Objavljeno: Če Avg 29, 2019 5:07 pm
Vprašanje:
Imam velik grm češmina, pa bi naredil potaknjence. Bral sem, da je zdaj pravi čas za to, da pololesenele vejice odrežem na dolžino do 20 cm, jim v spodnji tretjini odstranim liste, na dveh straneh nekoliko zarežem - odstranim lukbje, pač toliko, kot ga "posname" nož, ta oguljeni del potisnem v rastni hormon in vejico porinem v substrat pomešan z mivko.
Sem pa v dilemi glede POLOLESENELOSTI vejic - so to tisti čisto končni vršički, ali pa tudi, recimo, cca 40 cm pod vrhom, kjer iz vejice poganjajo še stranski poganjki? Nekaj sem jih že potaknil, poizkusil sem tudi z vejicami, ki so debele malo več kot je debel navaden svinčnik - cca 8-10 mm in imajo stranske poganjke. Tem debelejšim sem pristigel vrhove, jih premazal s cepilno smolo, da se ne sušijo na konceh.
Lončke imam trenutno na pladnju, ker sem jih zalil toliko, da nekaj vode na tem pladnju stoji, cca 1 cm. Je to v redu? Bo zemlja pri vrhu lončka vseeno dovolj zračna, da ne bo kakšne neumnosti? Ne bi rad, da se zemlja izsuši.
Imam velik grm češmina, pa bi naredil potaknjence. Bral sem, da je zdaj pravi čas za to, da pololesenele vejice odrežem na dolžino do 20 cm, jim v spodnji tretjini odstranim liste, na dveh straneh nekoliko zarežem - odstranim lukbje, pač toliko, kot ga "posname" nož, ta oguljeni del potisnem v rastni hormon in vejico porinem v substrat pomešan z mivko.
Sem pa v dilemi glede POLOLESENELOSTI vejic - so to tisti čisto končni vršički, ali pa tudi, recimo, cca 40 cm pod vrhom, kjer iz vejice poganjajo še stranski poganjki? Nekaj sem jih že potaknil, poizkusil sem tudi z vejicami, ki so debele malo več kot je debel navaden svinčnik - cca 8-10 mm in imajo stranske poganjke. Tem debelejšim sem pristigel vrhove, jih premazal s cepilno smolo, da se ne sušijo na konceh.
Lončke imam trenutno na pladnju, ker sem jih zalil toliko, da nekaj vode na tem pladnju stoji, cca 1 cm. Je to v redu? Bo zemlja pri vrhu lončka vseeno dovolj zračna, da ne bo kakšne neumnosti? Ne bi rad, da se zemlja izsuši.