zdaj me pa zanima, ali je to jesenski podlesek ali jesenski žafran? Tisto, ki cveti spomladi je zagotovo žafran. Za te rožice, ki cvetijo jeseni, pa nisem čist ziher kaj so?! Jaz bi rekla, da je tisto na sliki 95% jesenski podlesek. Se motim?

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kar bodi prepričana! Kar takole cveti jeseni, je definitivno jesenski podlesek. Zelenje zraste spomladi. Tole zanimivost sem našla v opisu na Wikipediji:

Znano je tudi, da domače živali, kot so ovce in koze, brez škode prenesejo večje količine podleska, zgolj z njihovim mlekom pa pri ljudeh tudi že pride do zastrupitve.

Mimogrede: žafranu podobna jeseni cvetoča čebulnica je Sternbergija, le da te pri nas najbrž ne boste našli v naravi. Še po vrtovih le redko.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sternbergija cveti rumeno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Rumeno, seveda! Mi je pri popravljanju teksta izpadlo. Hvala za dopolnitev.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Nabavil sem čebulice pravega žafrana in ga posadil. Tistega za obarvanje juhice. Cvetel naj bi konec oktobra. Posadil sem ga v vrt, tako, da ne more priti do zamenjave z jesenskim podleskom.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Off topic, a paše v to debato: ko sem bil mulc, smo imeli na vrtu neko pol metra visoko(?), trnato&bodečo, zelo zoprno mi rastlino, katere suho cvetje je bilo za barvanje juhe. Kao "nepravi žafran" - pa botanično ni imela zveze z njim. Ve kdo kaj bi ta rastlina bila?

Pa še ena zanimivost, ko smo ravno pri barvi: hči mi je z Madeire prinesla začimbno mešanico za paelo. Jo dodam v navadno rižoto, ta izpade okusna in res lepa, intenzivno rumena. Pogosto jo delam s kurkumo ali curryjem, a nikdar ni take barve. Pa sem pogledal sestavo začimbne mešanice in osupel videl, da je največ rumenega barvila :-o
Uporabniški avatar
Seasmoon

Hvala za odgovor Muha. Zdaj sem prebrala v delu, da žafran ima 3 prašnike, podlesek jih ima pa 6. Mislim, da se ju po temu najlažje loči. Prašnike je treba pogledati. Jaz tega nisem vedela. No, zdaj sem se nekaj novega naučila.

Slika
Odgovori